Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Μέθοδος Μεζιέρ μια επαναστατική ορθοπεδική μέθοδος

Μέθοδος Μεζιέρ μια επαναστατική ορθοπεδική μέθοδος

Η Μέθοδος Μεζιέρ (Ορθοστατική) είναι μια επαναστατική ορθοπεδική μέθοδος, που ανακαλύφθηκε το 1947 από την Françoise Mézières.
Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή αυτής της μεθόδου πηγαίνει πολύ πέρα από τις ορθοπεδικές ενδείξεις και τη φυσιοθεραπεία. Μπορεί να ειπωθεί ότι η μέθοδος Μεζιέρ, διαφορετική από όλες τις άλλες μεθόδους, είναι μία δομική οστεοπαθητική μέθοδος.
Με τον όρο ορθοστατική, εννοούμε τη θέση-στάση του σώματος, σε σχέση με το χώρο και την βαρύτητα της γης.
Η ορθοστατική είναι αυτή που μελετά την σωστή στάση του σώματος με σκοπό την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως η οσφυαλγία (πόνος της μέσης), αυχενικό σύνδρομο, περιαρθρίτιδα του ώμου, δισκοπάθειες, σκολίωση, κύφωση κ.α.

2016-09-24-69

Η Μεζιέρ υποστήριζε πως όλα τα προβλήματα έχουν τις ρίζες τους στην έλλειψη ισορροπίας-συμμετρίας. Όταν υπάρχει συμμετρία στο ανθρώπινο σώμα κυριαρχεί η αρμονία. Και όταν υπάρχει αρμονία το σώμα μπορεί να βγει από κάθε πρόβλημα.

Όλοι οι ιστοί του σώματος είναι συνδεδεμένοι. Υπάρχει φυσικά σχέση και μεταξύ μυών και σπλάχνων. Για να μην υπάρχουν λοιπόν πόνοι στο σώμα θα πρέπει η αρμονία να υπάρχει και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Ομοίως όλες οι αρθρώσεις δουλεύουν μαζί. Εάν το σώμα έχει μία λάθος στάση ή τραυματισμό σε μία από τις αρθρώσεις τότε αυτό θα είναι η αιτία μίας γενικότερης δυσμορφίας στο σώμα.

Για να λειτουργήσει λοιπόν καλά το σώμα είναι σημαντικό να επιστρέψει στο αρμονικό σχήμα. Η Mézières όταν μιλούσε για αρμονία εννοούσε την τέλεια μορφολογία και θεωρούσε πως είναι αυτή που απεικονίζεται στα αγάλματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού της κλασσικής περιόδου όπου η σχέση χεριού και αντίχειρα, μηρού και γάμπας, μετώπου και μύτης κ.α. ισούται με την τετραγωνική ρίζα του 5 +1/2. H Μεζιέρ υποστήριζε πως η μόνη ομαλή μορφολογία είναι αυτή που αντιστοιχεί στις σχέσεις των αναλογιών που έχουν τα μέρη του σώματος μεταξύ τους, πράγμα που αντιστοιχεί με την «χρυσή τομή» που χαρακτηρίζει την ελληνική τέχνη της κλασσικής περιόδου.

Υπήρξε, έλεγε, η μοναδική τέχνη που παρουσίασε το ανθρώπινο σώμα έτσι όπως θα έπρεπε να είναι…δηλαδή έτσι όπως θα μπορούσε να είναι αν χρησιμοποιούσε όλο το δυναμικό του.

Οι ανακαλύψεις της Françoise Mézières, επέφεραν μια μέθοδο, που εφαρμόζεται σχεδόν αποκλειστικά από φυσιοθεραπευτές και αποτελεί μια τεράστια επανάσταση στο χώρο της ορθοπεδίας. Με αυτή την μέθοδο μπορούν να αντιμετωπισθούν πάρα πολλοί τύποι παθολογιών, μερικές από τις οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ανίατες χωρίς χειρουργική επέμβαση: από την κοινή οσφυαλγία μέχρι τη σκολίωση, ως τα αρθριτικά, περιαρθρίτιδες, στραβά δάκτυλα, ραιβά γόνατα, πλατυποδίες, ισχιαλγίες, δισκοκήλες κ.α.
Pliometrica Οστεοπαθητική & Φυσικοθεραπεία

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο