Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

11 Μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι προπονητές για να έχουν οι κολυμβητές τους άψογη συγκέντρωση

11 Μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι προπονητές

11 Μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι προπονητές για να έχουν οι κολυμβητές τους άψογη συγκέντρωση

‘’Συγκεντρώσου’’ Μου φώναζε ο προπονητής μου και η φωνή του αντηχούσε στην επιφάνεια της πισίνας. Όλη η ομάδα ξεφυσούσε στην άκρη της πισίνας, λαχανιασμένοι καθώς περιμέναμε να μας στείλει για άλλο ένα γρήγορο 200άρι. Μερικά δευτερόλεπτα πριν σφυρίξει την έναρξη:΄΄ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ!!΄΄ , μας φώναξε. Να συγκεντρωθούμε σε τι; Στο πόσο γρήγορα πάει ο διπλανός μου; Στο πόσο κουρασμένος είμαι; Στο ότι δεν βλέπω να βελτιώνομαι όσο θα ήθελα ενώ οι αγώνες πλησιάζουν; Α μην ανησυχείτε! Είμαι πάρα πολύ συγκεντρωμένος σε όλα αυτά! 11 Μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι προπονητές

Το ’’συγκεντρώσου’’ ήταν μια από τις λέξεις που μας φώναζαν χωρίς εξηγήσεις και λεπτομέρειες. Φυσικά, όταν μου το φώναζαν ήξερα ότι πρέπει εκείνη την ώρα να σκεφτώ πάρα πολύ κάτι. Ήμουν πολύ απασχολημένος με το να ξαναβρώ τις αναπνοές μου για να ρωτήσω. Μετά από πολλά χρόνια, κατάλαβα τι εννοούσαν οι προπονητές μου τόσο καιρό. Με το να είσαι συγκεντρωμένος βρίσκεις περισσότερη χαρά στην προπόνηση.

Είσαι πολύ πιο αποτελεσματικός, και αυτό θα φέρει μετά την ικανοποίηση και την αυτοπεποίθηση που θα σε πάνε ένα βήμα παρακάτω. Παρακάτω είναι μια λίστα με τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν να κερδίσεις την προσοχή των κολυμβητών σου. Κάποια από αυτά έρχονται με την εμπειρία, ενώ άλλα είναι βασισμένα σε επιστημονικές μελέτες. Κάποια είναι προφανή, κάποια άλλα όχι. Ας εστιάσουμε στην συγκέντρωση.

ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!

Οι συγκεντρωμένοι αθλητές είναι ταγμένοι σε αυτό που κάνουν. Απολαμβάνουν την κούραση της προπόνησης και είναι συναισθηματικά δεμένοι με όλη την διαδικασία. Κολυμπούν καλύτερα και επειδή το διασκεδάζουν είναι πιο πιθανό να έρχονται πιο συχνά στην πισίνα για προπόνηση από τους υπόλοιπους. Ένας πιο συγκεντρωμένος κολυμβητής ξεκινάει έναν κύκλο σίγουρης βελτίωσης απλά και μόνο επειδή είναι συγκεντρωμένος, στην προπόνηση.

Από την άλλη μεριά, έχουμε τους αθλητές που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Το μυαλό τους δε σκέφτεται το σώμα τους. Τα γυρίσματά τους είναι αργά και αδύναμα. Οι ώμοι και τα χέρια τους χάνουν σε τεχνική. Φεύγουν αργά στο ξεκίνημα, χάνουν το μέτρημα στις αποστάσεις ,ανησυχούν για το τι κάνουν οι άλλοι αθλητές γύρω τους και αναλώνονται στο να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους αντί να ασχολούνται με το τι μπορούν να βελτιώσουν. Ας κοιτάξουμε λοιπόν μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν οι προπονητές να βοηθήσουν τους κολυμβητές τους να είναι πιο συγκεντρωμένοι στην πισίνα:

11 Μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι προπονητές

1.ΧΤΙΣΕ ΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΣΟΥ

Η ρουτίνα μας βοηθάει να εστιάσουμε καλύτερα την προσοχή μας, αφού μπλοκάρει εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς περισπασμούς. Οι ρουτίνες πριν τους αγώνες είναι πολύ συνηθισμένες, αφού βοηθούν τους αθλητές να μην επηρεαστούν από την όλη διοργάνωση, αλλά να συγκεντρωθούν στον αγώνα. Μην υποτιμάτε τη διαδικασία αυτή. Το σώμα μετά από λίγο καιρό μαθαίνει να μπαίνει σε κατάσταση αγώνα, αν η ρουτίνα χρησιμοποιείται καθημερινά.

2. ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Η συγκέντρωση πάει χέρι-χέρι με την διαύγεια. Οι κολυμβητές πρέπει να γνωρίζουν με ακρίβεια κάθε φορά το στόχο τους και τι ακριβώς πρέπει να κάνουν για να τον πετύχουν. Οι ασαφείς οδηγίες και οι συμβουλές οδηγούν σε έναν αποσυγκεντρωμένο αθλητή. Το να εξηγείς στον αθλητή τι ακριβώς του προσφέρει η κάθε άσκηση που κάνει, τον ωθεί στο να προσπαθήσει περισσότερο.

3. Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ….ΒΟΗΘΑΕΙ

Το μυαλό μας δεν μπορεί να ασχοληθεί με πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Επειδή πολλές φορές οι ευκαιρίες για προπόνηση είναι περιορισμένες, οι προπονητές προσπαθούν να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν στο λιγότερο χρόνο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Η υψηλή συγκέντρωση έρχεται μειώνοντας τους «Περισμπασμούς»Κρατήστε την απλότητα και πηγαίνετε σε βάθος.

4. ΔΩΣΤΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ

Αντί να κάνετε συγκρίσεις με άλλους κολυμβητές, εστιάστε στα κομμάτια που μπορείτε να βελτιώσετε ή που ξέρετε ότι υστερείτε.

5. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ

Η συγκέντρωση είναι μια διαδικασία που απαιτεί τεράστια ενέργεια από τον εγκέφαλο. Κανείς δε μπορεί να συγκεντρωθεί για πάρα πολλή ώρα χωρίς διαλλείματα. Ευτυχώς, η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που σας επιτρέπει μιας μικρής διάρκειας ξεκούραση ανάμεσα στα stop… Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να χαλαρώσετε και ξεκινήστε ξανά στα επόμενα μέτρα

6. ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

Ο αθλητής μπορεί να έχει την τέλεια συγκέντρωση. Αν όμως ο προπονητής του δεν είναι έτοιμος να εντοπίσει και να επισημάνει λάθη και διορθώσεις, τότε όλη αυτή η συγκέντρωση πάει χαμένη. Μην περιμένετε να τελειώσει η προπόνηση για να κάνετε τις παρατηρήσεις σας. Κάντε τις επιτόπου .

7. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΣΑΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ

Όταν δείτε έναν κολυμβητή να τα πηγαίνει άριστα σε μια προπόνηση και να είναι τρομερά συγκεντρωμένος, ρωτήστε τον τι τον βοήθησε να συγκεντρωθεί. Ίσως σας φανεί χρήσιμο κάποια άλλη στιγμή που δεν θα συμβαίνει το ίδιο.

8 .ΕΝΘΑΡΥΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ

Όταν το στρες κορυφώνεται είναι δύσκολο να σταματήσεις το μυαλό σου από το να σκέφτεσαι πολύ και να υπεραναλύεις τα πράγματα. Γι’αυτό, είναι καλό να έχετε έτοιμους από πριν κάποιους τρόπους που σας βοηθούν να το σταματήσετε.

9. ΔΩΣΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Δίνοντας ονόματα στις καλύτερες στιγμές των αθλητών σας μπορείτε να τους θυμίζετε γρήγορα τις φορές που ήταν καλύτερα συγκεντρωμένοι, ενθαρρύνοντας τους να τα πετύχουν ξανά.

10. Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΤΗΡ ΜΑΘΗΣΕΩΣ

Όσο πιο πολύ λέτε και ξαναλέτε στους αθλητές σας τα πράγματα που πρέπει να προσέξουν και τους τομείς που πρέπει να βελτιωθούν, τόσο το καλύτερο. Τη στιγμή που θα σας πουν ότι έχουν βαρεθεί να σας ακούνε, τότε θα ξέρετε ότι έχετε κάνει πραγματικά καλή δουλειά.

11. ΑΛΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΕΛΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Όλη η συγκέντρωση που πρέπει να βάλει ένας αθλητής στην τεχνική του θα φανεί στον αγώνα. Όταν όμως τελικά φτάνει στο σημείο του διαγωνισμού, οι ατελείωτες ώρες προπόνησης θα δουλέψουν σχεδόν από μόνες τους. Το μόνο που θα έχει να κάνει ο αθλητής είναι να συγκεντρωθεί στην απόδοσή του.

Σαλταμανίκας Νικόλας

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ειδικότητα κολύμβηση

Προπονητής κολύμβησης Α κατηγορίας

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο