Το κολύμπι είναι ένας θαυμάσιος τρόπος άσκησης για τις εγκύους και γενικά θεωρείται πολύ ασφαλές. Πόσο ασφαλές είναι το κολύμπι. Όμως συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία πριν το επιχειρήσετε.
Αν κολυμπούσατε τακτικά πριν την εγκυμοσύνη, κατά πάσα πιθανότητα θα μπορείτε και να συνεχίσετε. Αν δεν γυμναζόσασταν καθόλου και πάλι θα μπορείτε να κολυμπήσετε, απλά θα πρέπει να ξεκινήσετε με αργά βήματα. Ξεκινήστε με κάποιες διατάσεις, αργούς γύρους προθέρμανσης, μπείτε στο νερό σταδιακά και μην το παρακάνετε. Θα βρείτε το ρυθμό σας μαθαίνοντας να ακούτε το σώμα σας.
Πόσο ασφαλές είναι το κολύμπι
Το νερό από μόνο του δεν φέρει κανένα κίνδυνο για εσάς ή το μωρό σας• οι έρευνες δεν έχουν δείξει κανέναν κίνδυνο για την υγεία των εγκύων από βακτήρια, χλώριο ή άλλα χημικά στις πισίνες. Ωστόσο, καλό θα είναι να αποφύγετε το τζακούζι και τη σάουνα μιας και, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η υπερθέρμανση μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του εμβρύου.
Τα πλεονεκτήματα της κολύμβησης για τις εγκύους
Η κολύμβηση συνιστά εξαιρετική άσκηση διότι χρησιμοποιεί και τις δύο μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες (χέρια & πόδια). Προσφέρει καρδιοαγγειακά οφέλη και επιτρέπει στις μελλοντικές μαμάδες να μη νιώθουν το βάρος τους παρόλα τα επιπλέον κιλά τους. Επιπλέον, σαν άθλημα έχει μικρό ρίσκο τραυματισμού.
Κάθε μορφή αεροβικής άσκησης βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται και να χρησιμοποιεί το οξυγόνο, πράγμα σημαντικό για εσάς και το μωρό σας. Επομένως, το κολύμπι βελτιώνει την κυκλοφορία, αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και ενισχύει την αντοχή. Με το κολύμπι στην πισίνα, καίτε θερμίδες, νιώθετε λιγότερη κούραση, κοιμάστε καλύτερα και χειρίζεστε πιο σωστά τις σωματικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις της εγκυμοσύνης.
Συμβουλές ασφάλειας
Το κολύμπι είναι ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους άσκησης. Αν κολυμπούσατε τακτικά πριν μείνετε έγκυος, λογικά θα μπορείτε να συνεχίσετε χωρίς πολλές αλλαγές. Αν δεν κολυμπούσατε ή γυμναζόσασταν καθόλου, και πάλι θα μπορείτε να κολυμπήσετε αλλά καλό θα είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό ή τη μαία σας. Θα πρέπει να ξεκινήσετε αργά, να κάνετε σωστές διατάσεις και προθέρμανση με σταδιακές εισχωρήσεις στο νερό. Μην το παρακάνετε.
Όταν βρίσκεστε στο νερό, μπορεί εύκολα να ξεχάσετε να παραμένετε καλά ενυδατωμένες. Ο James M. Pivarnik, Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Michigan, υποστηρίζει ότι αν και δεν υπάρχει καμιά επίσημη σύσταση σχετικά με το πόσο νερό πρέπει να πίνουν οι έγκυες όταν ασκούνται, μια καλή οδηγία είναι μια κούπα (28.5ml) πριν ξεκινήσουν το κολύμπι, μια κούπα για κάθε 20 λεπτά άσκησης και μια κούπα όταν βγουν από την πισίνα. Η ποσότητα αλλάζει όταν ο καιρός είναι ζεστός ή/και με υγρασία.
Συμβουλές πρώτου τριμήνου
Αν νιώθετε αρκετά δυνατές, κολυμπήστε για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα. Το πρωινό κολύμπι μπορεί να καταπολεμήσει τη ναυτία και να δώσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.
Συμβουλές δεύτερου τριμήνου
Η εγκυμοσύνη δεν θα σας κάνει να μειώσετε την ώρα κολύμβησης καθώς θα αυξάνεται το βάρος σας επειδή αποτελεί εύκολη μορφή άσκησης για τις μελλοντικές μαμάδες. Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να τροποποιήσετε το πρόγραμμα σας, ωστόσο ένα μαγιό για εγκύους ίσως είναι πιο άνετο όσο θα μεγαλώνει η κοιλιά σας.
Συμβουλές τρίτου τριμήνου
Την ώρα της άσκησης, το νερό στηρίζει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους αποφεύγοντας τυχόν τραυματισμούς και επίσης προστατεύοντας σας από την υπερθέρμανση. Το πρόσθιο κολύμπι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κατά το τρίτο τρίμηνο επειδή επιμηκύνει τους θωρακικούς μύες ενώ παράλληλα μικραίνει τους μύες της πλάτης, δύο ζώνες οι οποίες παραδοσιακά αποκλίνουν καθώς το σώμα αλλάζει λόγω της εγκυμοσύνης, δηλώνει η Julie Tupler, εγκεκριμένη personal trainer και ιδρυτής του Maternal Fitness, ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης για νέες και μελλοντικές μαμάδες στη Νέα Υόρκη. Χρησιμοποιείστε αναπνευστήρα για να ανακουφιστείτε από την πίεση στο λαιμό όποτε ανεβοκατεβαίνετε για να πάρετε ανάσα.
Καλύτερες κινήσεις για τις εγκύους
Το πρόσθιο είναι πιθανότατα το πιο δυνατό σας χαρτί κατά την εγκυμοσύνη αφού απαιτεί μηδενική περιστροφή του κορμού (όπως απαιτείται στο ελεύθερο) και λιγότερο κόπο. Επίσης, μειώνει τα τραβήγματα στη μέση που προκαλεί το αυξημένο βάρος της κοιλιάς. Τη στιγμή που η εγκυμοσύνη «αναγκάζει» τη σπονδυλική στήλη και τους ώμους να γέρνουν προς τα εμπρός και τη λεκάνη να ξεφεύγει από την ευθεία στάση, το πρόσθιο δυναμώνει με φροντίδα τους μύες και καταπολεμά αυτή την τάση του σώματος. Μια ακόμα καλή κίνηση είναι το ύπτιο. Το νερό μειώνει την επίδραση της βαρύτητας στο σώμα σας, οπότε μπορείτε να ξαπλώσετε προς τα πίσω για το ύπτιο χωρίς τον κίνδυνο αύξησης ροής του αίματος που μια τέτοια άσκηση ενδέχεται να προκαλέσει εκτός νερού.
Σαλταμανίκας Νικόλας
Υπεύθυνος προγραμμάτων your AQUA spot
Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών /Ειδ. Κολύμβηση όλων των κατηγορών
Master, Physical Education (Sport Management) LUC
FOUNDER / www.pool-about.gr / Pool ABOUT SALON -EXPO
nikos.saltamanikas@gmail.com
Χωρίς Σχόλια