Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Αγιουρβέδα και απώλεια βάρους

Αγιουρβέδα και απώλεια βάρους

Η Αγιουρβέδα θεωρεί την αύξηση του σωματικού βάρους ως μια διαταραχή kapha (υπεραφθονία νερού και γης) με αδύναμη πεπτική φωτιά. Η τροφή που καταναλώνεται δεν αφομοιώνεται, οδηγώντας στο σχηματισμό τοξινών στο σώμα. Ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της αποθηκεύεται ως λίπος, το οποίο οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Η Δρ Ντίπα Απτέ εξετάζει το ζήτημα της αύξησης του σωματικού βάρους σύμφωνα με την Αγιουρβεδική θεραπεία και προτείνει λύσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί
Βότανα:
• Το Chyawanprash, ένα αγιουρβεδικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει 46 βότανα, συνιστάται ιδιαίτερα στην Αγιουρβέδα. Απλά ανακατέψτε σε 1 κουταλιά chyawanprash σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και καταναλώστε το 2 -3 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Το Triphala, ένας αγιουρβεδικός βοτανικός συνδυασμός, βοηθά στην εξάλειψη των τοξινών και της περίσσειας λίπους από το σώμα.
• Το Guggulu είναι μία ρητίνη που χρησιμοποιείται ευρέως στην αγιουρβέδα και θεωρείται ένα εξαιρετικό βότανο για τη απαλοιφή των τοξινών και των λιπών από το πεπτικό σύστημα ώστε να επιτραπεί η σωστή πέψη, η απορρόφηση και η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.
Τροφές:
• Αποφύγετε την πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια των περιόδων Kapha που είναι μεταξύ 6:00 και 10:00 και 18:00 & 22:00. Είτε αποφύγετε εντελώς την τροφή αυτές τις ώρες ή αποφύγετε τα κρύο, βαριά γλυκά τρόφιμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ημέρας.
• Καταναλώστε περίπου 1,5 λίτρα νερό καθημερινά. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι αυτό το νερό πρέπει να είναι ζεστό. Το ιδανικό είναι να πίνετε σκέτο χλιαρό / ζεστό νερό.
• Προτιμήστε καυτερά μπαχαρικά όπως το κύμινο, το κόλιανδρο, το κάρδαμο, ο μάραθος, η τριγωνέλλα, ο κουρκουμάς, η κανέλα, το τζίντζερ, κλπ. Μη διστάσετε να προσθέσετε μπαχαρικά στα φαγητά σας.
• Πίνετε άφθονα αφεψήματα, ιδιαίτερα τζίντζερ και τσάι με λεμόνι. Πάντα πρέπει να τελειώνετε το γεύμα σας πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι με τζίντζερ και λεμόνι, 10 λεπτά αργότερα. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση της διαδικασίας της πέψης και εμποδίζει την επιβράδυνση του μεταβολισμού.
• Επικεντρωθείτε σε γεύσεις, όπως η πικάντικη, η πικρή και η στυφή που βελτιώνουν το μεταβολισμό και αποφύγετε τις γλυκές, ξινές και αλμυρές γεύσεις.
Γιόγκα:
• Φροντίστε να κινείστε όσο το δυνατό περισσότερο. Χρειάζονται πάνω από 40 λεπτά κίνησης για να διατηρείται σε καλή κατάσταση η κυκλοφορία, τα οστά, οι αρθρώσεις των μυών κλπ και να είστε δραστήριοι και πάντα σε φόρμα.
• Κάνετε τουλάχιστον 6 χαιρετισμούς στον ήλιο καθημερινά και στη συνέχεια ασκηθείτε σε στάσεις όπως αυτή του πολεμιστή, του μισού φεγγαριού, της καμήλας, του τόξου, του δέντρου, του χορευτή και της καρέκλας που είναι πολύ ευεργετικές για τον έλεγχο του βάρους.
• Εφαρμόστε τις στάσεις με ασκήσεις αναπνοής, όπως η καθαριστική αναπνοή, η αναπνοή της φωτιάς, η αναπνοή από το δεξί ρουθούνι.
Μασάζ:
• Το Udvartana είναι μία θεραπεία στεγνής μάλαξης με ξηρές φυτικές σκόνες και λίγο λάδι που στοχεύει στη απαλλαγή από την περίσσεια τοξινών και λίπους και βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και της παχυσαρκίας.
• Το αγιουρβεδικό μασάζ στην κοιλιακή χώρα είναι μια μη επεμβατική τεχνική μασάζ στην κοιλιά που σκοπό έχει να τονωθούν τα κοιλιακά όργανα και βοηθά στην απώλεια βάρους γύρω από την περιοχή του στομάχου.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι:
– Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος πολύ γρήγορα. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και σταθερότητα για να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα – και είναι πολύ πιθανότερο να συνεχίσετε να ακολουθείτε ευκολότερα ένα πρόγραμμα με αυτό τον τρόπο!
– Εάν πάσχετε επίσης από άλλες παθήσεις, εκτός από την τάση αύξησης του βάρους σας, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ειδικό στην αγιουρβεδική θεραπεία.
Γράφει η δρ Ντίπα Απτέ είναι διαπιστευμένη ιατρός της ινδικής ιατρικής, καθηγήτρια γιόγκα και θεραπεύτρια αγιουρβέδα. Κάνει συχνά διαλέξεις για την αγιουρβέδα και τη γιόγκα.
Αρθρο από το: http://holisticlife.gr/

No Comments