Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

Οι λόγοι που χάνουμε τα μαλλιά μας είναι πολλοί και σχεδόν πάντα μας κάνουν να ανησυχούμε. Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου

Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες τους φυσιολογικούς και τους παθολογικούς. Η διάρκεια ζωής της κάθε τρίχας είναι περίπου εφτά χρόνια.

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου

Ο κύκλος της ζωής της αποτελείται από τρεις φάσεις, από τις οποίες στην τρίτη φάση, δηλαδή στο τελικό στάδιο, τα μαλλιά σταματούν να αναπτύσσονται και τελικά πέφτουν.

Φυσικές αιτίες

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

Οι δύο φυσιολογικοί λόγοι, στους οποίους οφείλεται η πτώση των μαλλιών μας, είναι η διατροφή και η εποχικότητα.

Η κακή διατροφή δεν επηρεάζει μόνο τον οργανισμό μας αλλά και την υγεία των μαλλιών μας. Οι μοντέρνες διατροφικές συνήθειες παρουσιάζουν είτε μεγάλες ελλείψεις είτε μεγάλες καταχρήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να καταφέρουμε να αποκτήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή προσφέροντας στον οργανισμό μας όλα όσα έχει ανάγκη για την ομαλή λειτουργία του. Κατ’επέκταση, αυτό θα ωφελήσει και την υγεία των μαλλιών.

Η σωστή διατροφή απαιτεί ποικιλία ομάδων τροφών, έτσι ώστε η τρίχα να έχει αρκετή πρώτη ύλη για να δημιουργηθεί και βιταμίνες, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την συντήρηση της. Αν η δίαιτα μας είναι φτωχή σε πρωτεΐνες, τότε σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών θα έχει σαν συνέπεια την μαζική απώλεια μαλλιών.

Εκείνο βέβαια που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η ποσότητα νερού που καταναλώνουμε καθημερινά. Το νερό παίζει ζωτικό ρόλο στην καλή υγεία του οργανισμού και συνεπώς διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο και στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Από την άλλη πλευρά, οι εποχές του χρόνου έχουν τη δική τους επίδραση στα μαλλιά μας. Έτσι για παράδειγμα, το καλοκαίρι τα μαλλιά μας αναπτύσσονται περισσότερο, ενώ την άνοιξη και το φθινόπωρο παρατηρούμε ότι η απώλεια των τριχών μας είναι μεγαλύτερη. Στην πραγματικότητα ενώ το χειμώνα και το καλοκαίρι η τριχόπτωση βρίσκεται στα κατώτερα όρια των φυσιολογικών τιμών, την άνοιξη και το φθινόπωρο βρίσκεται στις ανώτερες τιμές των ορίων. Επομένως πάντα η τριχόπτωση διατηρείται στις φυσιολογικές τιμές της.

Σχετικά με τις παραπάνω διαδικασίες θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απολύτως φυσιολογικές και απαραίτητες για την ανανέωση των τριχών. Αυτό βέβαια είναι και που τις κάνει απολύτως αναστρέψιμες.

Παθολογικές αιτίες

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

Δυστυχώς όμως οι αιτίες της τριχόπτωσης είναι πολλές φορές παθολογικές. Άλλωστε όλοι ξέρουμε ότι η εμφάνιση των μαλλιών μας είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει στον οργανισμό. Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Γενετικοί παράγοντες, όπως η κληρονομική προδιάθεση.
  • Ορμονικές διαταραχές.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως οι ψυχαναγκαστικές διαταραχές και το έντονο στρες.
  • Ανοσολογικοί παράγοντες, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Φαρμακευτικές αγωγές, όπως η χρήση αντικαταθλιπτικών, αντιφλεγμονωδών, αντισυλληπτικών χαπιών ή αντιθρομβωτικών.
  • Μεγάλα σωματικά τραύματα, όπως τα εγκαύματα.
  • Χρόνιες ασθένειες, όπως η αναιμία και ο διαβήτης.
  • Δερματικά νοσήματα.Γυναικολογικοί παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη και ο τοκετός.
  • παράγοντες, όπως η σκόνη, η ρύπανση, οι επιβαρυντικές κομμωτικές διεργασίες και η ακατάλληλη φροντίδα.
  • Η κακή διατροφή, όπως για παράδειγμα οι ανεπαρκείς σε πρωτεΐνες και βιταμίνες δίαιτες.

Ας μάθουμε λοιπόν να “ακούμε” τα μαλλιά μας. Αυτά θα μας δώσουν τα σημάδια και εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε για την υγεία τους.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο