Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Κλιματοθεραπεία

Κλιματοθεραπεία

Κλιματοθεραπεία – Τι είναι

Είναι γεγονός ότι το κλίμα επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλο οικολογικό στοιχείο την ανθρώπινη υγεία. Περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται η κλιματοθεραπεία ως αγωγή για τη φροντίδα της ανθρώπινης υγείας δεν συναντάμε σε κάποια περιοχή της χώρας μας επίσημα. Παρατηρούμε ωστόσο ότι η κλιματοθεραπεία εφαρμόζεται έμμεσα σε πολλές περιοχές ιαματικών πηγών και ότι η παραμονή των επισκεπτών στα λουτρά γίνεται για το υγιεινό κλίμα. Διαπιστώνουμε π.χ. στα Θέρμα Ικαρίας, στα Καμένα Βούρλα, στη Σαμοθράκη, στο Λουτράκι και αλλού, πως ο επισκέπτης δεχεται την ευεργετική επίδραση του κλίματος.

Στη χώρα μας δεν αναγνωρίσαμε «τόπους ή θερμαλιστικά περιβάλλοντα κλιματοθεραπείας». Θέτοντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις αναγνώρισης τόπων ανάρρωσης – κλιματοθεραπείας στην ουσία αναγνωρίζουμε αυτό που ήδη γίνεται. Έτσι αναδεικνύονται και νέες διαστάσεις του θερμαλισμού και ιδιαίτερα στη χώρα μας που διακρίνεται για τα διαφορετικά της περιβάλλοντα. Ως αυτόνομη αγωγή η κλιματοθεραπεία ασκείται σε ειδικά κέντρα, κυρίως στην κεντρική Ευρώπη. Το θαλάσσιο κλίμα ειδικά ενδείνυται για:

  •           Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος
  •           Παθήσεις του νευρικού συστήματος
  •           Μεταβολικές διαταραχές κ.ά.

Το ορεινό κλίμα ενδείκνυται για:

  •          Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος
  •          Παθήσεις του αγγειακού συστήματος κ.ά.

Στοιχεία που ενδιαφέρουν την κλιματοθεραπεία π.χ. είναι η θέση μιας περιοχής πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η βαρομετρική πίεση, η θερμοκρασία του αέρα, το ύψος της βροχής, η υγρασία, η ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου, η νέφωση και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας κλπ. Στην εφαρμογή της αποφασιστικό ρόλο παίζουν οι ιδιομορφίες του τοπίου, το αποτέλεσμα της ακτινοβολίας του εδάφους και άλλοι παρόμοιοι παράγοντες. Η χώρα μας διαθέτει πολλούς τόπους για βιοκλιματοθεραπεία.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο