Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Kολύμβηση και εγκυμοσύνη: Οι Κρυφοί κίνδυνοι

εγκυμοσύνη Οι Κρυφοί κίνδυνοι

Kολύμβηση και εγκυμοσύνη: Οι Κρυφοί κίνδυνοι

Όταν μιλάμε για ασφαλή γυμναστική κατά τους μήνες της κύησης, κολύμβηση και εγκυμοσύνη φαίνεται πως πάνε χέρι-χέρι. εγκυμοσύνη: Οι Κρυφοί κίνδυνοι . Μάλιστα, η κολύμβηση συνίσταται σχεδόν από κάθε ειδικό. κολύμβηση και εγκυμοσύνη

Το κολύμπι κατά την εγκυμοσύνη έχει διάφορα οφέλη για το σώμα που δεν θα σας προσφέρει καμιά άλλη μορφή άσκησης.

Ο τρόπος αυτός εκγύμνασης συνίσταται τόσο έντονα στις εγκύους διότι χαρακτηρίζεται από πολύ μικρό κίνδυνο τραυματισμού. Η άνωση δημιουργεί ένα σχεδόν αβαρές περιβάλλον όπου μπορείτε να γυμνάζετε με ασφάλεια τις μεγάλες μυϊκές ομάδες καθώς και το καρδιοαγγειακό σύστημα σας.

Kολύμβηση και εγκυμοσύνη

Επιπλέον, το κολύμπι κατά την κύηση αυξάνει τη μητρική αεροβική ικανότητα που με απλά λόγια σημαίνει ότι το σώμα σας θα μπορεί να μεταφέρει πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο στους μύες, αυξάνοντας την απόδοση τους και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της άσκησης σας.

Πολλές γυναίκες θεωρούν πως το κολύμπι τους δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας καθώς και πως τις ανακουφίζει από την πρωινή αδιαθεσία.
Όμως υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν βουτήξετε στην πισίνα, πράγματα που οι επαγγελματίες που σας κουράρουν δεν θα σας πουν.

εγκυμοσύνη: Οι Κρυφοί κίνδυνοι

Το πρόσθιο δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή
Γενικά το πρόσθιο θεωρείται μια από τις καλύτερες κινήσεις για τις εγκύους διότι είναι η πιο «απαλή» μέθοδος. Επίσης, βοήθα στη σωστή ευθυγράμμιση του κορμού αφού δουλεύει το στήθος ενώ την ίδια στιγμή τραβά πίσω τους ώμους.
Ωστόσο, αν κάνετε σωστά το πρόσθιο, θα παρατηρήσετε ότι καθώς σηκώνετε το κεφάλι σας έξω από το νερό για να αναπνεύσετε, το χαμηλότερο τμήμα της πλάτης σας δημιουργεί ένα υπερβολικά εκτεταμένο τόξο.
Τώρα, αν λάβουμε υπόψη πως το τμήμα αυτό είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω της εγκυμοσύνης, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ο επιπρόσθετος πόνος στην πλάτη. Η κίνηση των ποδιών κατά το πρόσθιο δεν ενδείκνυται για τις εγκύους. Κατά τους μήνες της κύησης, οι σύνδεσμοι της λεκάνης μαλακώνουν πολύ και οι αρθρώσεις μπορούν εύκολα να τεντωθούν περισσότερο από όσο πρέπει εξαιτίας της κλοτσιάς κατά το πρόσθιο. Το μπροστινό μέρος της ηβικής άρθρωσης μπορεί να αρχίσει να αποσπάται όσο φτάνουμε πιο κοντά στη γέννηση και τυχόν τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε Διαταραχή Ηβικής Σύμφυσης και Πόνους Στρογγυλού Συνδέσμου.

Ύπτιο
Κολυμπώντας με την πλάτη, ανεξάρτητα για πόση ώρα, μετά τη 16η εβδομάδα κύησης, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα άβολο καθώς το βάρος της μήτρας επιβαρύνει την κοίλη φλέβας (vena cava). Αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε δυσκολία, καλό θα είναι να αποφύγετε εντελώς το ύπτιο.

Όξινη Δυσπεψία και Παλινδρόμηση
Καλό θα είναι να μην έχετε φάει τίποτα δύο ώρες πριν κολυμπήσετε για να αποφύγετε την όξινη δυσπεψία και τη γαστρική παλινδρόμηση, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο. Οι γρήγορες στροφές μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα παραπάνω.

Όπου είναι δυνατόν, επιλέξτε μια πισίνα χωρίς χημικά
Τελευταία έχουν γίνει κάποιες δημοσιεύσεις σχετικά με τους κινδύνους του χλωροφόρμιου για τις έγκυες που κολυμπούν σε πισίνες με χλώριο. Δοκιμές έχουν δείξει σχετικά υψηλά επίπεδα απολυμαντικών υποπροϊόντων τα οποία συνδέονται με προβλήματα αναπαραγωγής. Έχει αποδειχθεί πως μια ώρα κολύμβησης δίνει 141 φορές υψηλότερη δόση χλωροφόρμιου από ότι ένα 10λεπτο ντους.
Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και μέχρις ότου υπάρξει μια μελέτη σε ένα πιο ευρύ κοινό, η συγκεκριμένη άποψη δεν συνιστά επίσημο συμπέρασμα πως οι εγκυμονούσες δεν πρέπει να μπαίνουν σε πισίνες με χλώριο.

Για τέλειο και ασφαλές κολύμπι κατά την εγκυμοσύνη: 
• Επιλέξτε την κίνηση που επιβαρύνει λιγότερο το σώμα σας. Το ελεύθερο είναι ιδανικό για εντονότερη άσκηση κατά την εγκυμοσύνη.
• Αν χρειάζεστε κάτι πιο χαλαρό για τα διαλείμματα, δοκιμάστε το πρόσθιο (τις κινήσεις των χεριών) με αναπνευστήρα ώστε να μη χρειάζεται να βγάζετε συνέχεια το κεφάλι σας έξω από το νερό πιέζοντας το χαμηλότερο τμήμα της πλάτης σας. Την ίδια στιγμή η κίνηση των ποδιών θα σας δίνει ώθηση.
• Φάτε κάτι ελαφρύ δύο ώρες πριν μπείτε στην πισίνα
• Αν υπάρχει μη χλωριούχα πισίνα στην περιοχή σας, προτιμήστε τη.
• Να κάνετε ντους και να λούζεστε πάντα αμέσως μετά την πισίνα για να μειώσετε τον κίνδυνο να περάσουν χημικά στον οργανισμό σας.

Σαλταμανίκας Νικόλας
Υπεύθυνος προγραμμάτων  your AQUA spot
Πτυχιούχος  Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών /Ειδ. Κολύμβηση όλων των κατηγορών

Master, Physical Education (Sport Management) LUC
FOUNDER / www.pool-about.gr / Pool ABOUT SALON -EXPO
nikos.saltamanikas@gmail.com

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο