Το καλοκαίρι πλησιάζει, οι πρώτες βουτιές αποτελούν ήδη γεγονός, η θερμοκρασία ανεβαίνει και ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί είναι η έκθεση στον ήλιο – η οποία όσο θα βελτιώνεται ο καιρός θα αυξάνεται – και η προστασία μας από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερέκθεση στην ήλιο χωρίς προστασία, δηλαδή τη χρήση αντηλιακού, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μελανώματος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ενώ καλπάζει και ο καρκίνος του δέρματος.
«Αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μελάνωμα έχουν οι άνθρωποι με μεγάλη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ όσοι εκτίθενται χρονίως κινδυνεύουν από καρκίνο του δέρματος και προκαρκινικές καταστάσεις» τονίζει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ ο οποίος μίλησε πρόσφατα στο ΑΠΕ για τις συνέπειες της υπερέκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία.
αντηλιακή προστασία
Φωτογήρανση και ηλιακά εγκαύματα
Η μεγάλη έκθεση στον ήλιο όμως, μπορεί να προκαλέσει – εκτός όλων των άλλων – φωτογήρανση, ηλιακά εγκαύματα και διάφορα δερματικά προβλήματα.
Σωστή χρήση του αντηλιακού
Η χρήση αντηλιακού είναι η βασική επιλογή μας για προστασία από τον ήλιο. Ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες και αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ο δείκτης προστασίας που αναγράφεται πάνω σε κάθε συσκευασία καθώς και η συχνότητα με την οποία το χρησιμοποιούμε.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει τους έξι πρώτους μήνες ζωής δεν θα πρέπει να βγαίνουν στον ήλιο ενώ όσα είναι πάνω από έξι μηνών, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά ενισχυμένα αντηλιακά που προορίζονται γι΄ αυτές τις ηλικίες.
Σε κάθε περίπτωση, τα μικρά παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο από τις 12 έως τις 5 το απόγευμα που είναι οι πιο επικίνδυνες ώρες, ακόμη και αν χρησιμοποιούν αντηλιακό.
Αναφορικά με τους ενήλικες, μπορούν να χρησιμοποιούν αντηλιακά που περιέχουν ανακλαστικά και απορροφητικά φίλτρα, αλλά έχουν και αντιγηραντική δράση.
Η χρήση τους θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τουλάχιστον δυο ώρες ακόμα και όταν αναγράφεται ότι είναι αδιάβροχο.
Ο δείκτης προστασίας
Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας ενός αντηλιακού, τόσο συχνότερα πρέπει να το εφαρμόζουμε στο δέρμα μας.
Χωρίς Σχόλια