Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Shakti Yoga Studio

 

Shakti Yoga Studio Κάντε κράτηση online

  Shakti Yoga Studio Κάντε κράτηση online

   Shakti Yoga Studio

   Σε μια ήσυχη γειτονιά στο Μετς, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Shakti, όπου shakti στα σανσκριτικά είναι η θηλυκή ενέργεια, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2006, δημιουργώντας το Shakti Yoga Studio, έναν λιτό και απέριττο χώρο που ξεχωρίζει για την αυθεντικότητα και αφοσίωσή του στη μελέτη και πρακτική της γιόγκα. Το Shakti Yoga Studio είναι δημιουργία του Χρήστου Παύλου και της Χάριτος Λυρώνη, δύο αφοσιωμένων μαθητών που βρέθηκαν να συμπορεύονται στο ίδιο μονοπάτι της πανάρχαιας φιλοσοφίας και αρχαίας τέχνης της γιόγκα και μετά από πολλά χρόνια εξάσκησης, αυστηρής εκπαίδευσης και απαιτητικών εξετάσεων έχουν πιστοποιηθεί στη μέθοδο Iyengar.
   Ο Χρήστος Παύλου διδάσκει επί 20 χρόνια στην Αθήνα, ενώ πρόσφατα ίδρυσε το Iyengar Yoga Centre Sofia (http://iyengaryogasofia.com/) στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και πλέον μοιράζει τη διδασκαλία του μεταξύ Αθήνας και Σόφιας. Το όνομά του, η απλή και διακριτική παρουσία του, η ίδια η ενέργειά του, αλλά ακόμη περισσότερο η διδασκαλία του, το ήθος του και η διάθεσή του να μεταδώσει τη γνώση του αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των μαθημάτων του Shakti Yoga Studio. Η Χάρις Λυρώνη, η θηλυκή ενέργεια του στούντιο είναι μία αφοσιωμένη γιογκίνι που ακολουθεί με πίστη το προσωπικό της μονοπάτι αναζήτησης δίπλα στον δάσκαλο και μέντορά της.
   Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τη γιόγκα και διαφορετικά είδη που μπορεί να ακολουθήσει, ανάλογα με τις προτιμήσεις και το ταμπεραμέντο του. Όμως, όποιο μονοπάτι της κι αν πάρει κανείς, η γιόγκα είναι ΜΙΑ, ο στόχος είναι ΕΝΑΣ, κοινός: ένωση σώματος, πνεύματος και διάνοιας με τη λάμψη της ψυχής.
   Στο Shakti Yoga Studio ακολουθούμε το μονοπάτι της Iyengar Yoga. Mαθήματα παραδίδονται καθημερινά, καλύπτοντας όλα τα επίπεδα, με τμήματα αρχαρίων και πιο έμπειρων, γιόγκα για παιδιά αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες ή άτομα που δεν έχουν ασκηθεί ποτέ, ενώ μία φορά τον μήνα διεξάγεται σεμινάριο για δασκάλους και πιο έμπειρους μαθητές. Το στούντιο δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως μαθήματα ινδικής φιλοσοφίας και σανσκριτικής γλώσσας, δωρεάν διαλέξεις και προβολές γύρω από την ινδική φιλοσοφία και πολιτισμό, πρόσκληση δασκάλων από το εξωτερικό, μεταφράσεις επιλεγμένων βιβλίων γιόγκα κ.λπ.
   ** Η αυθεντική Iyengar Yoga διδάσκεται αποκλειστικά και μόνο από πιστοποιημένους δασκάλους. Οι διδάσκοντες στο Shakti Yoga Studio διαθέτουν το Σήμα Πιστοποίησης Δασκάλων Iyengar Yoga, ένα σήμα αρτιότητας, σαφήνειας και κατανόησης σε βάθος. Για να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν αυτό το λογότυπο έχουν εκπαιδευθεί άρτια και διατηρούν το επίπεδό τους.

   Iyengar Yoga

   Στη μέθοδο Iyengar ο μαθητής διδάσκεται τη γιόγκα μέσα από τη βαθιά μελέτη των asanas (στάσεις, θέσεις του σώματος) και της pranayama (έλεγχος και επιμήκυνση της αναπνοής). Ο ιδρυτής της μεθόδου Β.Κ.S. Iyengar συστηματοποίησε πάνω από 200 κλασικές asanas και 14 διαφορετικούς τύπους pranayama – με πολλές παραλλαγές, από τις πιο απλές έως τις εξαιρετικά δύσκολες. Τις διάρθρωσε και τις κατηγοριοποίησε, έτσι ώστε ένας αρχάριος, καθώς αποκτά ευλυγισία, δύναμη και ευαισθησία σε νου, σώμα και πνεύμα, να προχωρά με σιγουριά και ασφάλεια από τις βασικές ασκήσεις στις πιο προχωρημένες.

   Τι διακρίνει την Iyengar yoga από τα άλλα στιλ

   Συνοπτικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μέθοδος Iyengar διαφέρει από τα άλλα στιλ γιόγκα σε 3 βασικά στοιχεία: την τεχνική, την αλληλουχία και τη χρονική διάρκεια. Η τεχνική διδάσκεται με έμφαση στην ακρίβεια κάθε κίνησης, ώστε στην πρακτική εξάσκηση το άτομο να κάνει ολοένα και πιο λεπτές διορθώσεις όσον αφορά την ευθυγράμμιση και σωστή στάση του σώματος κατά την εκτέλεση των asanas και της pranayama. Η αλληλουχία αναφέρεται στη σειρά με την οποία εκτελούνται οι asanas και η pranayama. Για παράδειγμα, αλλάζοντας τη σειρά των asanas, τα αποτελέσματα της άσκησης σε διανοητικό και συναισθηματικό επίπεδο μπορούν να ενταθούν σε μεγάλο βαθμό, επιφέροντας, τελικά, αλλαγές στο σύνολο της ύπαρξης και στην εξέλιξή της σε κάθε τομέα. Η χρονική διάρκεια αναφέρεται στο χρόνο που αφιερώνεται στις asanas ή στην pranayama. Οι στάσεις δεν είναι δυνατό να εκτελούνται γρήγορα ή μηχανικά. Χρειάζεται χρόνος για να μπει κάποιος σε μια asana και να μπορέσει να σταθεροποιηθεί σε αυτήν. Όταν επιτευχθεί αυτό, τότε μπορεί να παραμείνει ακόμη περισσότερο χρονικό διάστημα, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στην ουσία της και αντλώντας τα οφέλη της στο μέγιστο. Έπειτα από όλα αυτά, μπορεί κάποιος να διακρίνει τον τρόπο που η Iyengar yoga καλλιεργεί και τα οκτώ στάδια της γιόγκα και πόσο πολύ απέχει από την «απλή γυμναστική» και τις «βαθιές αναπνοές». Μέσα από την πρακτική εξάσκηση και την κατανόηση, ο ασκούμενος συνειδητοποιεί ότι η asana διαφέρει τόσο από το στρέτσινγκ και τη γυμναστική όσο η pranayama από τις απλές, βαθιές αναπνοές και η βαθιά αυτοσυγκέντρωση από την αυτοΰπνωση. Η παρατεταμένη εξάσκηση σε asana και pranayama επιδρά θετικά στον άνθρωπο τόσο σε διανοητικό και πνευματικό επίπεδο, όσο και σε σωματικό.