Αποτρίχωση & Τεχνικές
Αποτρίχωση
Τι είναι:
Αποτρίχωση είναι η τεχνική μείωσης του μήκους των τριχών η της ολικής αφαίρεσης τους και μπορεί να είναι προσωρινή ή ακόμα και μόνιμη. Η αυξημένη τριχοφυΐα μπορεί να διακριθεί σε υπερτρίχωση που επηρεάζει γυναίκες και άνδρες και χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό τριχών σε περιοχές με φυσιολογική τριχοφυΐα (π.χ. περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό στο θώρακα ενός άνδρα ή περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό στις γάμπες μιας γυναίκας) και τον δασυτριχισμό που αφορά μόνο τις γυναίκες και έχει τα χαρακτηριστικά και κατανομή της ανδρικής τριχοφυΐας. Παρουσία δηλ τριχών σε μέρη του σώματος που είναι φυσιολογικά άτριχα, όπως το άνω χείλος, οι παρειές, το πηγούνι, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, το υπογάστριο, η ράχη, οι γλουτοί και οι έσω επιφάνεια των μηρών. Η ανάπτυξη αυτών των τριχών είναι παθολογική (κληρονομικότητα, ενδοκρινολογικές διαταραχές, νοσήματα των ωοθηκών, φάρμακα) και επηρεάζεται από τα ανδρογόνα.
Στην πράξη, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες η αποτρίχωση μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε σημείο του σώματος. Στον άντρα, οι πιο συχνές περιοχές αποτρίχωσης είναι το πρόσωπο, ο θώρακας, οι ώμοι, η πλάτη και τα πόδια, ενώ στις γυναίκες κυρίως οι μασχάλες, τα πόδια, οι βραχίονες και η ζώνη μπικίνι. Οι λόγοι που οδηγούν τον ενδιαφερόμενο σε αποτρίχωση μπορεί να είναι ποικίλεις, όπως λόγοι υγιεινής, αισθητικής, αθλητικοί. Ήδη από την αρχαιότητα έχουν εφευρεθεί διάφορες τεχνικές αποτρίχωσης όπως στην αρχαία Αίγυπτο είχαν χρησιμοποιηθεί κρέμες με βάση το λάδι και το μέλι.
Τεχνικές αποτρίχωσης:
Σήμερα υπάρχουν διάφορες σύγχρονες τεχνικές αποτρίχωσης που περιλαμβάνουν τόσο την απλή μείωση του μήκους της τρίχας η ακόμα και την ολική αφαίρεση της. Έτσι μπορούμε να διακρίνουμε τους μηχανικούς τρόπους αποτρίχωσης που περιλαμβάνουν τις εξής μεθόδους:
• Μείωση του μήκους της τρίχας με ξύρισμα (ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές ή ξυριστική μηχανή χειρός), που μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή των ποδιών, του προσώπου, των μασχαλών και του μπικίνι. Αποτελεί γρήγορη και χαμηλού κόστους μέθοδο. Ωστόσο, η συχνή επανάληψη ξηραίνει το δέρμα, προκαλεί ερεθισμό και επιφέρει την ενίσχυση και σκλήρυνση της τρίχας. Το αποτέλεσμα είναι προσωρινό και οι τρίχες επανεμφανίζονται μετά από δυο τρεις ημέρες.
• Αφαίρεση της τρίχας μέσω τραβήγματος (κερί, μέλι, χαλάουα, αυτοκόλλητες ταινίες, τσιμπιδάκι, κλωστή). Τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο από τρεις εβδομάδας και με την πάροδο του χρόνου οι τρίχες εξασθενούν και τελικά καθυστερεί περισσότερο η ανάπτυξή τους. Ωστόσο η μέθοδος αυτή απαιτεί εξοικείωση.
• Η χημική αποτρίχωση μέσω της χρήσης ειδικών κρεμών που καταστρέφουν την τρίχα και μπορούν να εφαρμοστούν στο πρόσωπο κυρίως στο άνω χείλος, αλλά και τα φρύδια, την περιοχή του μπικίνι, το στέρνο, τις μασχάλες και τα πόδια. Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ιδιαίτερα σε ευαίσθητα δέρματα.
• Πιο εξειδικευμένες μέθοδοι αποτρίχωσης αποτελούν η ενζυμική αποτρίχωση, όπου αρχικά εφαρμόζεται μηχανικός τρόπος αποτρίχωσης και έπειτα μέσω ιονισμού γίνεται ειδική τοποθέτηση πρωτεολυτικών προϊόντων που αποδομούν τα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας. Εφαρμόζεται μόνο από εκπαιδευμένους αισθητικούς και αποτελεί μέθοδος σταδιακής εξασθένησης της τριχοφυΐας.
• Η Ριζική αποτρίχωση με Ηλεκτρόλυση αποτελεί εξελιγμένη και ασφαλή μέθοδο οριστικής αποτρίχωσης. Η βελόνα εισέρχεται στο θύλακα της τρίχας και καταστρέφει τη ρίζα. Μπορεί να παρατηρηθεί ένα μικρό αίσθημα πόνου που οφείλεται στην διοχέτευση ενός σύντομου και ασθενούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος της τρίχας. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της ριζικής αποτρίχωσης με βελόνα είναι ότι ο θεραπευτής αποδυναμώνει στοχευμένα συγκεκριμένες τρίχες.
• Αποτρίχωση με τη χρήση Laser, είναι ό,τι πιο καινοτόμο στον τομέα της αποτρίχωσης και υπόσχεται να δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα της τριχοφυΐας. Συνήθως πρόκειται για χρήση IPL ή Αλεξανδρίτη, δυαδικό ή ND: YAG laser, και η επιλογή εξαρτάται από τον τύπο δέρματος και το χρώμα της τρίχας. Τα Laser στοχεύουν στα μελανοκύτταρα του βολβού της τρίχας, τα οποία απορροφούν την ενέργεια που εκπέμπεται και έτσι καταστρέφεται ο θύλακας της τρίχας. Το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας είναι να αποδυναμώνεται και να καταστρέφεται η τρίχα. Στην εφαρμογή διοδικού Laser σε συνδυασμό με ραδιοσυχνότητες (RF) η δέσμη φωτός του laser απορροφάται επιλεκτικά μόνο από τη μελανίνη της τρίχας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει επιλεκτική εστίαση ενέργειας στο θύλακα της τρίχας και να τον καταστρέφει χωρίς να επηρεάζει την επιδερμίδα ή τον υπόλοιπο οργανισμό. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας επηρεάζονται όσες τρίχες βρίσκονται στην αναγενή φάση (περίοδος ανάπτυξης της τρίχας) . Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν επαναληπτικές συνεδρίες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο πιο σκουρόχρωμη είναι η τρίχα και όσο πιο μεγάλη η διάμετρος της τρίχας τόσο πιο ικανοποιητικά τα αποτελέσματα. Η αποτρίχωση με laser γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους, ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως πχ η θυλακίτιδα, όταν το ελεύθερο άκρο της τρίχας εγκλωβίζεται κάτω από την επιδερμίδα όπου το laser αποτελεί τη μοναδική, ιατρικώς ενδεδειγμένη αντιμετώπιση. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 6-8 συνεδρίες εκτός από τη περιοχή του προσώπου όπου λόγω ορμονικών επιδράσεων χρειάζονται ορισμένες επιπλέον.
Χωρίς Σχόλια