Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Τα 6 υπέροχα χαρακτηριστικά των γονιών των κολυμβητών

Τα 6 υπέροχα χαρακτηριστικά

Τα 6 υπέροχα χαρακτηριστικά των γονιών των κολυμβητών

Υπάρχουν τόσα μαθήματα ζωής που τα παιδιά παίρνουν από την ενασχόλησή τους με την κολύμβηση, όπως ο σωστός τρόπος για να διαχειρίζονται το χρόνο τους, η σημασία της σκληρής δουλειάς, η ευγενής άμιλλα, η επιμονή στο στόχο , η αστραπιαία κοινωνικοποίηση τους και τόσα άλλα. Τα 6 υπέροχα χαρακτηριστικά

Μέσα από αυτά θα μπορέσουν να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους ως ενήλικες. Και εκείνο που κάνει την κολύμβηση φυτώριο αυτών των μαθημάτων ,είναι ο χρόνος που χρειάζεται να δεσμεύσει κανείς ώστε να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί. Άλλωστε δεν υπάρχει σύντομο μονοπάτι για την επιτυχία ,και το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί για να ολοκληρώσει κάνεις τη διαδρομή.

Αλλά οι γονείς;

Πως επηρεάζονται από αυτή την εμπειρία;

Τι κερδίζουν από την πολύωρη αναμονή τους έξω από τις πισίνες για χρόνια η και για δεκαετίες ακόμα;

Ορίστε τα 6 υπέροχα χαρακτηριστικά αυτών των υπέροχων υποστηρικτών:

1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Μιας και οι γονείς των κολυμβητών δεν μπορούν να σταθούν αδιάφοροι απέναντι στις ανάγκες της οικογένειας τους, όπως για παράδειγμα την διατροφή, το ντύσιμο, τις προπονήσεις, το διάβασμα και τόσα άλλα, φαίνεται πως μαθαίνουν να ισορροπούν με εξαιρετική δεξιοτεχνία ανάμεσα στις αμέτρητες υποχρεώσεις τους.

2. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Βρίσκονται πάντα στο πλάι των παιδιών τόσο στις όμορφες οσο και στις άσχημες στιγμές. Στις επιτυχίες αλλά και στις αποτυχίες. Βρίσκονται όμως πάντα εκεί και για τους υπόλοιπους αθλητές και τους γονείς τους για να μοιραστούν τις χαρές, τις λύπες, τις αρρώστιες, τους τραυματισμούς, τις δυσκολίες και τις ανησυχίες τους.

3. ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΝ

Το να ξέρεις να ακούς είναι εξαιρετικό προσόν όταν είσαι γονιός. Όταν όμως είσαι γονιός αθλητή σε κάνει το σημαντικότερο στήριγμα τη δύσκολη στιγμή. Συχνά το να ακούς είναι πολύ σημαντικότερο από το να μιλάς. Δεν είναι ανάγκη να να κρίνουμε τα παιδιά μας μετά από κάθε προπόνηση. Όταν εκείνα νιώσουν την ανάγκη θα μιλήσουν, όχι για να τους δώσουμε τη λύση, αλλά γιατί χρειάζονται ένα στοργικό ώμο για να κλάψουν, μια αγκαλιά υποστήριξης.

4. ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Σαν γονείς, ξέρουμε ότι τα παιδιά μας δουλεύουν σκληρά, έχουν ταλέντο και μεγάλες προοπτικές. Και είναι υπέροχες οι στιγμές που μοιραζόμαστε μαζί τους με τις επιτυχίες τους στις αθλητικές συναντήσεις. Όμως οι διακεκριμένες θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι… πραγματικά λίγες. Τα χρόνια που περνάμε περιμένοντας στις πισίνες μας δείχνει πως καμιά ήττα, κανένα χαμένο δευτερόλεπτο, καμία λάθος εκκίνηση, δεν θα φέρει το τέλος του κόσμου για τα παιδιά μας. Υπάρχουν πάντα τόσοι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά τους, ακόμα και στο τέλος ενός αγώνα με αρνητικό αποτέλεσμα. Ας τους διδάξουμε λοιπόν να το διασκεδάζουν, να είναι υγιής και να αγωνίζονται με χαρά για την επίτευξη των στόχων τους.

5. ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Υπάρχουν τόσα που οι γονείς θα μπορούσαν να κάνουν για να γίνει η κολύμβηση ακόμη καλύτερη. Οι ομάδες χρειάζονται βοήθεια με πολλούς τρόπους, όπως η συγκέντρωση χρημάτων, η ηθική υποστήριξη στη προσπάθεια των προπονητών, η δημιουργία φυλλαδίων ή το σημαντικότερο η δημιουργία θετικού και υποστηρικτικού κλίματος στις εξέδρες, όταν η αρνητικότητα απειλεί την διάθεση των μικρών μας αθλητών.

6. ΥΠΟΜΟΝΗ

Μιλώντας για υπομονή, στο μυαλό μας έρχονται οι ατέλειωτες ώρες αναμονής μέχρι να τελειώσουν οι προπονήσεις. Και πράγματι ως γονείς μικρών κολυμβητών μαθαίνουμε να περιμένουμε τα παιδιά μας μέχρι αργά τις κρύες νύχτες του χειμώνα ή να έρθει η στιγμή της συμμετοχής τους σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Και όμως οι μεγάλες αυτές αναμονές είναι μέρος του θησαυρού των αναμνήσεων που θα κρατήσουμε στην καρδιά μας, η ομορφότερη επίγευση των στιγμών που απολαύσαμε χωρίς βιασύνη δίπλα στα παιδιά μας.

Σαλταμανίκας Νικόλας

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ

Ειδικότητα Κολύμβηση

Προπονητής επί σειρά ετών σε γνωστά Ναυταθλητικα Σωματεία σε όλες τις κολυμβητικές κατηγορίες

nikos.saltamanikas@gmail.com

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο