Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Πλεονεκτήματα της κολύμβησης για βρέφη & νήπια

Πλεονεκτήματα της κολύμβησης για βρέφη & νήπια

Τα ακόλουθα πλεονεκτήματα της κολύμβησης αφορούν βρέφη και νήπια που μαθαίνουν να κολυμπούν μέσω ενός τρυφερού, σταδιακού και φιλικού προς τα παιδιά προγράμματος.

Οφείλουμε να σεβόμαστε τις ανάγκες και ανησυχίες των παιδιών ενόσω μαθαίνουν να κολυμπούν σε ένα περιβάλλον χαράς και αποδοχής. Δεν πρέπει ποτέ να θέτουμε σε κίνδυνο την ευεξία του παιδιού επιβάλλοντας το φόβο και την υποταγή.

Η χρήση βίας, όχι μόνο μπορεί να ανατρέψει τα ακόλουθα θετικά οφέλη αλλά επίσης μπορεί να καταλήξει σε δυσμενείς και απροσδόκητες συνέπειες και παρενέργειες. Εντατικά μαθήματα ή υπερβολική πίεση στο παιδί μπορεί να είναι επιζήμια, σε πολλά επίπεδα.

Τα οφέλη της φιλικής προς μωρά κολύμβησης για βρέφη και νήπια είναι μοναδικά, εμψυχωτικά ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη θετική ανάπτυξη του παιδιού στο σύνολο του. Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του νερού, αξιοποιούν στο έπακρο οι δυνατότητες του παιδιού.

Έρευνες έχουν δείξει πως η τονωτική επίδραση αυτών των προγραμμάτων μπορούν να αυξήσουν τη νοημοσύνη, συγκέντρωση, εγρήγορση και αντίληψη. Επίσης, έχει αποδειχτεί βελτίωση ως προς την κοινωνική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη. Φυσικά, η εκδήλωση τέτοιας εμπνευσμένης νοητικής, προσωπικής και κινητικής ανάπτυξης απαιτεί χρόνο, υπομονή και επανάληψη. Τέτοια φαινόμενα επιβεβαιώνονται από βετεράνους εκπαιδευτές, ειδικά σε παιδιά που άρχισαν τα μαθήματα σε ηλικία μικρότερη των 12 μηνών χωρίς αυτό να σημαίνει πως ένα μωρό δεν μπορεί να ξεκινήσει και αργότερα. Στο τέλος, αυτά τα μωρά γίνονται εξαιρετικά γαλήνια και χαλαρά στο νερό.

Το νερό συνιστά εξαιρετικό θεραπευτή• η τρυφερή και διεγερτική επίδραση του ειδικά στα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι αξιοσημείωτη. Η άνωση είναι σαν ένα αόρατο χέρι βοήθειας. Η μηδενική βαρύτητα προσφέρει μια ελευθερία που δεν τη συναντάς στο έδαφος. Οι καλύτερες δυνατές συνθήκες εκμάθησης σε συνδυασμό με την ευγένεια και υπομονή μπορούν να βγάλουν και το πιο ντροπαλό ή πληγωμένο παιδί από το καβούκι του. Επιπλέον, με τα χρόνια έχει αποδειχτεί ότι τα αυτιστικά νήπια παρέα με τους γονείς τους θεωρούν πως η γαλουχημένη εμπειρία της κολύμβησης συνιστά ένα ευχάριστο, ήρεμο και θετικό περιβάλλον όπου αναπτύσσονται, συναναστρέφονται και μεγαλώνουν μαζί. Όπως ο «χρόνος στο πάτωμα» έχει αποτέλεσμα στα αυτιστικά παιδιά, έτσι και τα πρόωρα μαθήματα κολύμβησης μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διαδραστικής εκμάθησης.

Με ποιο άλλο μέσο βρίσκεστε πρόσωπο με πρόσωπο, σώμα με σώμα ενώ ταυτόχρονα μοιράζεστε τη χαρά του να μαθαίνετε κάτι μαζί;

Σαλταμανίκας Νικόλας
Υπεύθυνος προγραμμάτων  your AQUA spot
Πτυχιούχος  Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών /Ειδ. Κολύμβηση όλων των κατηγορών

Master, Physical Education (Sport Management) LUC
FOUNDER / www.pool-about.gr / Pool ABOUT SALON -EXPO
nikos.saltamanikas@gmail.com

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο