Με τον όρο εναλλακτική ή “cross training” οι δρομείς αναφερόμαστε σε μεθόδους προπόνησης διαφορετικές από το τρέξιμο που, όμως, διατηρούν ή και βελτιώνουν τη φυσική μας κατάσταση, ενώ μας αποφορτίζουν ψυχολογικά και δίνουν νέα ερεθίσματα. Μία από αυτές είναι το τρέξιμο στο νερό, η οποία εκτός των άλλων, εμφανίζει ένα ακόμα σπουδαίο πλεονέκτημα: Μιμείται επακριβώς τη δρομική κίνηση σε ένα περιβάλλον, όμως, χωρίς κραδασμούς και εντάσεις.
Τι σημαίνει αυτό; Αποτελεί ιδανική επιλογή για την αύξηση του όγκου της προπόνησης χωρίς, όμως να παρατηρείται περαιτέρω καταπόνηση του μυοσκελετικού, αλλά και για μία περίοδο αποκατάστασης από έναν τραυματισμό. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να προπονηθείτε στο νερό, να προφυλάξετε το σώμα σας αλλά και να εκτοξεύσετε την αντοχή σας!
Στο Runner’s Special που ακολουθεί η γυμνάστρια και προπονήτρια δρόμων αντοχής Ελενα Τικταμπανίδη παρουσιάζει όλα τα δεδομένα για τις ιδιότητες του νερού και πώς αντιδρά το σώμα και ο οργανισμός μας κατά την άσκηση σε αυτό, αλλά και ενδεδειγμένες τεχνικές τρεξίματος καθώς και προπονητικές μονάδες και πώς να τις εκτελέσετε!
Τρέξιμο στο νερό
Εδώ και αρκετά χρόνια είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση της άσκηςης στο νερό, κυρίως ως μέσο αποκατάστασης στους αθλητές, και ειδικά στους δρομείς. Τα σύνδρομα υπέρχρησης, όπως είναι τα κατάγματα από την καταπόνηση, ωφελούνται σημαντικά από την έλλειψη φορτίσεων κατά την άσκηση σε νερό μεγάλους βάθους. Πολλοί προπονητές σε συνεργασία με τους φυσικοθεραπευτές εφαρμόζουν ασκήσεις ενδυνάμωσης στο νερό αλλά και ασκήσεις για τη συντήρηση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας. Ερευνες έχουν δείξει ότι σε περιόδους αποκατάστασης, η άσκηση στο βαθύ νερό μπορεί να διατηρήσει τις καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές έως και 4 με 6 εβδομάδες.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για τη σημασία και τις ιδιότητες του νερού!
Χωρίς Σχόλια