Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Νέα μέθοδος «φρενάρει» την εμμηνόπαυση έως και 20 χρόνια

Νέα μέθοδος «φρενάρει» την εμμηνόπαυση

Νέα μέθοδος «φρενάρει» την εμμηνόπαυση έως και 20 χρόνια

Μια νέα ιατρική μέθοδος που υπόσχεται καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης έως και 20 χρόνια εφαρμόζεται με πρωτοβουλία ιατρών στη Βρετανία, οι οποίοι εξειδικεύονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Νέα μέθοδος «φρενάρει» την εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, αφαιρείται λαπαροσκοπικά ιστός από τις ωοθήκες, οποίος στη συνέχεια τεμαχίζεται και καταψύχεται. Ο ιστός αυτός επανεισάγεται στο σώμα των γυναικών όταν οι γυναίκες περάσουν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Αν ο ιστός επιβιώσει, μπορεί να επαναφέρει τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών και τελικά να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση.

Τα οφέλη

«Πρόκειται για μια μέθοδο με ιδιαίτερο όφελος για κάθε γυναίκα που θέλει για οποιονδήποτε λόγο να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση ή που έχει ακολουθήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.)», δήλωσε στην Guardian ο καθηγητής Σιμόν Φίσελ, ο οποίος ειδικεύεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση και είναι πρόεδρος του βρετανικού οργανισμού Care Fertility Group.

Νέα μέθοδος «φρενάρει» την εμμηνόπαυση

Η διαδικασία καθυστέρησης της εμμηνόπαυσης δεν «παγώνει» μόνο τα ενοχλητικά σημάδια της, όπως είναι η κακή διάθεση, το άγχος και η αϋπνία, οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Επιπλέον μπορεί να ωφελήσει και γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρές νόσους όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η οστεοπόρωση.

Η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης

Ο χρόνος καθυστέρησης της εμμηνόπαυσης εξαρτάται από την ηλικία κατά την οποία ο ιστός αφαιρείται και επανεισάγεται στο γυναικείο σώμα.

Αν η μέθοδος αυτή εφαρμοστεί σε μια γυναίκα 25 ετών, μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση έως και 20 χρόνια, ενώ αν γίνει σε μια γυναίκα 40 ετών, η εμμηνόπαυση δεν αναβάλλεται πάνω από 5 χρόνια.

Η σημασία αυτής της μεθόδου έγκειται στο ότι σήμερα οι γυναίκες περνούν 30 με 40 χρόνια στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, κι ενώ η Θ.Ο.Υ. φέρνει αποτελέσματα, δεν ταιριάζει σε όλους.

Η ίδια διαδικασία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τη γονιμότητα των γυναικών που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Διατήρηση  ιστού από τις ωοθήκες

Σε αντίθεση με την εξωσωματική γονιμοποίηση, η μέθοδος διατήρησης ιστού από τις ωοθήκες δεν απαιτεί φάρμακα για να ενεργοποιήσει τις ωοθήκες και πιθανότατα παράγει πολύ περισσότερα ωάρια.

Ο Φίσελ, επομένως, τονίζει ότι, αν οι γυναίκες ακολουθήσουν αυτήν τη διαδικασία στα 20 τους χρόνια, θα έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες ωάρια όταν αποφασίσουν να κάνουν παιδί.

Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα ένα μέρος του ιστού να μεταμοσχευτεί, ώστε οι γυναίκες να ανακτήσουν τη γονιμότητά τους πριν κάνουν οικογένεια, και το υπόλοιπο να χρησιμοποιηθεί αργότερα για την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης.

Το  κόστος

Το κόστος της μεθόδου κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 11.000 δολαρίων και προσφέρεται στις γυναίκες άνω των 40 από την ProFam, μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο Μπέρμινγχαμ από τον Φίσελ.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο