Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Yoga & Pilates

Υοga & Pilates- Τι Είναι;

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕspa, yoga, ομορφιά, διατροφή, προορισμοί ευεξίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλείς Επιχειρήσεις

Υοga – Τι Είναι

Shiva Bangalore

Spa Yoga

Με το όνομα Γιόγκα νοείται ένα από τα έξι συστήματα της ινδικής φιλοσοφίας. Πρεσβεύει την ένωση της ψυχής με τον Θεό, μέσω συγκεκριμένων μεθόδων, κύρια του διαλογισμού. Η σανσκριτική λέξη γιόγκα έχει διάφορες ερμηνείες και προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει «ένωση του σώματος και του πνεύματος». Έτσι λοιπόν γιόγκα (Joga) σημαίνει συνένωση, συνύπαρξη, ένωση. Βασική τεχνική για την πραγμάτωση στη γιόγκα είναι ο διαλογισμός.  Χωρίς την ταυτόχρονη άσκηση του διαλογισμού και της ηθικής τελείωσης (όπως η μείωση του εγωκεντρισμού, της βιαιότητας και όλων των αρνητικών συναισθημάτων μας), η γιόγκα δεν θα μπορέσει να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα οφέλη της γιόγκα είναι ψυχοσωματικά, καθώς αποτελεί μέθοδο εσωτερικής εξερεύνησης, η οποία αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση του σώματος με το νου, και επιφέρει αρμονία σε όλες τις ανθρώπινες υποστάσεις, στη σωματική, τη διανοητική-συναισθηματική, την πνευματική.

Μέσα από τις φυσικές ασκήσεις (asanas), η yoga ανανεώνει, αναζωογονεί και θεραπεύει το σώμα, τεντώνοντας και ενισχύοντας τους μυς, τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη.

Μέσα από τις αναπνοές (pranayamas), η yoga τροφοδοτεί με οξυγόνο το αίμα, και το αίμα με τη σειρά του τροφοδοτεί όλα τα εσωτερικά όργανα, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού και αποβάλλοντας τοξίνες και ακαθαρσίες.

H yoga είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όλες τις ηλικίες καθώς δρά αντιγηραντικά και καταπολεμά σωματικές και ψυχικές ασθένειες όπως το στρες, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, το άσθμα και η παχυσαρκία.

Pilates – Τι Είναι

1280px Pilates 01

Spa Pilates

Pilates ονομάζεται η μέθοδος γυμναστικής που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Joseph Hubertus Pilates (1883 – 1967). Ο ίδιος ονόμαζε τη μέθοδό του Contrology, καθώς, κατά την διάρκεια εκγύμνασης, ο ασκούμενος χρησιμοποιεί το μυαλό για να κοντρολάρει τους μυς του σώματός του. Σκοπός του Πιλάτες είναι η ενδυνάμωση των μυών της σπονδυλικής στήλης, η ευθυγράμμιση αυτής, αλλά και η επίτευξη της σωστής αναπνοής.

Το Pilates εστιάζει στην ενδυνάμωση τού κέντρου τού σώματος (κοιλιά, γοφοί, και κάτω μέρος τής πλάτης) ώστε ο ασκούμενος να αποκτήσει ένα σταθερό κέντρο στήριξης, χαλαρώνοντας ταυτόχρονα την ένταση των άκρων.

Η μέθοδος εκγύμνασης Πιλάτες βασίζεται στις παρακάτω αρχές:

  1. ΑΝΑΠΝΟΗ. Ολοκληρωμένη και βαθειά εισπνοή και εκπνοή με σκοπό την οξυγόνωση των μυών και την αποσυμφόρηση των ώμων και του αυχένα από την ένταση.
  2. ΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗ/ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ. Κάθε κίνηση ξεκινάει από το «κέντρο» μας. Ο Pilates ονόμασε τους κεντρικούς μυς της κοιλιακής χώρας και τους γύρω από αυτήν Powerhouse.
  3. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ. Η απόλυτη συγκέντρωση κατά την διάρκεια της κίνησης έχει ως αποτέλεσμα την εκτέλεση της άσκησης με την περισσότερη δυνατή ακρίβεια.
  4. ΕΛΕΓΧΟΣ. Σύμφωνα με τον Pilates, κατά την εκτέλεση των ασκήσεων το μυαλό καθοδηγεί απόλυτα τις κινήσεις των μυών.
  5. ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Κάθε κίνηση γίνεται με λεπτομέρεια και ακρίβεια.
  6. ΡΟΗ. Η ροή της κίνησης και η αρμονική μετάβαση ανάμεσα στις ασκήσεις επιτυγχάνει βαθιά ενδυνάμωση των μυών και βελτίωση της αντοχής.