Αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας, η κολύμβηση κατά την εγκυμοσύνη θα γίνει μια εντελώς ασφαλής υπόθεση. Απλά συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τυχόν απορίες. Ποιος λέει πως δεν μπορείτε να κολυμπάτε όταν είστε έγκυος; Μύθοι για την εγκυμοσύνη και την κολύμβηση μπορεί να αποτρέψουν τις εγκυμονούσες από το να πάνε στην πισίνα. Μην αφήσετε να συμβεί το ίδιο και σε εσάς.
Βάσει απλής κοινής λογικής, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να σταματήσετε να απολαμβάνετε το κολύμπι από τη στιγμή που μείνετε έγκυος. Και για βοηθήσουμε, ετοιμάσαμε αυτό τον οδηγό χρησιμοποιώντας την πείρα και τη γνώση μας.
• Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, όλα τα είδη κολύμβησης είναι κατάλληλα.
• Στα τελευταία, το πρόσθιο ίσως είναι το πιο ωφέλιμο αφού βοηθά στη σωστή στάση του σώματος και δυναμώνει τους μύες της πλάτης και του θώρακα.
• Το ύπτιο μάλλον δεν είναι και τόσο καλή ιδέα προς το τελευταίο διάστημα της κύησης καθώς το μωρό μπορεί να προκαλέσει πίεση στα κεντρικά αιμοφόρα αγγεία τη κοιλιακής χώρας.
• Μπορείτε ακόμα να κάνετε καλή αερόβια γυμναστική, όμως εξαιτίας ελλιπούς έρευνας πάνω στο θέμα, καλό θα είναι να αποφεύγεται η κόπωση στο μάξιμουμ κατά τους εννέα αυτούς μήνες – παραδοσιακά, οι σφυγμοί είναι υψηλότεροι και η καρδιακή συχνότητα μπορεί να παρακολουθείται κατά το συνηθισμένο τρόπο ώστε να αποφεύγονται υπερβολικοί δείκτες.
• Θυμηθείτε να τρέφεστε καλά μιας και, κατά την εγκυμοσύνη, απαιτούνται περισσότερες θερμίδες για τα ίδια επίπεδα άσκησης. Δεδομένου πως οι αιματολογικές εξετάσεις είναι ικανοποιητικές και έχετε ισορροπημένη διατροφή, δεν θα χρειαστείτε επιπρόσθετα συμπληρώματα.
• Αν γυμνάζεστε για περισσότερο από 30 λεπτά, βεβαιωθείτε πως πίνετε πολλά υγρά συμπληρώνοντας τα με λίγη γλυκόζη. Ο γιατρός ή η μαία σας μπορούν να σας συμβουλέψουν όπου είναι απαραίτητο.
• Αν ποτέ αισθανθείτε λιποθυμία ή ζαλάδα, πως δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, αν παρατηρήσετε πως η καρδιά σας δεν χτυπά με το συνηθισμένο τρόπο, αν πονάτε χαμηλά στην κοιλιά, έχετε συσπάσεις στη μήτρα, αιμορραγείτε κολπικά ή χάνετε υγρά, θα πρέπει να βγείτε αμέσως από το νερό και να συμβουλευτείτε ειδικό.
• Το κολύμπι δεν ενδείκνυται για γυναίκες που έχουν ιστορικό τριών ή περισσότερων αποβολών, ρήξης μεμβράνης, πρόωρου τοκετού, αδύναμου τράχηλου, πολλαπλών εγκυμοσύνων ή σημαντικής καρδιολογικής ή πνευμονολογικής ασθένειας.
• Τα γρήγορα γυρίσματα (στροφές) μπορεί να οδηγήσουν πιο εύκολα σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εξαιτίας της αύξησης των ορμονών της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει πως καλύτερα να αποφεύγονται οι βουτιές από εξέδρα και με την κοιλιά.
Σαλταμανίκας Νικόλας
Υπεύθυνος προγραμμάτων your AQUA spot
Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών /Ειδ. Κολύμβηση όλων των κατηγορών
Master, Physical Education (Sport Management) LUC
FOUNDER / www.pool-about.gr / Pool ABOUT SALON -EXPO
nikos.saltamanikas@gmail.com
Χωρίς Σχόλια