Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Τι είναι η σάουνα;

Τι είναι η σάουνα;

Ο όρος σάουνα (Sauna) ή θερμόλουτρo δηλώνει την διαδικασία της έκθεσης του σώματος σε υψηλή θερμοκρασία (80 – 120 βαθμούς C) επί ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 10′-15. Ακολούθως συνίσταται ψύξη του σώματος με την επαφή με ψυχρό νερό ή χιόνι. Επίσης δηλώνει τον θάλαμο μέσα στον οποίο επικρατεί η υψηλή θερμοκρασία και ο οποίος έχει ειδική κατασκευή, συνήθως από ξύλο κωνοφόρων.

Ξηρή θερμότητα παρέχεται από μία ηλεκτρική θερμάστρα γεμάτη πέτρες, επιδρώντας άμεσα στο σώμα, προκαλώντας έντονη εφίδρωση. Οι πόροι του δέρματος διαστέλλονται και το σώμα «καθαρίζει» από τις τοξίνες. Μετά την έξοδο από τον θάλαμο της σάουνας συνιστώνται αναπνοές σε καθαρό αέρα και ένα κρύο ντους.

Μία συνήθεια που ήρθε από τη μακρινή Φινλανδία, και καθιερώθηκε διεθνώς ως μία από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους αποτοξίνωσης του ανθρώπινου οργανισμού. Η χρήση της σάουνας είναι ένας πολύς καλός παράγοντας αποκατάστασης των μυών μετά από δυνατές προπονήσεις. Η αποθεραπεία του αθλητή και ειδικότερα η μυϊκή του αποκατάσταση είναι εξ ίσου σημαντική με την προπόνησή του. Πρέπει όμως να γίνεται σωστά γιατί όσο απλό ακούγεται τόσο περίπλοκο είναι στην ουσία. Η υπέρμετρη χρήση μεθόδων αποκαταστάσεως ή η πλημμελής χρησιμοποίησή τους οδηγούν σε εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα. Το πιο απλό παράδειγμα είναι το απολαυστικό μπάνιο σε ζεστό νερό. Η παραμονή στη μπανιέρα για 10-15 λεπτά χαλαρώσει τους μυς ενώ αν παραμείνετε για μια ώρα θα αισθανθείτε έντονη κούραση.

Οι σάουνες λαμβάνοντας υπόψη τα κύρια λειτουργικά χαρακτηριστικά τους διακρίνονται σε:
• Κλασικές, που είναι οι γνωστές μας σάουνες με τον θερμαντήρα με την Ηλεκτρική Αντίσταση και τις πέτρες
• Σάουνες Υπερύθρων ακτινών, οι οποίες χρησιμοποιούν Υπέρυθρες ακτίνες για τη θέρμανση και ανύψωση της θερμοκρασίας.

Η σημαντικότερη λεπτομέρεια στην κατασκευή μιας SAUNA (σάουνα) είναι η ποιότητα του ξύλου. Στην κατασκευή μιας SAUNA (σάουνα) η ξυλεία πρέπει να είναι άριστα επιλεγμένη, με ελάχιστους ρόζους, και επεξεργασμένη (λεία) επιφάνεια. Οι πάγκοι της σάουνας πρέπει να είναι από ξύλο που δεν θερμαίνεται ώστε να είναι ευχάριστοι στον χρήστη. Το θερμαντικό σώμα (σόμπα) και ο πίνακας ελέγχου της σάουνας θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής χρήση τους.
Οι σάουνες συναρμολογούνται σε μία ημέρα και μπορούν να προσαρμοστούν στον διαθέσιμο χώρο.

Πηγή: www.stelnik.gr

No Comments

Comments are closed.