Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Πόνοι στα πόδια από τα τακούνια

Πόνοι στα πόδια από τα τακούνια

Είναι πια ευρέως γνωστά τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν τα ψηλά τακούνια! Όσο πιο ψηλά, εννοώντας πάνω από 5 εκατοστά τόσο χειρότερη ζημιά προκαλούν. Τι μπορεί να πάει στραβά και ποια σημεία του σώματος επηρεάζονται περισσότερο; Οι περισσότερες γυναίκες παραπονιούνται κυρίως για έντονο πόνο στο πόδι, αυτό συμβαίνει από την αφύσικη πίεση που έχει υποστεί το μπροστινό μέρος της ποδοκνημικής και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης του αίματος στο συγκεκριμένο σημείο. Κάθε βήμα που πραγματοποιείται η πίεση που ασκείται στις δομές του είναι πάνω από 52%. Αναπόφευκτα, το αφύσικο βάρος που δίνει στα δάχτυλα και στην ποδοκνημική γενικά προκαλεί συμπίεση των μεταταρσίων πυροδοτώντας προβλήματα όπως huglunds deformity. Ακόμη η υπερβολική πίεση μπορεί να δημιουργήσει κάλους, φουσκάλες αλλά και πιο σημαντικές καταστάσεις όπως συρρίκνωση των νεύρων μεταξύ των δακτύλων με άλλα λόγια νεύρωμα του Morton. Πολλές φορές εντοπίζεται ενιαίος πόνος κατά μήκος της πτέρνας διασχίζοντας την ποδική καμάρα μέχρι τα δάχτυλα τότε ίσως έχουμε να κάνουμε το σύνδρομο της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Γενικότερα, τα τακούνια και τα άκαμπτα παπούτσια κάνουν το πόδι να υποφέρει αφού συμπιέζονται αρθρώσεις, νεύρα, τένοντες,οστά , ο αχίλλειος τένοντας και τέλος μύες.

Ο επόμενη ενόχληση ή αν θέλετε ο πόνος της επόμενης ημέρας μετά την πολύωρη στάση μας με τακούνια είναι ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα δηλαδή στην μέση!
Αυτό οφείλεται στο ότι όταν στεκόμαστε στα ψηλά τακούνια αλλάζει η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης ,αλλάζει η στάση σώματος με αποτέλεσμα να καταπονούνται συγκεκριμένοι μύες και αρθρώσεις . Καταπονώντας το μυϊκό σύστημα και αλλάζοντας την φυσιολογική θέση των μυών , κάποιοι άλλοι δουλεύουν πια πιο σκληρά για να αντικαταστήσουν τις μη σωστά ευθυγραμμισμένες δομές με αποτέλεσμα οι μύες αυτοί να γίνονται υπερτονικοί. Αυτή η συνεχόμενη κατάσταση οδηγεί πολλές φορές στην δημιουργία trigger point.Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθος πρότυπα που μας δημιουργούν τα τακούνια είναι η λεγόμενη λόρδωση. Επιπλέον, όταν το σώμα μας συνηθίζει σε αυτό το λάθος πρότυπο δύσκολα επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση, εμπλεκόμενοι σε ένα φαύλο κύκλο πόνου, μυϊκού σπασμού και γενικών ενοχλήσεων στο σώμα μας. Μην ξεχνάμε ότι με την σωστή στάση μας όλα δουλεύουν στην εντέλεια οπότε ξεχνώντας την σωστή όρθια στάση το πιο πιθανό είναι να βρεθούμε στο έδαφος!
Οι σφιχτοί μύες στο ισχίο και οι αδύναμοι γλουτιαίοι σχηματίζουν μια στάση κατά την οποία περισσότερο βάρος μετατοπίζεται στο μπροστινό μέρος του ποδιού δημιουργώντας θέμα και στο πόδι. Προφανώς δεχόμενες όλες αυτές τις αλλαγές η βάδιση δεν είναι πια το ίδιο. Η θέση η οποία βρίσκεται το πόδι ( υπερβολική πελματιαία κάμψη) είναι η λιγότερο σταθερή θέση κάνοντας την άρθρωση πιο επιρρεπής σε τραυματισμό. Η Βάδισή μας είναι πιο ασταθής με λιγότερη δύναμη κίνηση.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι τα ψηλά τακούνια μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του πόνου του γονάτου που σταδιακά οδηγεί στην οστεοαρθρίτιδα. Οι μυϊκές ανισορροπίες που υπάρχουν η εξαναγκαστική πίεση που δέχεται η επιγονατίδα και τα βάρη λόγω της συνεχόμενης έκτασης στην οποία βρίσκεται το γόνατο είναι διεργασίες εσωτερικές που οδηγούν στην κατά κόσμο γνωστή οστεοαρθρίτιδα η οποία εκδηλώνεται με διαφορά ποσοστού,κυρίως σε γυναίκες!
۰Η φυσικοθεραπεία βοηθά στην αποφυγή δημιουργίας κάλων , στην ανακούφιση από τον εντοπισμένο πόνο και στην στατική αλλά και στην φάση της βάδισης.
۰Ανακούφιση από την συμπίεση των νεύρων, των μυών, των τενόντων αλλά και του αχίλλειου και πρόληψη καταστάσεων σοβαρών, όπως το νεύρωμα του Morton , πελματιαία απονευρωσίτιδα, πρόβλημα στα μετατάρσια (huglunds deformity), τενοντίτιδα αχίλλειου οι πιο συχνές αναφορές.
۰Ο πόνος στην μέση και την πλάτη δύσκολα αποφεύγεται εξαιτίας της κακή στάσης του σώματος. Η φυσικοθεραπεία επαναφέρει το φυσιολογικό πρότυπο και σταματάει την λορδωτική θέση έτσι ώστε διορθώνονται οι μυϊκές ανισορροπίες με αποτέλεσμα λιγότερος μυϊκός πόνος, αποφυγή της δημιουργίας trigger point. Ακόμη ενδυναμώνονται οι αδύναμες περιοχές που καταπονούνται από την κακή στάση.
۰Από την στιγμή που έχουμε αλλαγή στο κέντρο βάρους μας ασκείται περισσότερο φορτίο στο μπροστινό μέρος του ποδιού αλλά και στο γόνατο. Δημιουργείται αστάθεια στη ποδοκνημική και εσωτερικές πιέσεις στο γόνατο ικανές να δημιουργήσουν οστεοαρθρίτιδα. Ο φυσικοθεραπευτής θα φροντίσει να αποκατάσταση του γόνατος και την αποφυγή των επικίνδυνων πιέσεων όπως επίσης θα διορθώσει το κέντρο βάρους και θα διώξει τελείως ενόχληση ή πόνο στην άρθρωση του ποδιού.
Physiopolis

No Comments