Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Yoga: Σωματική και πνευματική ευεξία για όλους

Yoga Σωματική και πνευματική ευεξία

Yoga: Σωματική και πνευματική ευεξία για όλους

Τα οφέλη της yoga δεν αποδεικνύονται μόνο επιστημονικά αλλά και μέσα από έρευνες/ερωτηματολόγια σε όσους έχουν εντάξει αυτή την πρακτική στη ζωή τους, η οποία επικεντρώνεται σε τεχνικές αναπνοής, ενδυνάμωσης και ευλυγισίας. Yoga: Σωματική και πνευματική ευεξία

Μόλις μετά από λίγες ώρες πρακτικής yoga γίνονται φανερά τα οφέλη τόσο στο σώμα μας όσο και στην πνευματική μας λειτουργία. Μάθετε σε τι μπορεί να σας ωφελήσει για να βρείτε και το κίνητρο να ξεκινήσετε/δοκιμάσετε ένα μάθημα yoga.

Ενδεικτικά, σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 94% των ανθρώπων που έκαναν yoga, την είχαν επιλέξει αμιγώς για λόγους υγείας και ευεξίας.

Αρμονία στο σώμα

Η αλήθεια είναι ότι η αρμονία που προσφέρει η yoga σε σώμα και πνεύμα επιτρέπει τη μείωση του άγχους και όλων των στρεσογόνων παραγόντων που προκαλούν πνευματική και σωματική ανισορροπία.

Σύμφωνα με έρευνες, η πρακτική της yoga για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό (γνωστή και ως ορμόνη του στρες).

Καταπολεμά τη νευρικότητα και το άγχος

Παλαιότερη έρευνα έχει καταλήξει ότι η yoga «ανακουφίζει» από τα συμπτώματα της νευρικότητας και του άγχους/ταραχής σε μεγαλύτερο βαθμό από το δημοφιλές περπάτημα κι αυτό επειδή ανεβάζει τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέως (GABA).

Το συγκεκριμένο αμινοξύ τείνει να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε ανθρώπους που βιώνουν έντονη νευρικότητα, ανησυχία και διαταραχή διάθεσης.

Επίσης, η yoga μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιβοηθητική/υποστηρικτική πρακτική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Πνευματική διαύγεια

Εκτός από τα ψυχολογικά οφέλη, η yoga βοηθάει στην πνευματική διαύγεια αφού λειτουργεί διεγερτικά για τον εγκέφαλο ως προς την προσήλωση σε στοχευμένες συμπεριφορές αλλά και ως προς τη εγκεφαλική διαχείριση των συναισθηματικών αντιδράσεων.

Έρευνα έδειξε ότι ένα και μόνο μάθημα yoga μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα και την ακρίβεια της μνήμης συγκριτικά με ένα μάθημα αερόβιας άσκησης. Παρ’ όλα αυτά η επίδρασή της είναι βραχυπρόθεσμη αφού διαρκεί  μικρό χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος. Yoga: Σωματική και πνευματική ευεξία

Ως προς τη θετική επιρροή της στο σώμα μας, έρευνες υποστηρίζουν ότι η πρακτική yoga μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη φυσιοθεραπεία στους πόνους στη μέση.

«Ασπίδα» για τα καρδιακά νοσήματα

Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η yoga μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων, της πρώτης αιτίας θανάτου παγκοσμίως.

Κι αυτό επειδή περιορίζει τους παράγοντες κινδύνου ενός καρδιακού επεισοδίου, όπως είναι η χοληστερίνη, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Με λίγα λόγια, η πρακτική της yoga μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής μας κατάστασης πάντοτε βέβαια συνδυαστικά με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής…

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο