Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Απόλυτη ομορφιά με την Αγιουρβέδα

Απόλυτη ομορφιά με την Αγιουρβέδα

Η ομορφιά, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, θεωρείται ευλογία από το Θεό. Είναι καθήκον μας να διατηρούμε το σώμα και το πνεύμα μας υγιή και όμορφα.

Γραφεί η Μαρία Γκέκα
Η Αγιουρβέδα, η αρχαία ινδική φιλοσοφική και θεραπευτική μέθοδος προάγει την καλή υγεία, την ευεξία, τη ζωτικότητα και την ενέργεια που εκφράζονται από το δέρμα μας. Ένα άτομο σε καλή υγεία έχει δέρμα λαμπερό, ελαστικό, σφριγηλό. Όταν είμαστε άρρωστοι, το δέρμα μας είναι θαμπό, άτονο, μπορεί να έχουμε προβλήματα με την ακμή, μαύρους πόρους, κλπ.

Πράγματι, η Αγιουρβέδα, αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ύπαρξη συνολικά, συνδέοντας την κατάσταση της επιδερμίδας με την εσωτερική υγεία του σώματος και του μυαλού. Σύμφωνα, λοιπόν με την Αγιουρβέδα, η ορατή ομορφιά είναι απλά ο καθρέφτης της εσωτερικής ομορφιάς.

Ανακαλύψτε το dosha σας
Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα ολόκληρο το σύμπαν και κατά συνέπεια ο άνθρωπος, αποτελείται από τα πέντε θεμελιώδη στοιχεία: γη, νερό, φωτιά, αέρας, αιθέρας. Στον άνθρωπο τα στοιχεία αυτά συνδυάζονται δίνοντας ζωή σε τρεις κύριες δυνάμεις ή ενέργειες, που ονομάζονται doshas, οι οποίες ρυθμίζουν όλες τις διαδικασίες του οργανισμού και καθορίζουν τα χαρακτηριστικά του.

Η Αγιουρβέδα χωρίζει τα άτομα σε τρεις βασικούς τύπους (doshas), ανάλογα με την επικρατέστερη ιδιοσυγκρασία από τις τρεις που υπάρχει στη φύση τους. Τα doshas είναι: vata, pitta, kapha. Κάθε dosha, χαρακτηρίζει έναν ανθρώπινο τύπο με συγκεκριμένα φυσικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.

Από τους βασικούς τύπους προκύπτουν και οι συνδυασμοί τους (π.χ. ο καθαρά vata τύπος, αλλά και ο τύπος pitta – kapha), με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνολικά 10 τύποι, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ο καθένας.

Τύπος δέρματος Vata


Εάν το δέρμα σας είναι λεπτό, ξηρό και δροσερό στην αφή, πιθανότατα έχετε δέρμα Vata. Όταν είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να γίνει υπερβολικά ξηρό, τραχύ ή λεπτό. Το δέρμα Vata τείνει να αποκτά περισσότερες ρυτίδες καθώς μεγαλώνει, λόγω της ξηρότητας του Vata dosha και μπορεί να πάρει μια γκριζωπή ή θαμπή όψη, αν η πέψη σας δεν είναι ισορροπημένη. Εάν έχετε Vata δέρμα, είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο ψυχικό στρες, το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί σε μια κουρασμένη εμφάνιση.

Τύπος δέρματος Pitta


Το δέρμα Pitta είναι πιο ζεστό ή ροδαλό σε χρώμα, απαλό στην αφή και μεσαίου πάχους. Αυτές οι ιδιότητες, μαζί με τα ξανθά ή τα κόκκινα μαλλιά, αντιστοιχούν στη ζεστή Pitta dosha. Όταν βρίσκονται εκτός ισορροπίας, αυτός ο τύπος δέρματος μπορεί να υποφέρουν από δερματικά εξανθήματα, ευρυαγγείες ακμή, ή ροδόχρου ακμή. Το δέρμα Pitta είναι συνήθως πιο ευαίσθητο και το συναισθηματικό άγχος μπορεί να σας προκαλέσει εξανθήματα όταν είστε σε στρες.

Τύπος δέρματος Kapha

Το δέρμα Kapha είναι δροσερό στην αφή, παχύτερο και πιο απαλό από τους άλλους δύο τύπους. Εάν το δέρμα σας είναι σκουρόχρωμο και τα μαλλιά σας πυκνά, κυματιστά, πιθανότατα έχετε δέρμα Kapha. Οι άνθρωποι με το δέρμα Kapha δεν έχουν την τάση να σχηματίζουν ρυτίδες μέχρι πολύ αργά στη ζωή. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, το δέρμα Kapha μπορεί να υποφέρει από υπερβολική λιπαρότητα, διευρυμένους πόρους, έκζεμα, σπυράκια, κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.

Αγιουρβεδικό αυτο-μασάζ με έλαια (Abhyanga)

Το Ayurvedic self-massage μπορεί να γίνεται είτε περιστασιακά είτε καθημερινά, απλά βρείτε μια συχνότητα που να λειτουργεί για σας και το πρόγραμμά σας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ 

No Comments