Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

5 λόγοι για να ξεκινήσετε καλλισθενική γυμναστική

5 λόγοι για να ξεκινήσετε καλλισθενική γυμναστική

Η λέξη «calisthenics» μπορεί να ακούγεται απαρχαιωμένη, αλλά ασκήσεις που χρησιμοποιούν μόνο το βάρος του σώματος και η καλλισθενική γυμναστική έχουν αποδείξει την αξία τους εδώ και αιώνες.
Από τους αρχαίους Σπαρτιάτες στρατιώτες μέχρι και τους Αμερικανούς πεζοναύτες όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την καλλισθενική γυμναστική, με απλές ασκήσεις όπως pushups, έλξεις και καθίσματα, ως τα πιο σημαντικά εργαλεία στην εκπαίδευσή τους.
Τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω των social media, αθλητές που γυμνάζονται στον δρόμο χωρίς βάρη, όργανα και πολλές φορές νομίζουμε ότι αψηφούν την βαρύτητα έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και έχουν αναδείξει την καλλισθενική γυμναστική και τα αποτελέσματα που μπορούν να έχουν στο σώμα οι απλές ασκήσεις.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα οφέλη της καλλισθενικής γυμναστικής και πως μπορείτε μέσω αυτής να χτίσετε τους μύες του σώματός σας.

Νο.1  Λιγότεροι τραυματισμοί με την Καλλισθενική γυμναστική
Όπως σας αναφέραμε και παραπάνω οι ασκήσεις καλλισθενικής γυμναστικής είναι πολύ πιο «φιλικές» στις αρθρώσεις σε αντίθεση με τις ασκήσεις με βάρη. Για παράδειγμα οι πιέσεις στήθους στον πάγκο ή οι εκτάσεις ποδιών για τους τετρακέφαλους, παρόλο που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν προβλήματα στις αρθρώσεις των ώμων και του γόνατος αντίστοιχα.

Για άτομα τα οποία έχουν πιέσει το σώμα τους αρκετά χρόνια ή άτομα άνω των 40 ετών, η Καλλισθενική γυμναστική θεωρείται από τους καλύτερους τρόπους διατήρησης της φυσικής κατάστασης περιορίζοντας συγχρόνως τραυματισμούς στις αρθρώσεις.

Νο. 2 Πολλαπλά οφέλη σε επαγγελματίες άλλων αθλημάτων
Οι καλλισθενικές ασκήσεις σας διδάσκουν να κυριαρχείτε το σώμα σας. Διδάσκουν τον συντονισμό, την ισορροπία και την αυτογνωσία. Σε αντίθεση με μηχανήματα αντοχής που περιορίζουν τις κινήσεις σας, η άσκηση με το βάρος του σώματος σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε τα άκρα σας και να διατηρείτε τη σωστή θέση του σώματος. Αυτό έχει θετικά αποτελέσματα σε πολλές αθλητικές και άλλες «λειτουργικές» δραστηριότητες.

Για αυτό το λόγο και πολλοί αθλητές πολεμικών αθλημάτων (πυγμαχία, muay thai κ.λ.π.) προτιμούν τις ασκήσεις με το βάρος του σώματος καθώς αυξάνουν την μυική μάζα αλλά δεν επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα και την ελαστικότητα των μυών.

Νο. 3 Γυμναστική χωρίς περιορισμούς
Οι περισσότερες από τις βασικές ασκήσεις καλλισθενικής, όπως προβολές, pushups, καθίσματα, μπορούν να γίνουν οπουδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα χάσετε μια προπόνηση μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείτε να φτάσετε στο γυμναστήριο έγκαιρα.

Επίσης επειδή οι ασκήσεις καλλισθενικής γυμναστικής δεν απαιτούν χρόνο για να ρυθμίσετε κάποιο όργανο γυμναστικής, μπορείτε να μεταβαίνετε από τη μια άσκηση στην επόμενη γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας την γυμναστική σας πολύ πιο αποτελεσματική χρονικά.

Νο. 4 Καταναλώστε περισσότερες θερμίδες
Σε αντίθεση με τα όργανα γυμναστηρίου, η καλλισθενική γυμναστική βελτιώνει όχι μόνο την δύναμη των μυών αλλά και την ισορροπία.

Για να επιτευχθεί η ισορροπία στις ασκήσεις καλλισθενικής, ενεργοποιούνται πολύ περισσότεροι μύες του σώματος αλλά και απαιτείται συνδυασμός των μυών με τις αρθρώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και έτσι γίνεται μεγαλύτερη καύση θερμίδων κατά την διάρκεια αλλά και μετά τις προπονήσεις.

Νο. 5 Δυναμώστε τον κορμό του σώματός σας
Ένας δυνατός κορμός σώματος σίγουρα παίζει καθοριστικό ρόλο στις περισσότερες σωματικές ασκήσεις. Μπορεί οι πιέσεις ποδιών, στην πρέσα που έχουν τα γυμναστήρια, να μην γυμνάζουν και τόσο τον κορμό, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και σε ένα βαθύ κάθισμα με το ένα πόδι που θεωρείται άσκηση καλλισθενικής γυμναστικής.
Επιστημονικές – ερευνητικές ομάδες στην Αμερική, εξετάζοντας με ηλεκτρομυογράφημα τους κοιλιακούς και τους μύες της πλάτης, διαπίστωσαν ότι οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για την εκγύμναση του κορμού είναι αυτές που δεν γίνονται με σταθερά όργανα γυμναστηρίου αλλά με την χρήση ολόκληρου του σώματος. Επιπλέον ασκήσεις όπως pushups και προβολές συνέβαλαν εξίσου στην ενίσχυση του κορμού.

Για να έχετε μία πρώτη γνωριμία με την καλλισθενική γυμναστική School of Calisthenics

No Comments