Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας απειλεί τον πλανήτη

Η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας

Η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας απειλεί τον πλανήτη

«Καμπανάκι» για τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας σε παραθαλάσσιους οικισμούς λόγω των ανεξέλεγκτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κρούουν οι επιστήμονες. Η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας

Όπως αναφέρουν ομάδες επιστημόνων που παρακολουθούν διεξοδικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα πρέπει οι κάτοικοι μεγάλων παράκτιων πόλεων καθώς  και σε ολόκληρα νησιωτικά κράτη να προετοιμάζονται  τα επόμενα χρόνια  για την πιθανότητα η στάθμη των θαλασσών να ξεπεράσει ακόμη και τα δύο μέτρα.

Δραματικές συνέπειες

Αν συμβεί αυτό, όπως υπογραμμίζεται σε νέα διεθνή μελέτη, οι συνέπειες για την ανθρωπότητα και ειδικότερα για ορισμένες περιοχές θα είναι δραματικές.

Αν τελικά μείνουν εκτός ελέγχου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων «αερίων του θερμοκηπίου», αναφέρουν οι ερευνητές, καθώς και αν επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, τότε είναι πιθανό να συμβεί το χειρότερο σενάριο.

Ποιο είναι αυτό; Η υπερδιπλάσια άνοδος της στάθμης των υδάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της σχετικής κλιματικής έκθεσης του ΟΗΕ.

Η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας

Υπενθυμίζεται ότι  η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή από το 2013 θεωρούσε ως πιο πιθανό σενάριο μια άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά μισό έως ένα μέτρο μέχρι το 2100. Φαίνεται όμως ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση έχει αρχίσει να θεωρείται συντηρητική και οι επιστήμονες την αναθεωρούν προς το χειρότερο.

Νέα μελέτη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Μπάμπερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, θεωρούν ότι η άνοδος των υδάτων μπορεί να φθάσει σχεδόν τα 2,4 μέτρα έως το 2100 και προειδοποιούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει εφιαλτικές συνέπειες για τους παράκτιους οικισμούς.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας;

Περίπου 1,79 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα νερά (μια έκταση όσο η Λιβύη) και έως 187 εκατομμύρια άνθρωποι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, αναφέρουν οι επιστημόνες και προσθέτουν ότι μπορεί να απειληθούν μελλοντικά περιοχές όπως το Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές καθώς και  μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Λος ‘Αντζελες, το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Σαγκάη.

«Αν δούμε κάτι τέτοιο μέσα στα επόμενα 80 χρόνια, θα πρέπει να αναμένουμε μια κοινωνική κατάρρευση σε κλίμακα αδιανόητη», αναφέρουν οι επιστήμονες υποστηρίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια πολλά μικρά νησιωτικά κράτη, ιδίως εκείνα του Ειρηνικού, ουσιαστικά θα γίνουν ακατοίκητα.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο