Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Τριχόπτωση: 6 + 5 συμβουλές για να την αντιμετωπίσεις!

Τριχόπτωση: 6 + 5 συμβουλές για να την αντιμετωπίσεις!

Η τριχόπτωση τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες έχει τεράστιες ψυχολογικές συνέπειες, που όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε εύκολα.
Η αντιμετώπισή της είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σύνθετο. Σε πρώτο επίπεδο, καλό θα ήταν να εστιάσουμε στους παράγοντες που την προκαλούν!
Προβλήματα θυρεοειδή. Ο θυροειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Βρίσκεται στο λαιμό μας ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα και αποτελείται από δύο λoβούς ήτοι τον αριστερό και το δεξιό που ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολικό ρυθμό και τα επίπεδα ενέργειας. Μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει υπερβολικά το μεταβολικό ρυθμό, καθώς διαταράσσει τη διαδικασία παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών. Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για τις Παθήσεις του Θυρεοειδούς, ο σοβαρής μορφής, μακρόχρονος υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός μπορεί να ευθύνεται για την τριχόπτωση. Στην περίπτωση αυτή, η αδυναμία και η απώλεια των μαλλιών είναι διάχυτη και δεν εκδηλώνεται σε συγκεκριμένα σημεία του τριχωτού της κεφαλής. Η αποκατάσταση της όψης των μαλλιών επιτυγχάνεται με την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής του θυρεοειδούς. Θα χρειαστούν όμως αρκετοί μήνες θεραπείας έως ότου αποκατασταθεί η φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών.

Γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) έχουν χρόνια ορμονική διαταραχή. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, δηλαδή η ύπαρξη μικροσκοπικών κυστών/ογκιδίων στις ωοθήκες, μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση των τριχοθυλακίων, λέπτυνση των τριχών, τριχόπτωση και τελικά αραίωση των μαλλιών. Παρά το γεγονός ότι οι κύστες δεν είναι επικίνδυνες, εμποδίζουν την παραγωγή ενός βασικού ενζύμου στις ωοθήκες, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή οιστρογόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται στον γυναικείο οργανισμό τα επίπεδα των ανδρογόνων (υπερανδρογονισμός), και κυρίως της τεστοστερόνης.
Ανδρογενετική Αλωπεκία. Ο όρος ανδρογενετική αλωπεκία χρησιμοποιείται για να υποδηλωθεί η επίδραση του γενετικού υπόβαθρου και των ανδρογόνων σ’ αυτή την πάθηση, η οποία είναι τουλάχιστον εν μέρει κληρονομική.
Εξαρτάται από τη δράση των ανδρογόνων σε τρίχες που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες θέσεις του τριχωτού της κεφαλής. Το αποτέλεσμα είναι η προοδευτική μείωση του κύκλου της τρίχας, με σμίκρυνση του τριχοθυλακίου. Αντιπροσωπεύει μία φυσιολογική διεργασία στον άνδρα. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες, αν και μπορεί να είναι δευτεροπαθείς σε ορμονική διαταραχή.
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι πολυπαραγοντική πάθηση, όπου οι γενετικοί παράγοντες προσδιορίζουν μία ειδική ευαισθησία στα ανδρογόνα και πιθανόν σε μερικές φλεγμονώδεις επιδράσεις. Η διϋδροτεστοστερόνη (DHT) είναι το κύριο ανδρογόνο που επηρεάζει την ανάπτυξη και το μέγεθος των τριχών.
Η αυξημένη απώλεια τριχών ακολουθείται από προοδευτική αλωπεκία. Οι προσβεβλημένες τρίχες γίνονται λεπτότερες και βραχύτερες και χαρακτηρίζονται από μειωμένη διάρκεια της αναγενούς φάσης και από μεταβολή του χρόνου έως την τελόπτωση (απόπτωση της τρίχας). Η αναλογία των τελικών προς τις λεπτές τρίχες ελαττώνεται με τη σοβαρότητα της αλωπεκίας σε 2:1 ή και λιγότερο σε σοβαρές περιπτώσεις.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι τριχόπτωσης στην ανδρογενετική αλωπεκία για τους άνδρες και τις γυναίκες. Ο ανδρικός τύπος αρχίζει με υποχώρηση της μετωποκροταφικής γραμμής που ακολουθείται από λέπτυνση στην κορυφή. Μπορεί να αρχίσει ήδη από το τέλος της εφηβείας. Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνά μία περισσότερο διάχυτη τριχόπτωση με επικράτηση συνήθως στην κορυφή. Ο γυναικείος τύπος μπορεί να συνοδεύεται από σημεία υπερανδρογονισμού όπως σμηγματόρια ακμή, δασυτριχοφιλία, στειρότητα, δυσμηνόρροια.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η κλινική παρουσίαση μπορεί να είναι παρόμοια με αυτή του ανδρικού τύπου. Στις γυναίκες, η χρόνια τελογενής τριχόρριξη είναι μία αυτοπεριοριζόμενη περιοδική τριχόπτωση που αντιστοιχεί σε απώλεια χωρίς προοδευτική ανάπτυξη αλωπεκίας. Η διάχυτη αλωπεκία που σχετίζεται με τα φάρμακα, σιδηροπενία και παθολογική λειτουργία του θυρεοειδούς θα πρέπει να αποκλειστεί. Η θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας στοχεύει στην επανέκφυση των τριχών και είναι συντηρητική ή/και χειρουργική. Μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη.
Εξαντλητικές δίαιτες. Μία “τυφλή δίαιτα” που αποφέρει ξαφνική απώλεια βάρους, είναι ικανή να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες, η απώλεια των οποίων έχει συσχέτιση με την τριχόπτωση είναι οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β12 και φυλλικό οξύ), οι βιταμίνες Α, C και Ε και τα μέταλλα χαλκός, ψευδάργυρος και σίδηρος.
Σφιχτά χτενίσματα. Δεν είναι μύθος! Οι πολύ σφιχτές κοτσίδες μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την χρήση ρόλεϊ. Άσε τα μαλλιά σου κάτω και αυτά θα μεγαλώσουν φυσιολογικά. Η μακροχρόνια χρήση τέτοιων χτενισμάτων μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τριχόπτωση.
Έντονο στρες. Έντονο ψυχικό και συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει ξαφνική τριχόπτωση. Αν εντοπίσετε κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε τη βοήθεια ειδικού, αφού το σώμα σας αντιδρά σε κάτι που του προκαλεί… σοκ!

Ακολουθούν 5 καλές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να… μην ενισχύσετε την τριχόπτωση!
* Xρησιμοποιείτε σαμπουάν με χημικά ουδέτερο pΗ, που είναι ευεργετικό για τα μαλλιά, και να τα λούζετε 2-3 φορές την εβδομάδα, ώστε το τριχωτό να είναι καθαρό από ρύπους και ιδρώτα, που δεν του επιτρέπουν να αναπνεύσει.
* Όσον αφορά την εποχική τριχόπτωση, ενδείκνυται η χρήση ειδικών θεραπευτικών αγωγών με σαμπουάν, λοσιόν ή αμπούλες που δυναμώνουν την τρίχα και ενι­σχύουν την ανάπτυξή της.
* Ευεργετικά αποτελέσματα έχει επίσης το μασάζ, επειδή τονώνει τη μικροκυκλοφορία.
* Καλό είναι να αποφεύγουμε να κάνουμε ντεκαπάζ και δυνατές βαφές. Στη θέση τους να προτιμήσουμε τις ανταύγειες, που δεν εφαρμόζονται στις ρίζες.
* Πριν πιάσετε τα μαλλιά σας κότσο ή αλογοουρά, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά στεγνωμένα. Η υγρασία κάνει κακό στο τριχωτό της κεφαλής.

Healthy Derma Clinics

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο