Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Διαφορετικές Αποστάσεις Τριάθλου: Βελτιώστε το Πρόγραμμα Προπόνησης

Διαφορετικές Αποστάσεις Τριάθλου

Διαφορετικές Αποστάσεις Τριάθλου: Βελτιώστε το Πρόγραμμα Προπόνησης

Διαφορετικές Αποστάσεις Τριάθλου

Προσαρμόστε στα μέτρα σας τις ασκήσεις, ώστε να ταιριάζουν στους στόχους σας.

Υπάρχουν πολλά είδη τριάθλου που διαφέρουν ως προς την απόσταση που πρέπει να διανύσετε. Το να προπονείστε σε διαφορετικές αποστάσεις μπορεί να αποτελέσει μία πρόκληση, κυρίως στην πισίνα. Εδώ θα βρείτε μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε στο νου σας.

Απόσταση σπριντ

Έχοντας να κολυμπήσετε απόσταση μέχρι και μισό μίλι, θα θέλετε να εστιάσετε την προπόνησή σας τόσο στην ταχύτητα, όσο και στην αντοχή. Όταν ο αγώνας αρχίζει, θέλετε να μπορείτε να ανταποκριθείτε στην γρήγορη εκκίνηση και να μείνετε με την ομάδα των πολλών.

Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να προσέξετε ώστε οι προπονήσεις σας να επεκτείνουν την αναερόβια ικανότητα σας, ενώ ταυτόχρονα θα χτίζετε την συνολική αερόβια ικανότητα μέσα από την ποδηλασία και το τρέξιμο. Η εξάσκηση, κυρίως στο κολύμπι, θα πρέπει να αποτελείται από επαναλαμβανόμενα διαστήματα σύντομων εκρήξεων ταχύτητας. Έτσι η διαλειμματική προπόνηση θα γίνει ο φίλος σας στην πισίνα.

Διαφορετικές Αποστάσεις Τριάθλου

Αντί να κολυμπάτε ακριβώς την απόσταση του αγώνα, μπορείτε να σπάσετε την προπόνηση σας σε μικρότερα σετ, δημιουργώντας ενδιάμεσα διαλείμματα για τον εαυτό σας. Υποστηρικτές αυτής της μεθόδου προτείνουν να επιτρέπετε στον εαυτό σας ξεκούραση για το ίδιο διάστημα χρόνου που χρειαστήκατε για την επανάληψη. Αυτά τα διαλείμματα είναι πολύ σημαντικά, γιατί βοηθούν να ενισχυθεί τόσο η αντοχή όσο και η ταχύτητα.

Ολυμπιακή απόσταση και Half-Ironman

Η καλή προπόνηση για αυτό του είδους τις αποστάσεις απαιτεί εστίαση τόσο στην αερόβια όσο και στην αναερόβια ικανότητα, κυρίως στην κολύμβηση. Έτσι θα μπορούσατε, για παράδειγμα, στο σετ των ασκήσεων σπριντ να παρεμβάλλεται και μερικά σετ αντοχής. Για να πετύχετε τις απαραίτητες προσαρμογές στα αερόβια σετ είναι σημαντικό να περιορίσετε την ξεκούραση σας. Διατηρείστε ένα σταθερό ρυθμό, έτσι ώστε να επιτύχετε περισσότερο χρόνο σε σταθερή κατάσταση.

 Ironman και μακρύτερες αποστάσεις

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αποτελεσματική προπόνηση για τις μεγάλες αποστάσεις κολύμβησης του τριάθλου βοηθάει κυρίως στην ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας.

Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι βαρετή ή κουραστική. Αντιθέτως, η δουλειά που γίνεται στην πισίνα για τη βελτίωση της αντοχής είναι μία ευκαιρία να ανακαλύψετε τον τέλειο ρυθμό για σας, σε αυτές τις αποστάσεις. Χρησιμοποιώντας τις πολύτιμες πληροφορίες που λαμβάνετε μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόοδο σας και να σχεδιάσετε ανάλογα την στρατηγική του αγώνα, αφού θα γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε και με ποια διάρκεια. Ένα σετ των 10Χ100s θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των ασκήσεων σας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Προσπαθήστε να μικρύνετε τα διαλείμματα για να δείτε πόσο κερδίσατε σε αντοχή.

Τρίαθλο

Και πάντα να θυμάστε

Για να συνεχίσετε να προοδεύετε, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να κολυμπάτε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ανεξαρτήτως απόστασης. Η συχνότητα είναι η πιο σημαντική μεταβλητή της προπόνησης στην κολύμβηση.

Λέξεις κλειδιά: προπόνηση κολύμβησης, τρίαθλο, διαφορετικές αποστάσεις κολύμβησης, προπόνηση στα μέτρα σας

Πηγή: U.S. MASTERS SWIMMING

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο