Μία στις δύο εγκυμονούσες θα εμφανίσει ακμή. Αν μια γυναίκα είχε έντονη ακμή στην ηλικία 12 με 23, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει ακμή το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η ακμή στην εγκυμοσύνη
Είναι επίσης πιθανό για εκείνες που δεν πέρασαν ακμή στην εφηβεία τους να αντιμετωπίσουν τέτοιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν έχει εμφανιστεί ακμή κατά την πρώτη εγκυμοσύνη, το πιθανότερο είναι να εμφανίσει ακμή και στις ακόλουθες εγκυμοσύνες.
Η ακμή κατά την εγκυμοσύνη οφείλεται στην αύξηση του επιπέδου ανδρικών και θηλυκών ορμονών. Και οι δύο παράγουν, σε διαφορετικά ποσοστά, ανδρογόνα. Στις γυναίκες τα ανδρογόνα παράγονται στις ωοθήκες, στους επινεφριδίους αδένες, στον λιπώδη ιστό και μετατρέπονται σε οιστρογόνα και προγεστερόνη.
Οι ορμόνες αρχίζουν να κυκλοφορούν στο γυναικείο σώμα κατά την εφηβεία και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ακμή που εμφανίζεται στους εφήβους. Τα επίπεδα ανδρογόνων αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής και είναι γνωστό ότι προκαλούν υπερδιέγερση των σμηγματογόνων αδένων και συσχετίζονται με την ένταση του προβλήματος της ακμής. Τα ανδρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή.
Η ακμή στην εγκυμοσύνη
Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, υπάρχει δραματική αύξηση στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, κάτι που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του μωρού. Η ραγδαία αύξηση αυτών των ορμονών προκαλεί αλλαγές στο σώμα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ακμή, μέλασμα, ναυτία.
Αντενδείξεις Κατά την Εγκυμοσύνη
Εξαιτίας των περισσότερων φυσικών ελαίων που παράγονται από την αύξηση των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παράγεται σμήγμα σε περίσσεια. Τα κύτταρα του δέρματος που αποβάλλονται συνδυάζονται με το παραγόμενο σμήγμα και συσσωρεύονται στους θύλακες των τριχών. Αυτό αποτελεί το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και οδηγεί σε ακμή. Οι αγωγές κατά της ακμής κατά την εγκυμοσύνη είναι περιορισμένες λόγω των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στο έμβρυο.
Μία από τις πιο αποδοτικές αγωγές κατά της ακμής, η ισοτρετινοϊνη (παράγωγο της βιταμίνης Α), έχει προσδιοριστεί από την Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην κατηγορία εγκυμοσύνης X λόγω της πρόκλησης σημαντικών προβλημάτων κατά τη γέννα. Τα ακόλουθα φάρμακα αντενδείκνυνται για μια έγκυο γυναίκα και ορίζεται αυστηρά στις οδηγίες να μην προκύψει εγκυμοσύνη κατά τη λήψη τους: absorica, amsteem, claravis, myorisan, και sotret.
Αν και δεν υπάρχει έγγραφη απόδειξη για την ασφάλεια της χρήσης τοπικά ρετινοειδών κατά την εγκυμοσύνη, είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η χρήση τους. Αυτό περιλαμβάνει τοπική χρήση προϊόντων που περιλαμβάνουν παλμιτική ρετινόλη βιταμίνης Α, προπιονική ρετινόλη βιταμίνης Α και ρετινοϊκό οξύ.
Η στοματική λήψη αντιβιοτικών κατηγορίας τετρακυκλίνης, δοξυκυκλίνης, μινοκυκλίνης και τετρακυκλίνης που συνηθίζονται να χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της ακμής, επίσης δεν είναι ασφαλής κατά την εγκυμοσύνη καθώς επηρεάζουν την οστική ανάπτυξη και τον χρωματισμό της οδοντοστοιχίας στο έμβρυο.
Χωρίς Σχόλια