Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Τα μικρόβια αγαπούν τη ζέστη και τα μαγειρεμένα τρόφιμα

Τα μικρόβια αγαπούν τη ζέστη και τα μαγειρεμένα τρόφιμα

Οσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο οι κίνδυνοι από την κακή συντήρηση των τροφίμων αυξάνονται. Καθώς τα μικρόβια αγαπούν τη ζέστη, αρκεί ένα τρόφιμο να παραμείνει λίγη ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.
Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους στην Αμερική και 1 στους δέκα στην Ευρώπη, σε ετήσια βάση, παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση. Τα ποσοστά δηλητηριάσεων είναι μεγαλύτερα στις ΗΠΑ διότι οι πολίτες τρώνε συχνότερα εκτός σπιτιού. «H πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης αυξάνεται όταν χάνουμε τον έλεγχο της προετοιμασίας των γευμάτων. Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι ένα φαινόμενο που πλήττει όλες τις κοινωνίες», τονίζει ο κ. Δημήτρης Τυμπής, καθηγητής στη Μικροβιολογία Τροφίμων στα TEI Αθηνών.
Μια συχνή οικιακή πρακτική μπορεί ωστόσο να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε: Το μαγειρεμένο φαγητό δεν πρέπει να παραμένει εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες. Το ίδιο φαγητό δεν πρέπει να ζεσταίνεται πολλές φορές ούτε να συντηρείται ζεστό εκτός ψυγείου για πολλές ώρες γιατί και στις δύο περιπτώσεις ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων. Τα μικρόβια αγαπούν τη «θερμοκρασία περιβάλλοντος» του καλοκαιριού εφόσον η επικίνδυνη ζώνη για την ανάπτυξη των μικροβίων είναι από 5-65 βαθμούς Κελσίου. H διαδικασία του μαγειρέματος μας απαλλάσσει εν μέρει από τους παθογόνους οργανισμούς και κατεβάζει το μικροβιακό φορτίο των τροφίμων, αλλά δεν το μηδενίζει. Ετσι, το μαγειρεμένο φαγητό είναι ασφαλές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει μικρόβια που περιμένουν τις κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν με γεωμετρική πρόοδο. O μακροσκοπικός έλεγχος, δηλαδή η οπτική παρατήρηση ή η γευστική δοκιμή, καθόλου δεν μας προφυλάσσουν από μια τροφική δηλητηρίαση. Οπως εξηγεί ο κ. Τυμπής, «υπάρχουν οι αλλοιωγόνοι μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για τις εμφανείς αλλοιώσεις των τροφίμων. Υπάρχουν όμως και οι παθογόνοι, τη δράση των οποίων δεν μπορούμε να καταλάβουμε, δοκιμάζοντας το φαγητό».
Τα τρόφιμα που έχουν υψηλό ποσοστό υγρασίας, αλλά και τα σάντουιτς που περιέχουν διαφορετικά υλικά και σάλτσες, είναι περισσότερο επικίνδυνα για την ανάπτυξη μικροβίων. Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Τυμπής, οι έρευνες δείχνουν ότι συχνά και τα οικιακά ψυγεία δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σαν ντουλάπια και όχι σαν θάλαμοι ψύξης. «Το καλοκαίρι πρέπει να ανεβάζουμε την ψύξη και να αποφεύγουμε την υπερφόρτωση του ψυγείου. Πρέπει επίσης να αποψύχουμε τα προϊόντα στο θάλαμο ψύξης του ψυγείου και όχι στον πάγκο της κουζίνας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά μας προστατεύει από την ανάπτυξη μικροβίων», εξηγεί ο κ. Τυμπής.
Της Τανιας Γεωργιοπουλου στο http://www.kathimerini.gr

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο