Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Το ποτό της αθανασίας

Το ποτό της αθανασίας

Η γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές της ιδιότητες αλόη βέρα, ήταν γνωστή και ως βότανο της αθανασίας. Ο συνδυασμός της με μέλι θεωρείται θαυματουργός για τα προβλήματα στο στομάχι και για αυτό στο τέλος της σύντομης ανασκόπησης των δύο συστατικών, ακολουθεί μία συνταγή για ένα υπέροχο αφέψημα αλόης και θυμαρίσιου μελιού, ώστε να απολαύσετε τις ευεργετικές τους δυνατότητες στο maximum.
Αλόη η γνήσια
Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν οι αρετές της αλόης της γνήσιας πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Δεν είναι λοιπόν καμία σπουδαία ανακάλυψη. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι την απεικόνιζαν στα ιερογλυφικά τους, οι Έλληνες, οι Πέρσες, οι Βαβυλώνιοι και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία πληγών, ενώ κι ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε γράψει: «Τέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη βέρα. Το πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο τού χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει».
Εκτός των (πολλών) άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων του, ο χυμός της αλόης βέρα είναι εξαιρετικός για το πεπτικό. Η αλόη βέρα έχει ουσιαστική δράση σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως η καούρα, τα έλκη και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Συγκεκριμένα καταπραΰνει τον οισοφάγο και ελαττώνει τις ενοχλήσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα η αλόη βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και για αυτό θεωρείται ιδιαίτερα πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, σε συνδυασμό βεβαίως με σωστή διατροφή και ενυδάτωση.
Θυμαρίσιο μέλι
Το μέλι από την άλλη πλευρά και δη το θυμαρίσιο αποτελεί εξίσου πολύτιμη τροφή, επίσης διάσημη από την αρχαιότητα για τις τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητές της. Με νέκταρ και αμβροσία λέγεται ότι τρέφονταν οι Ολύμπιοι θεοί, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε πολλές συνταγές τους, κυρίως με χοιρινό κρέας. Η διατροφική αξία του μελιού είναι ανεκτίμητη και την αναγνώριζαν όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας, με πρώτο τον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη, που συνιστούσε τη χρήση του μελιού ως φαρμάκου για πολλές ασθένειες..
Το θυμαρίσιο μέλι δρα προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές αλλά έχει ευεργετική δράση και σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος. Το θυμάρι θεωρείται κορυφαίο μελισσοκομικό φυτό, επειδή δίνει ένα εξαιρετικά αρωματικό μέλι με μεγάλη διατροφική αξία. Το θυμάρι περιέχει αιθέριο έλαιο που το κυριότερο συστατικό του είναι η θυμόλη (ποσοστά άνω του 25%) που υπήρξε φυσικός προκάτοχος των σύγχρονων αντιβιοτικών. Το 1967 ο γερμανός χημικός Duisberg, επιδιώκοντας να προσδιορίσει τη δράση του μελιού ως φάρμακο κατέληξε στα εξής ιατρικά συμπεράσματα:
1) Το μέλι προλαμβάνει την κόπωση και αυτό επιτυγχάνεται με την αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Διευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.
2) Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη.
3) Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.
Tο μέλι δεν είναι άλλη μια γλυκαντική ύλη όπως η ζάχαρη. Eίναι ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση. Ειδικά, το θυμαρίσιο μέλι είναι ένα μία από τις πιο εκλεκτές ποικιλίες στον κόσμο. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά.

Το smoothie που θεραπεύει το στομάχι
Ο Ιπποκράτης συνιστούσε ως το καλύτερο πρωϊνό το υδρόμελο δηλ. χλιαρό νερό με μία κουταλιά μέλι. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθετε ευεξία για πολλές ώρες και ταυτόχρονα εξασφαλίζεται στον οργανισμό σας μια υγιή μακροβιότητα. Όμως ο συνδυασμός του με την αλόη βέρα μπορεί να πολλαπλασιάσει τα οφέλη για τον οργανισμό και ιδιαίτερα για το πεπτικό σύστημα. Η διαδικασία παρασκευής ενός ροφήματος με τα δύο πολυτιμότερα δώρα της φύσης είναι εύκολη. Θα χρειαστούν μία κουταλιά της σούπας μέλι με 60% ή 80% γυρεόκοκκο θυμαριού της FoodsCross και ζελέ αλόης.
Κατ’ αρχήν επιλέγουμε ένα παχύ εξωτερικό φύλλο κοντά από τη βάση του φυτού αλόης. Το πλένουμε σε κομμάτια και το αφήνουμε σε μια λεκάνη με νερό για μία νύχτα. Το πρωί, αφαιρούμε την πράσινη σκληρή φλούδα του φύλλου της αλόης και με ένα μαχαίρι ή κουτάλι συλλέγουμε το ζελέ. Σε μπλέντερ ρίχνουμε αυτό το ζελέ μαζί με ένα φλιτζάνι νερό και μία γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι με 80% ή έστω 60% γυρεόκοκκο θυμαριού. Χτυπάμε μέχρι να πετύχουμε ένα λείο και λαχταριστό smoothie. Απολαμβάνουμε το ποτό αυτό τρεις φορές την ημέρα πριν από κάθε κύριο γεύμα. Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή ακόμη και έντονα προβλήματα γαστρίτιδας και έλκους μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες.
beauty@spa-about.gr
http://www.foodscross.com/

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο