Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Η ζωή στην εμμηνόπαυση

Η ζωή στην εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση – Οστεοπόρωση – Pilates – Βελονισμός
Ως γνωστό, η φύση της γυναίκας είναι η εμμηνορροϊκή περίοδος. Όταν εκείνη σταματήσει, τότε λέμε πως η γυναίκα βρίσκεται σε εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση επέρχεται φυσιολογικά με την πάροδο της ηλικίας στη γυναίκα και συχνά συνδέεται με διάφορα προβλήματα όπως καρδιακά νοσήματα και οστεοπόρωση(μείωση οστικής πυκνότητας). Αυτό συμβαίνει διότι μειώνονται τα επίπεδα ορμονών οιστρογόνου και προγεστερόνης (απαραίτητα για την εμμηνόρροια και ωογένεση).
Αλλες διαταραχές της εμμηνόπαυσης

2016-10-13-19

Η έλλειψη των ορμονών που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση, επιφέρει ακόμα εξάψεις, κούραση, πονοκεφάλους, πνευματικές και ψυχικές διαταραχές όπως η κυκλοθυμία, η διαταραχή στη μνήμη και την σκέψη έως και εμφάνιση κατάθλιψης. Επιπλέον, δημιουργεί διαταραχές στον ύπνο, κολπική ξηρότητα, βραδινή εφίδρωση, πόνο στις αρθρώσεις, αύξηση του σωματικού βάρους. Τέλος, δημιουργείται συχνά η επιθυμία για ούρηση και πολλές φορές ακράτεια.
Οστεοπόρωση
Τα οιστρογόνα είναι οι ορμόνες που προστατεύουν τα οστά. Η μείωσή τους συνεπάγεται και μείωση της οστικής μάζας. Τεκμηριωμένα έχει αποδειχθεί πως περίπου οι μισές γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα υποστούν κάταγμα κυρίως σε ισχία, καρπούς και σπονδυλική στήλη. Ειδικά, στην πρόωρη εμμηνόπαυση, οι ορμόνες πέφτουν απότομα και τα συμπτώματα είναι πιο επώδυνα.
Επιβαρυντικοί παράγοντες οστεοπόρωσης στις γυναίκες
* Το ιστορικό οικογένειας. Κληρονομικοί παράγοντες όπως η οστεοπόρωση ή μείωση του ύψους ή κάποια
παραμόρφωση στην σπονδυλική στήλη, επιβαρύνει την οστεοπόρωση.
* Οι γυναίκες με μικρά οστά.
* Ιστορικό καταγμάτων στις γυναίκες. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν τα κατάγματα αυτά έχουν δημιουργήσει απώλεια ύψους ή κυφωτικά πρότυπα.
* Ιστορικό διάφορων νοσημάτων και φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βλάψει τα οστά στην εμμηνόπαυση.
* Γυναίκες που δεν προσλαμβάνουν ουσίες απαραίτητες για τα οστά (ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλο, μαγνήσιο, κάλλιο), έχουν πιο επιρρεπή οστά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
* Η καθιστική ζωή, χωρίς δραστηριότητες.
* Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχουν επιβαρυντικές ουσίες που περνούν στα οστά.
* Η απώλεια βάρους είναι επιβλαβής για τα οστά. Χρειάζεται προσοχή με ταυτόχρονη άσκηση και διατροφή.

Πρόληψη
* Η αποικοδόμηση υγιών οστών από μικρή ηλικία μέσω της σωστής άσκησης.
* Τεχνικές χαλάρωσης με σωστό ρυθμό και βάθος αναπνοής , μυϊκή χαλάρωση και μασάζ.
* Ασκήσεις των μυών της πυελικής χώρας βελτιώνουν μορφές ακράτειας ούρων.
* Τακτική άσκηση για προστασία από καρδιακές παθήσεις ,διαβήτη , οστεοπόρωση κ.α.
* Για πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων είναι αναγκαία η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
* Καταπολέμηση καπνίσματος και υπερβολικού αλκοόλ.
* Μέτρηση οστικής πυκνότητας την κατάλληλη στιγμή σύμφωνα με την έγκριση του ιατρού, η οποία μας ενημερώνει κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος κατάγματος.
* Αναγκαία η φαρμακευτική αγωγή ανάλογα τη φάση της οστεοπόρωσης.

Οστεοπόρωση και Pilates

2016-10-13-16

Έχει βρεθεί από έρευνες, ότι η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τα οστά μας αφού σταματά την οστική απώλεια. Το Pilates είναι μία άσκηση ιδανική για οστεοπόρωση λόγω ήπιας φόρτισης των οστών. Μπορούν να γίνουν ασκήσεις είτε με βοηθητικά όργανα είτε μόνο με το βάρος του σώματος κάθε ασκούμενου. Στόχος είναι το στήσιμο του κορμού, η διόρθωση κυφωτικών προτύπων και η μυϊκή ενδυνάμωση παραμελημένων μυών και αρθρώσεων, τα οποία συμπληρωματικά μεταξύ τους συμβάλλουν σε πιο υγιή και δυνατά οστά. Το Pilates , είναι μία σωστή άσκηση γιατί ενισχύει την ισορροπία, την ιδιοδεκτικότητα και την κιναίσθηση, έτσι, μαθαίνει στο άτομο να προστατεύει το σώμα του στις καθημερινές δραστηριότητες του, δίνοντάς του αυτοπεποίθηση και αποφεύγοντας κάθε είδους κάταγμα όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο.
Για ασφαλέστερο μάθημα ,είναι απαραίτητες οι βαθύτερες γνώσεις από τον δάσκαλο Pilates για αποφυγή τυχόν καταγμάτων σε ευαίσθητα οστικά σημεία.
Ακράτεια και Pilates
To Pilates είναι μία άσκηση για την ενδυνάμωση των μυών πυελικού εδάφους. Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση των εν τω βάθη μυών, αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση ρυθμίζοντας την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων καθώς και η ενδυνάμωση του περινέου βοηθάει στον έλεγχο του ουροποιητικού συστήματος.
Pilates και ευεξία
Τo Pilates χρησιμοποιεί κατά βάση την αργή και έως ένα σημείο βαθιά αναπνοή. Η σωστή ενεργοποίηση του διαφράγματος οδηγεί αποδεδειγμένα σε μια ήρεμη πνευματική κατάσταση καταπολεμώντας τις ψυχικές διαταραχές της εμμηνόπαυσης.
Εμμηνόπαυση και Βελονισμός
Ο βελονισμός είναι μία από τις αποτελεσματικές μεθόδους στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, αϋπνία, όπως αναφέρονται παραπάνω) και γίνεται από ειδικούς φυσικοθεραπευτές και ιατρούς. Ο βελονισμός πραγματοποιείται με λεπτές βελόνες σε τρισδιάστατες περιοχές που σηματοδοτούν αντανακλαστικά σημεία του σώματος στα οποία θέλουμε να επέμβουμε. Στην εμμηνόπαυση ειδικά, για τις συναισθηματικές διαταραχές, τοποθετούνται κατά μήκος των ποδιών, των χεριών , των ώμων και στο μικρό δακτυλάκι του ποδιού. Τοποθετούνται έως 20 βελόνες με ένα ελαφρό τσίμπημα το οποίο στη συνέχεια συνηθίζεται και δεν ενοχλεί. Καλό είναι η συχνότητα των θεραπειών να είναι 2 φορές την εβδομάδα από 20-30 λεπτά για 3-6 βδομάδες.
Στατιστικά, ο βελονισμός έχει αποδειχτεί αποτελεσματικός διότι μειώνει τις ενοχλητικές εξάψεις και την αϋπνία, χωρίς παρουσία παρενεργειών ειδικά όταν γίνεται συστηματικά. Τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη διάρκεια.
Συμπεράσματα
Η εμμηνόπαυση είναι ένα αναπόφευκτο φυσιολογικό κομμάτι της ζωής των γυναικών. Με τον σωστό συνδυασμό άσκησης, διατροφής, βελονισμού και φαρμακευτικής αγωγής, μπορούμε να επιτύχουμε την αποφυγή των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, διατηρώντας τη υγεία μας σε φυσιολογικά επίπεδα.

 Physiomel Φυσικοθεραπευτήριο – Pilates – Yoga 

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο