Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Μπορώ να κολυμπάω κατά την εγκυμοσύνη;

Μπορώ να κολυμπάω κατά την εγκυμοσύνη

Μπορώ να κολυμπάω κατά την εγκυμοσύνη;

Η τακτική άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετική ιδέα. Μπορώ να κολυμπάω κατά την εγκυμοσύνη

Μελέτες έχουν δείξει ότι αν είστε ήδη σε φόρμα, θα σας είναι πιο εύκολο να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση του σώματος που φέρνει μια εγκυμοσύνη.

Η άσκηση έχει και ψυχολογικά οφέλη. Οι γυναίκες που ασκούνται κατά την εγκυμοσύνη αισθάνονται μια γενική ευεξία σε σχέση εκείνες που δεν αθλούνται καθόλου. Νιώθουν πιο θετικά και ενεργητικά.

Ο λόγος για τον οποίο τόσο πολλές γυναίκες επιλέγουν το κολύμπι και όχι κάποιο άλλο τρόπο άσκησης είναι επειδή τις κάνει να αισθάνονται σχεδόν αβαρείς. Αυτό μπορεί να αποτελέσει τεράστια ανακούφιση, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο. Και σε αντίθεση με άλλες μορφές αεροβικής, το κολύμπι σε διατηρεί δροσερό.

Το κολύμπι συμβάλλει ακόμα στη:
• Βελτίωση του κυκλοφορικού
• Ενδυνάμωση της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων
• Μυϊκή τόνωση και ενδυνάμωση
• Αύξηση της αντοχής
• Ανακούφιση στο πρήξιμο και κατακράτηση υγρών κατά την εγκυμοσύνη
• Κάψιμο θερμίδων
• Καλύτερο ύπνο
• Απομάκρυνση της κούρασης

Μπορώ να κολυμπάω κατά την εγκυμοσύνη

Μιλήστε με το γιατρό, φυσιοθεραπευτή η ακόμα με τη μαία σας πριν ξεκινήσετε. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να μπορείτε να κολυμπάτε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακριβώς μέχρι και πριν τη γέννηση του μωρού.

Αν ήσαστε τακτική κολυμβήτρια πριν μείνετε έγκυος, λογικά θα μπορείτε να συνεχίσετε το συνηθισμένο σας πρόγραμμα. Ακόμα και αν δεν είχατε ασκηθεί ποτέ στο παρελθόν, το κολύμπι είναι –όπως έχει αποδειχθεί- μία από τις πιο ασφαλείς μεθόδους άσκησης για να ξεκινήσετε κατα τη διάρκεια την εγκυμοσύνη σας.
Ξεκινήστε αργά, κάντε προθέρμανση, εισχωρείστε στο νερό σταδιακά και μην ξεπερνάτε τον εαυτό σας. Πρέπει πάντα να βγαίνετε από την πισίνα με την αίσθηση πως μπορούσατε να κολυμπήσετε περισσότερο. Αν δεν νιώθετε καλά, πονάτε ή αιμορραγείτε, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας προτού συνεχίσετε.

Επιλέξτε το είδος που σας ταιριάζει περισσότερο. Κολυμπήστε εναλλάξ προς τα εμπρός και επιπλέοντας με την πλάτη, δίνοντας σιγανά χτυπήματα ποδιών στο νερό για μια καλή σφαιρική άσκηση.

Αποφύγετε το πρόσθιο αν πονάτε μπροστά από τη λεκάνη σας, στην κλείδωση της ηβικής σύμφυσης διότι μπορεί να χειροτερεύσει τον πόνο. Σε τέτοια περίπτωση καλό θα είναι να ρωτήσετε το γιατρό ή τη μαία σας για να σας παραπέμψουν σε κάποιο ειδικό φυσιοθεραπευτή γυναικών. Κάποιες γυναίκες έχουν συνεχίσει την άσκηση στο νερό με το πρόσθιο κατόπιν αγωγής.

Εκτός του ότι βελτιώνει τη φυσική σας κατάσταση, η άσκηση στο νερό μπορεί και να καταπραΰνει διάφορους πόνους. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την εικόνα του σώματος κατά την εγκυμοσύνη και επιτρέπει έναν υγιή τρόπο ζωής σε όλα τα στάδια της. Γενικά, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους εκγύμνασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σαλταμανίκας Νικόλας
Υπεύθυνος προγραμμάτων  your AQUA spot
Πτυχιούχος  Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών /Ειδ. Κολύμβηση όλων των κατηγορών

Master, Physical Education (Sport Management) LUC
FOUNDER / www.pool-about.gr / Pool ABOUT SALON -EXPO
nikos.saltamanikas@gmail.com

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο