Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Κολυμβητικό πρόγραμμα πισίνας για εγκύους

Κολυμβητικό πρόγραμμα πισίνας για εγκύους

Ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης και μείνετε σε φόρμα με ασφάλεια χάρη σε αυτό το «κουλ» πρόγραμμα προπόνησης στην πισίνα.

Το τσαλακωμένο σκουφάκι που φορούσε η γιαγιά όταν κολυμπούσε, μπορεί να μείνει στην ντουλάπα καθώς αυτό το πρόγραμμα άσκησης στο νερό είναι κάθε άλλο παρά παλιομοδίτικο. «Απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν μια πιο δυναμική γυμναστική μέσα στο νερό», λέει η Sara Kooperman, προπονήτρια και εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης η οποία καθιέρωσε το ευρέως γνωστό πρόγραμμα «Water in Motion» (=Νερό εν Κινήσει) που αναμειγνύει γιόγκα, πιλάτες και χορευτικές κινήσεις. Η Kooperman ανέπτυξε το εν λόγω πρόγραμμα μετά από τραυματισμό της στο σκι.

Όταν γυμνάζεστε στο νερό, οι κοιλιακοί σας μύες μπαίνουν σε λειτουργία και επιμηκύνονται, στην προσπάθεια τους να σας κρατούν σε ισορροπία. Η άνωση του νερού σας βοηθά να πετυχαίνετε ορισμένες στάσεις πιο εύκολα (για παράδειγμα στη γιόγκα, η στάση Πολεμιστής ΙΙΙ), που ίσως δεν θα μπορούσατε να κρατήσετε το ίδιο καλά στο έδαφος, ενώ την ίδια στιγμή σας παρέχει τονωτικά πλεονεκτήματα και επιτρέπει βαθύτερες διατάσεις. «Μπορείτε να κινείστε σύμφωνα με τα δικά σας επίπεδα ευκινησίας, χωρίς να περιορίζεστε από ένα μηχάνημα ή τη βαρύτητα που σας κρατά κάτω», δηλώνει η Kooperman.

«Αν και όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη χαμηλής έντασης γυμναστική που είναι καλύτερη για τις αρθρώσεις, η άσκηση στο νερό είναι ιδανική για τις εγκυμονούσες», υποστηρίζει η Kooperman. Το δροσερό, χαλαρωτικό υδάτινο περιβάλλον σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε περισσότερες επαναλήψεις συγκριτικά με τη γυμναστική στο έδαφος. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να προκαλείτε τον εαυτό σας, ωστόσο η στήριξη που παρέχει το νερό, κάνει για παράδειγμα αυτές τις έξτρα επαναλήψεις πιο ασφαλείς. Επιπλέον, η πίεση του νερού βοηθά στο να καταπραΰνεται το πρήξιμο των άκρων, μια ιδιαίτερα άβολη κατάσταση για κάθε έγκυο. «Όπως κινείτε τα χέρια και τα πόδια σας ενάντια στην αντίσταση του νερού», λέει η Kooperman, «νιώθετε σαν κάποιος να σας κάνει μασάζ».

Μην ξεχνάτε να πίνετε υγρά κατά τη γυμναστική σας στο νερό. Η Kooperman τονίζει: «Μέσα στο νερό, δεν νιώθετε πως ιδρώνετε, παρόλα αυτά χάνετε υγρά». Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις της μήτρας, επομένως έχετε ένα μπουκάλι νερό κοντά σας και πίνετε συχνά μικρές γουλιές. Η Kooperman συμβουλεύει επίσης να μη φοράτε το αθλητικό σκουφάκι επειδή η θερμότητα του κεφαλιού σας θα πρέπει να διαχέεται προκειμένου να παραμένετε δροσερές. Όμως να φοράτε ένα μεγάλο καπέλο και αντηλιακό κατάλληλο για εγκύους.

Θα χρειαστείτε τα λεγόμενα θαλάσσια μακαρόνια καθώς και ειδικά παπούτσια για έξτρα προστασία, έλξη και αντίσταση. Για την ιδανική αντίσταση και άνωση, το νερό πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του στήθους. Επαναλάβετε κάθε άσκηση αργά, κάνοντας 10 με 20 επαναλήψεις και ξεκουραστείτε ανάμεσα σε κάθε μία. Αναπνέετε βαθιά και διατηρείτε τους βασικούς μύες σε «λειτουργία».

Σαλταμανίκας Νικόλας
Υπεύθυνος προγραμμάτων  your AQUA spot
Πτυχιούχος  Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών /Ειδ. Κολύμβηση όλων των κατηγορών

Master, Physical Education (Sport Management) LUC
FOUNDER / www.pool-about.gr / Pool ABOUT SALON -EXPO
nikos.saltamanikas@gmail.com

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο