Όλοι γνωρίζουμε ότι οι υψηλές τιμές της κακής χοληστερίνης, γνωστής ως LDL, ενοχοποιείται για αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας. Κακή χοληστερίνη
Ωστόσο νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να το… παρακάνουμε, καθώς όταν ρίχνουμε τις τιμές της σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
Καταρχήν ως κάνουμε μία μικρή εισαγωγή στη χοληστερίνη ή αλλιώς χοληστερόλη. Πρόκειται για μία λιπαρή ουσία που παράγεται από τον οργανισμό, αλλά είναι «κρυμμένη» και σε διάφορα τρόφιμα.
Κακή χοληστερίνη
Το σώμα μας χρειάζεται την χοληστερόλη σε συγκεκριμένα επίπεδα, προκειμένου να λειτουργεί ισορροπημένα. Το πρόβλημα ξεκινάει ότι οι τιμές της ανεβαίνουν αφού τότε ο οργανισμός μας διατρέχει κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Και αυτό διότι η χοληστερίνη που δεν χρησιμοποιείται από το σώμα συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας εμπλοκές.
Νέα έρευνα
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μελέτησαν για εννέα χρόνια περισσότερα από 90.000 άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού, εμφράγματος ή καρκίνου στην αρχή της έρευνας.
Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν επίπεδο «κακής» χοληστερίνης μεταξύ 70 και 99 είχαν παρόμοιο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού. Για όσους όμως είχαν LDL κάτω του 70 ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος.
Όχι στις υπερβολές
Συγκεκριμένα, άνθρωποι με LDL κάτω του 50 είχαν κατά μέσον όρο 169% μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού σε σχέση με όσους είχαν «κακή» χοληστερίνη από 70 έως 99.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι και σε αυτή την περίπτωση το μέτρο και η ισορροπία είναι το «κλειδί» προκειμένου να ρυθμίσουμε την κακή χοληστερίνη.
«Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει στο ένα ή στο άλλο άκρο, δηλαδή να έχει πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό επίπεδο. Ιδίως αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό λόγω οικογενειακού ιστορικού ή παραγόντων κινδύνων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καλά θα κάνει να δώσει έξτρα προσοχή στα επίπεδα της LDL» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.
Χωρίς Σχόλια