Βελονισμός – Τι είναι;
Ο βελονισμός είναι μιά μέθοδος που ενδυναμώνει τον οργανισμό για να βελτιώσει τις θεραπευτικές δυνάμεις του και γενικά τη λειτουργική του κατάσταση. Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση βελονών σε πολύ συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία. Η κλασσική Κινέζικη εξήγηση είναι ότι ενεργειακά κανάλια (μεσημβρινοί) ρέουν εντός του σώματος και στην επιφάνεια του. Είναι σαν ποταμοί που τρέχουν διαμέσου του σώματος αρδεύοντας και διατρέφοντας τους ιστούς. Μιά διακοπή στην κίνηση αυτών των ενεργειακών ποταμών είναι σαν ένα φράγμα που πλημμυρίζει τους άλλους ιστούς. Οι μεσημβρινοί μπορεί να επηρεασθούν βελονίζοντας τα σημεία βελονισμού. Οι βελονιστικές βελόνες ξεμπλακάρουν τις αποφράξεις και αποκαθιστούν την ομαλή ροή δια μέσου των μεσημβρινών. Οι θεραπείες βελονισμού μπορούν έτσι να βοηθήσουν τα όργανα του σώματος στις δυσλειτουργίες πέψης, αφομοίωσης και παραγωγής ενέργειας.
Η μοντέρνα επιστημονική άποψη είναι ότι βελονίζοντας τα σημεία βελονισμού ερεθίζουμε το νευρικό σύστημα να απελευθερώσει χημικές ουσίες στους μύς, στη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Αυτές οι χημικές ουσίες είτε θα μειώσουν την αίσθηση του πόνου είτε θα προκαλέσουν την απελευθέρωση άλλων χημικών ουσιών και ορμονών οι οποίες επηρεάζουν το ίδιο το εσωτερικό αυτορρυθμιστικό σύστημα του οργανισμού.
Η βελτιωμένη ενεργειακή και βιοχημική ισορροπία του οργανισμού που προκαλείται από το βελονισμό έχει σαν αποτέλεσμα να διεγείρει τις φυσικές θεραπευτικές ικανότητες του οργανισμού και να προάγει την σωματική και ψυχική ευεξία.
Τι είναι ο Ιατρικός Βελονισμός; Είναι διαφορετικός από τον κανονικό Βελονισμό;
Ο βελονισμός είναι μιά πολύ παλιά ιατρική τέχνη και υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις στην εκμάθηση και εφαρμογή του. Ιατρικός Βελονισμός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το βελονισμό που ασκείται από ένα γιατρό εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο στη Δυτική Ιατρική ο οποίος επίσης έχει διεξοδικά εκπαιδευτεί στο Βελονισμό σαν μιά άλλη ειδικότητα. Ένας τέτοιος γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μιά ή την άλλη προσέγγιση ή ένα συνδυασμό των δύο καθώς προβάλει η ανάγκη θεραπευτικής αντιμετώπισης μιάς νόσου.
Ποιός είναι ο σκοπός του Ιατρικού Βελονισμού;
Ο Ιατρικός Βελονισμός είναι ένα σύστημα που μπορεί να επηρεάσει τρεις περιοχές στη φροντίδα υγείας:
- προαγωγή της υγείας και της ευεξίας
- πρόληψη της νόσου
- θεραπεία διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.
Παρ’ όλο που ο βελονισμός συχνά χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πόνου, στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου γιατρού έχει ευρύτερες εφαρμογές.
Ο Βελονισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικός σαν θεραπεία από μόνος του ή σαν υποστήριξη και συμπλήρωμα άλλων ιατρικών θεραπειών σε πολλές ιατρικές νόσους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει τη χρήση βελονισμού στη θεραπεία ενός ευρέως φάσματος ιατρικών προβλημάτων μεταξύ των οποίων:
- διαταραχές πεπτικού:γαστρίτις και υπερέκκριση γαστρικού υγρού, σπαστική κολίτις, δυσκοιλιότης, διάρροια.
- αναπνευστικές διαταραχές:ιγμορίτις, βρονγχίτις, άσθμα, υποτροπιάζουσες αναπνευστικές λοιμώξεις.
- νευρολογικές και μυϊκές διαταραχές:κεφαλαλγία, τικ προσώπου, αυχενικό σύνδρομο, περιαρθρίτιδα ώμου, αρθρίτιδα αγκώνος, διάφορες μορφές τεντίτιδος, οσφυαλγία, ισχυαλγία, οστεοαρθρίτιδα.
- ουρολογικά, εμμηνορυσιακά και αναπαραγωγικά πρροβλήματα.
