Σωματική άσκηση και άσθμα
Όταν εισπνέουμε, το στήθος εκτείνεται, αυξάνοντας την ικανότητα της αναπνοής και τον όγκο των πνευμόνων μας.
Ο ασθματικός εισπνέει κανονικά, αλλά η σύσπαση και η φλεγμονή των αεροφόρων οδών καθιστούν την εκπνοή δύσκολη.
Όταν ο ασθματικός προσπαθεί να εκπνεύσει, οι αεροφόροι οδοί καταρρέουν και παγιδεύουν τον αέρα στους πνεύμονες, με συνέπεια τη μείωση του καθαρού εισπνεόμενου αέρα στην επόμενη αναπνοή.
Συνολικά, οι περισσότερες περιπτώσεις του άσθματος οφείλονται σε ένα συνδυασμό αλλεργικών και μη αλλεργικών παραγόντων.
Οι πιο γνωστοί αλλεργιογόνοι παράγοντες που προκαλούν άσθμα μέσω της εισπνοής τους είναι τα ακάρια σκόνης των σπιτιών και η γύρη.
Στους μη αλλεργικούς παράγοντες που προκαλούν άσθμα περιλαμβάνονται το κρύο, ο ξηρός αέρας και η άσκηση.
Καθώς οι αεροφόροι οδοί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος στενεύουν και γίνονται μικρότεροι εμφανίζονται συμπτώματα όπως:
- Βήξιμο
- Συριγμός (ένας θόρυβος σφυρίγματος όταν το άτομο αναπνέει)
- Θωρακική συμπίεση (συναίσθημα ότι κάποιος συμπιέζει το στήθος)
- Συντομία της αναπνοής.
Μπορεί κάποιος να έχει όλα αυτά τα συμπτώματα ή κάποια από αυτά, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ήπια ή έντονα.
Το άσθμα όταν δεν ελέγχεται μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, αλλά μπορεί να ελεγχθεί πολύ καλά με τη βοήθεια του ειδικού γιατρού.
Μπορεί να ελεγχθούν τα συμπτώματα αλλά το άσθμα συνεχίζει να υπάρχει και το μόνο που υποχωρεί είναι τα συμπτώματα.
Το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, έτσι ο ασθματικός πρέπει να κάνει τη φροντίδα του άσθματος μέρος της ζωής του, αυτό ισχύει ακόμη και εάν το άσθμα του εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα.
Ασκησιογενές άσθμα
Για μερικά άτομα η άσκηση μπορεί να είναι η μόνη αιτία της εμφάνισης των συμπτωμάτων του άσθματος.
Η εμφάνιση των συμπτωμάτων, βήχας, συντομία της αναπνοής, συριγμός ή θωρακική συμπίεση μπορεί να οφείλονται στο ασκησιογενές άσθμα.
Εκτός από τα παραπάνω, συμπτώματα όπως η κούραση, η μειωμένη αντοχή και η παρατεταμένη αποκατάσταση μετά από την άσκηση μπορούν επίσης να εμφανισθούν κατά τη διάρκεια ή μετά από την άσκηση.
Τα συμπτώματα κορυφώνονται περίπου πέντε έως δέκα λεπτά μετά το τέλος της άσκησης και σταματούν συνήθως μέσα σε 20 έως 30 λεπτά, μπορεί να εμφανιστούν ακόμα κι αν κάποιος παίρνει το φάρμακό του.
Οφέλη απο την άσκηση
H βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας και η ενδυνάμωση των μυών που συμμετέχουν στην αναπνοή θα βοηθήσει τον ασθματικό στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Όταν ο έλεγχος του άσθματος είναι καλός ο ασθματικός μπορεί να γυμναστεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ειδικά εάν ακολουθήσουμε τις παρακάτω παραμέτρους:
- Παρατεταμένη περίοδος προθέρμανσης που διαρκεί από 10 έως 15 λεπτά της ώρας θα βοηθήσει στη χαλάρωση των αναπνευστικών μυών και τη διεύρυνση των αεροφόρων οδών και θα διευκολύνει την αναπνοή.
- Εάν ένα άτομο έρχεται από ένα κρύο περιβάλλον πρέπει να μείνει αρκετή ώρα στη νέα θερμοκρασία του χώρου που θα γυμναστεί.
- Η χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας άσκηση είναι η καλύτερη επιλογή για τα ασθματικά άτομα.
- Εάν θέλουμε ν’ αυξήσουμε την ένταση της άσκησης τότε επιλέγουμε μια διαλειμματική μέθοδο προπόνησης όπως η μέθοδος Fartlek.
- Ο ασθματικός πρέπει να καταναλώνει ικανοποιητικές ποσότητες νερού τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και κατά τη διάρκεια όλου του 24ωρου.
- Ο ασθματικός πρέπει να αναπνέει όσο το δυνατόν περισσότερο από τη μύτη κατά τη διάρκεια της άσκησης.
- Ελέγχουμε την ένταση της άσκησης χρησιμοποιώντας τον έλεγχο της ομιλίας, ο ασθματικός πρέπει να μπορεί να παρουσιάζει κανονική ομιλία κατά τη διάρκεια της άσκησης.
- Εάν ένα άτομο πάσχει από ασκησιογενές άσθμα πρέπει να παίρνει μια δόση ενός βρογχοδιασταλτικού φαρμάκου μια ώρα πριν αρχίσει την άσκηση ή στην ανάγκη αμέσως πριν αρχίσει την άσκηση.
- Εάν ένα άτομο αναγκαστεί να διακόψει την άσκηση λόγω ασθματικής κρίσης πρέπει να πάρει αμέσως μια δόση ενός βρογχοδιασταλτικού φαρμάκου και να τοποθετηθεί σε μια θέση που ν’ αναπνέει άνετα.
Δοκιμασία Βίαιης εκπνοής
Η δοκιμασία της βίαιης εκπνοής με ένα ροόμετρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ν’ αξιολογήσει την κατάσταση του άσθματος πριν την άσκηση.
Οι τιμές του ροόμετρου ελαττώνονται όταν το άσθμα επιδεινώνεται ή είναι εκτός ελέγχου, ενώ οι τιμές του ροόμετρου αυξάνονται όταν η θεραπευτική αγωγή έχει καλά αποτελέσματα και οι αεραγωγοί παραμένουν ανοιχτοί.
Η χρήση των μετρήσεων του ροόμετρου θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε είστε σε καλή κατάσταση και δεν χρειάζεται πριν την άσκηση να χρησιμοποιήσετε κάποιο εισπνεόμενο φάρμακο ή δεν είστε σε καλή κατάσταση και πρέπει να χρησιμοποιήσετε άμεσα ένα εισπνεόμενο φάρμακο.
Πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο ροόμετρο για να είστε σίγουροι ότι οι μεταβολές στις μετρήσεις είναι απόλυτα σωστές
Επιστημονική επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Σκόλιας, MSc Εργοφυσιολόγος
Χωρίς Σχόλια