Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

SpaTech

 

SpaTech Κάντε κράτηση online

  SpaTech Κάντε κράτηση online

   SpaTech

   SpaTech – Special Engineering & Design Consultancy

   Η SpaTech παρουσιάζει το Six Senses Spa στο Porto Elounda

   Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ:
   Η SpaTech ιδρύθηκε το 2004 από τον Φώτη Κοκοτό με έδρα την Κρήτη, με σκοπό την κατασκευή του περίφημου –πλέον- Six Senses Spa στο Porto Elounda. Από τότε έχει σχεδιάσει κι εκτελέσει αρκετά έργα spa σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε παραθεριστικές κατοικίες, παρά τη μείωση των επενδύσεων κατά την πενταετία 2009-2014. Το πιο πρόσφατο έργο της SpaTech ήταν ο σχεδιασμός ενός spa επιφάνειας άνω των 4000 τετραγωνικών μέτρων σε ξενοδοχειακή μονάδα υπό κατασκευή στην Χαλκιδική.
   ΤΟ ΕΡΓΟ:
   Ανεξάρτητα από το πόσο γλαφυρές είναι οι περιγραφές που μπορεί να έχετε ακούσει για το  Six Senses Spa στο Porto Elounda, τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για την πραγματική εμπειρία. Η σύλληψη και η αρχιτεκτονική είναι μοναδικές και οι υπηρεσίες spa απλά απερίγραπτες. Θα μπορούσε κανείς να προσπαθεί όλη μέρα, αλλά μόνο περνώντας μέσα από τις βαριές ξύλινες πόρτες θα αισθανθεί πόσο υπέροχο είναι αυτό το spa. Ένας άλλος κόσμος.
   Ο χώρος υποδοχής προϊδεάζει αμέσως για τη συνέχεια: ένας χώρος με πανέμορφα ξύλινα πατώματα γύρω από μια λίμνη με βότσαλα και γυάλινες γέφυρες πάνω από το νερό. Στη μία πλευρά ένα τεράστιο παράθυρο με γυάλινες σταγόνες, έργο του περίφημου γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, ενώ στην άλλη ένας πέτρινος τοίχος που φθάνει στον ουρανό. Στο γραφείο υποδοχής και το κατάστημα περιμένουν με χαμόγελο και αποπνέουν μια ηρεμία που εισάγει τη φιλοσοφία του χώρου. Δεν είναι τυχαίο που από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας κέρδισε το βραβείο των Times του Λονδίνου ως το καλύτερο spa στον κόσμο!
   Six-Senses-Spa-1
   Six-Senses-Spa-2
   Six-Senses-Spa-6
   Six-Senses-Spa-3

   Υποδοχή στο Six Senses Spa

   Ανεξάρτητα από το πόσο γλαφυρές είναι οι περιγραφές που μπορεί να έχετε ακούσει για το Six Senses Spa στο Porto Elounda, τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για την πραγματική εμπειρία. Η σύλληψη και η αρχιτεκτονική είναι μοναδικές και οι υπηρεσίες spa απλά απερίγραπτες. Θα μπορούσε κανείς να προσπαθεί όλη μέρα, αλλά μόνο περνώντας μέσα από τις βαριές ξύλινες πόρτες θα αισθανθεί πόσο υπέροχο είναι αυτό το spa. Ένας άλλος κόσμος.
   Ο χώρος υποδοχής προϊδεάζει αμέσως για τη συνέχεια: ένας χώρος με πανέμορφα ξύλινα πατώματα γύρω από μια λίμνη με βότσαλα και γυάλινες γέφυρες πάνω από το νερό. Στη μία πλευρά ένα τεράστιο παράθυρο με γυάλινες σταγόνες, έργο του περίφημου γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, ενώ στην άλλη ένας πέτρινος τοίχος που φθάνει στον ουρανό. Στο γραφείο υποδοχής και το κατάστημα περιμένουν με χαμόγελο και αποπνέουν μια ηρεμία που εισάγει τη φιλοσοφία του χώρου. Δεν είναι τυχαίο που από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας κέρδισε το βραβείο των Times του Λονδίνου ως το καλύτερο spa στον κόσμο!
   Από την υποδοχή μπορεί κανείς να ενδώσει στον πειρασμό να συνεχίσει κατ’ ευθείαν από τη μεγάλη γυάλινη πόρτα, είναι, όμως, απαραίτητο να περάσει από τα αποδυτήρια, όπου τον περιμένει ένα ιδιωτικό ντουλάπι με όλα τα απαραίτητα: μπουρνούζι, πετσέτες, παντόφλες και πολλά άλλα. Μόνο τότε μπαίνει κανείς στο Tepidarium και – πραγματικά – αξίζει την αναμονή, γιατί ο χώρος κόβει την ανάσα! Μαρμάρινα πατώματα τεχνοτροπίας παλαιάς κοπής, πέτρινοι τοίχοι από πωρόλιθο, ένα ποταμάκι με βότσαλα στη μέση, και η εσωτερική πισίνα με μια θέα… τι θέα! Το γαλάζιο του Αιγαίου λαμπυρίζει πέρα από το καταπράσινο γήπεδο του γκολφ.

   Οβάλ γυάλινη λίμνη

   Ξαφνικά, έχοντας απορροφηθεί από τη θέα, συνειδητοποιεί κανείς πως η οροφή είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια οβάλ γυάλινη λίμνη απ’ όπου περνά το φυσικό φως φιλτραρισμένο μέσα από τα κύματά του νερού. Παντού νερό λοιπόν: κυλώντας στον ποταμό, ρέοντας στην πισίνα, κυματίζοντας στη λίμνη, και παντού έξω από τα παράθυρα. Μια βουτιά στη ζεστή πισίνα θαλασσοθεραπείας, όπου η θερμότητα ανοίγει τους πόρους του δέρματος και τα ευεργετικά ιόντα εισρέουν στο σώμα, και παιχνίδι με τους πίδακες και τα κανόνια νερού, με κατάληξη στα κρεβάτια με τις φυσαλίδες απ’ όπου απολαμβάνει κανείς τη θέα του κόλπου του Μιραμπέλλου. Για πολλές ώρες απόλαυσης!

   Thermal Suite & Οθωμανικό χαμάμ

   Βγαίνοντας από τη λίμνη οι εμπειρίες συνεχίζονται. Η Thermal Suite είναι δίπλα και προσφέρει τις θερμές καμπίνες της: μια παραδοσιακή φινλανδική σάουνα και ένα Saunarium, που είναι ηπιότερο, με λιγότερη θερμότητα και περισσότερη υγρασία, για να μπορεί κανείς να μείνει για πολύ περισσότερο χρόνο και να αποβάλλει τις τοξίνες άνετα. Ιδανικά, ακολουθεί μια βουτιά στη διπλανή παγωμένη κολυμπήθρα, αλλά με προσοχή: όση ζέστη κι αν έχει στη σάουνα, αυτό το κρύο είναι τσουχτερό! Μετά από αυτή την αναζωογονητική βουτιά, σειρά έχει το Calidarium, μια καμπίνα που εμπνέεται από τα ρωμαϊκά λουτρά και είναι στην πραγματικότητα ένα ατμόλουτρο. Στη συνέχεια ένα ειδικό ντους με παγωμένες ψιχάλες, έπειτα ένα άλλο ειδικό ντους τροπικής βροχής, έπειτα λίγο περισσότερη θερμότητα, έπειτα περισσότερο κρύο… και πάει λέγοντας. Αυτό μπορεί να κρατήσει όλη μέρα! Ευτυχώς, ένα ήρεμο δωμάτιο χαλάρωσης και ένας ολάνθιστος κήπος είναι μόλις μερικά βήματα μακριά, για χαλάρωση και ενυδάτωση.
   Σαν να μην έφταναν οι εμπειρίες της Thermal Suite, ένα παραδοσιακό Οθωμανικό χαμάμ ξετυλίγεται στην άλλη πλευρά. Στην Οθωμανική κουλτούρα, τα χαμάμ ξεκίνησαν ως παραρτήματα των τζαμιών, αλλά γρήγορα εξελίχθηκαν σε ιδρύματα και, τελικά, σε μνημειώδη συγκροτήματα. Εδώ στο Six Senses Spa, το χαμάμ είναι μια ανεξάρτητη περιοχή που αποτελείται από πέντε αίθουσες: μετά τη σάλα εισόδου περνά κανείς από το ayaklik για να αφήσει τα υποδήματά του και μετά το παραδοσιακό ποδόλουτρο να φορέσει τα ξύλινα sandal. Ακολουθεί ένα ζεστό ντους και μετά το sicaklik, το καυτό δωμάτιο με το μεγάλο τρούλο απ’ όπου εισέρχεται το φυσικό φως μέσω χρωματιστών υαλότουβλων, όπου η θερμότητα και η υγρασία μαλακώνουν το δέρμα καθώς ρίχνετε νερό πάνω σας με ένα hamamtasi. Όταν σας καλέσει η hamamanasi, εισέρχεστε στο halvet, το θερμό δωμάτιο, όπου πάνω στα ζεστά τραπέζια γίνεται το σαπούνισμα και το τρίψιμο με τον kese. Τέλος, περνάτε από το soğukluk, το δροσερό δωμάτιο, για ένα χαλαρωτικό μασάζ με λάδι. Είναι σύνηθες να ξεκουράζεται κανείς μετά από την εμπειρία του χαμάμ και καθόλου σπάνιο να παίρνει έναν υπνάκο, γι’ αυτό και το spa προσφέρει ένα ήρεμο δωμάτιο χαλάρωσης, το aralik, ακριβώς δίπλα στο χαμάμ. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αυτή είναι μια θεσπέσια ανατολίτικη εμπειρία.

   Ιδιωτικές θεραπείες

   Ένα από τα καλύτερα πράγματα στο Six Senses Spa είναι ότι όλες οι ιδιωτικές θεραπείες εκτελούνται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο όροφο, τελείως ανεξάρτητο από τα λουτρά. Εκεί φτάνει κανείς από μια αριστοτεχνική κυκλική σκάλα στο κέντρο της οποίας κυριαρχεί η γυάλινη έλικα του Κώστα Βαρώτσου. Φτάνοντας εκεί, ανακαλύπτει ότι μέσα από την οβάλ γυάλινη λίμνη είναι ορατή από κάτω η πισίνα, ενώ γύρω γύρω είναι χωροθετημένα μια πλειάδα δωματίων που μπορούν να ενωθούν με διάφορους τρόπους ώστε να δημιουργηθούν χώροι για ζευγάρια, χώροι θαλασσοθεραπείας και μεγάλες σουίτες που διατίθενται για ολόκληρη την ημέρα. Υπάρχουν τρεις τέτοιες σουίτες, όλες με θέα το απέραντο πέλαγος.
   Η πρώτη απαρτίζεται από το δωμάτιο της Κλεοπάτρας, με τη γεμάτη γάλα μπανιέρα, το δωμάτιο με στρώμα νερού για θεραπείες περιτύλιξης σε ένα θερμό κουκούλι, και δύο διπλά δωμάτια μασάζ με υπαίθριο jacuzzi για υδροθεραπεία στον ήλιο. Η δεύτερη έχει και αυτή δύο δωμάτια μασάζ και υπαίθριο jacuzzi, αλλά και μια ιδιωτική σάουνα καθώς και ένα ιδιωτικό ατμόλουτρο, έτσι ώστε οι υγρές και ξηρές θεραπείες να συνδυάζονται σε ένα συνεχές πρόγραμμα. Στην κορυφή της πυραμίδας των αποκλειστικών εμπειριών βρίσκεται η μεγάλη σουίτα, η οποία είναι μια μικρογραφία του spa μέσα στο spa, με περισσότερα από 150 τετραγωνικά μέτρα χώρων. Διατίθεται για μια παρέα φίλων που θέλουν να απολαύσουν την εμπειρία των Six Senses Spas σε τέλεια απομόνωση. Αυτή η σουίτα μπορεί, μάλιστα, να ενωθεί με ολόκληρο το συγκρότημα του χαμάμ, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες σουίτες spa στον κόσμο.

   Επίλογος

   Όταν βγει κανείς από αυτό το μαγικό ταξίδι, αντικρίζει τον κόσμο με άλλα μάτια. Όλα φαίνονται ήρεμα, όλα μοιάζουν γαλήνια, όλα είναι αρμονικά. Καθώς πλέον και οι πέντε αισθήσεις έχουν ισορροπήσει, μια έκτη αίσθηση, η διαίσθηση, δίνει στο νου το έναυσμα να αντιμετωπίσει τη ζωή με νέα αντίληψη: αυτή που μόνο η εμπειρία των Six Senses Spas μπορεί να δώσει.
   Six-Senses-Spa-5Six-Senses-Spa-4