Ο βελονισμός είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με άγχος, υπερένταση και ψυχολογικές διαταραχές.
Πόσες θεραπείες θα χρειαστώ;
Ο αριθμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για επιπλεγμένες ή χρονίζουσες από μακρού καταστάσεις μπορεί να συστήσουμε μιά με δυό συνεδρίες την εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες. Για οξείες καταστάσεις χρειάζονται λιγότερες θεραπείες.
Υπάρχουν καθόλου παρενέργειες από τη θεραπεία;
Συνήθως όχι. Καθώς η ενέργεια επανακατευθύνεται μέσα στο σώμα, χημικές ουσίες και ορμόνες εκκρίνονται και η θεραπευτική διαδικασία ξεκινά. Ενίοτε τα αρχικά συμπτώματα επιδεινόνται για λίγες μέρες ή άλλες γενικές αλλαγές στην όρεξη, στον ύπνο, στις κενώσεις, την ούρηση ή στην ψυχολογική κατάσταση μπορεί να ενεργοποιηθούν. Αυτά δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία καθώς είναι απλώς ενδείξεις ότι ο βελονισμός αρχίζει να ενεργεί. Είναι αρκετά συχνό με την πρώτη ή δεύτερη θεραπεία να έχουμε ένα αίσθημα βαθειάς χαλάρωσης ή και υπνηλίας αμέσως μετά τη θεραπεία. Αυτό περνά σε σύντομο χρονικό διάστημα και ποτέ δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από λίγη ξεκούραση για να παρέλθει.
Πώς είναι οι βελόνες; Μήπως πονάνε;
Οι άνθρωποι βιώνουν το βελονισμό με διαφορετικό τρόπο. Οι περισσότεροι νοιώθουν ελάχιστο ή καθόλου πόνο με την είσοδο της βελόνας. Μόλις η βελόνα μπει στη θέση της δεν υπάρχει αίσθηση πόνου. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές και στερεές φτιαγμένες από ατσάλι και καθώς είναι μιάς χρήσεως δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
Πράγματι ο βελονισμός ενεργεί στα αλήθεια;
Ναι. Στα προηγούμενα 2000 χρόνια περισσότεροι άνθρωποι είχαν επιτυχώς θεραπευθεί με το βελονισμό από ότι με όλες τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί συγχρόνως με οποιαδήποτε επίσημη ιατρική θεραπεία.
Χρειάζεται να πιστεύω στο βελονισμό για να δουλέψει;
Όχι. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται επιτυχώς σε γάτες, σκύλους, άλογα και άλλα ζώα. Αυτά τα ζώα-ασθενείς δεν καταλαβαίνουν ή πιστεύουν στην μέθοδο που τα κάνει να γίνουν καλά. Μιά θετική στάση για την υγεία μπορεί να ενισχύσει το αποτέλεσμα της θεραπείας, ακριβώς όπως η αρνητική στάση μπορεί να εμποδίσει τα αποτελέσματα του βελονισμού ή όποιασδήποτε άλλης θεραπείας. Μια ουδέτερη στάση ( “δεν ξέρω αν πιστεύω σ’ αυτό” ) δεν θα μπλοκάρει τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Υπάρχουν πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνω τη μέρα της θεραπείας;
Ναι. Για να αυξήσετε την αξία της θεραπείας οι ακόλουθες οδηγίες είναι σημαντικές
- Μην τρώτε ασυνήθιστα μεγάλο γεύμα πριν ή μετά το βελονισμό.
- Μην ασκηθείτε υπερβολικά, μην κάνετε σεξ και μην πιείτε αλκοόλ έξι ώρες πριν ή μετά το βελονισμό.
- Κάντε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε μετά το βελονισμό να έχετε λίγο χρόνο ξεκούρασης ή τουλάχιστον να μη δουλέψετε σε φουλ ρυθμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις πρώτες επισκέψεις.
- Συνεχίστε να παίρνετε τα φάρμακα που σας έδωσε ο γιατρός σας.
- Η χρήση ουσιών ή αλκοόλ ιδίως τη βδομάδα πριν τη θεραπεία αλληλεπιδρά αρνητικά με την αποτελεμσατικότητα της θεραπείας.
- Θυμηθείτε να κρατάτε προφορικές ή γραπτές σημειώσεις για το ποιά είναι η απάντησή σας στη θεραπεία. Αυτό είναι σημαντικό για το γιατρό σας για να σχεδιάσει τις επόμενες θεραπείες με τον καλύτερο τρόπο.
πηγή: http://www.iatro.gr/
Χωρίς Σχόλια