Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Αλωπεκία. Γνωρίστε την και αντιμετωπίστε την.

Αλωπεκία. Γνωρίστε την και αντιμετωπίστε την.

Αλωπεκία. Γνωρίστε την και αντιμετωπίστε την.

Μιλώντας για αλωπεκία αναφερόμαστε σε εκείνη την πάθηση, η οποία παρουσιάζεται με την γενικευμένη ή κατά τόπους απώλεια τριχών του κεφαλιού ή και του σώματος. Συνήθως εμφανίζεται  με απώλεια των τριχών, δερματικές βλάβες και πιθανώς ουλές. Η απώλεια των τριχών συμβαίνει σταδιακά και κατά την εξέλιξη της παρατηρείται συνήθως μια λέπτυνση των τριχών, οι οι οποίες χάνουν όλο και περισσότερο τη δυναμική τους και τελικά πέφτουν. Στο τελικό στάδιο οι τρίχες που έχουν απομείνει φαίνονται σαν διάφανο, λεπτό χνούδι.

Αλωπεκία. Γνωρίστε την και αντιμετωπίστε την.

 

Το πρόβλημα αυτό προκαλεί συχνά σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ασθενείς, καθώς επηρεάζονται έντονα από την απώλεια ενός στοιχείου που χαρακτηρίζει την εμφάνιση οποιουδήποτε, είτε είναι άντρας είτε γυναίκα.

Πως προκαλείται η αλωπεκία

Το τριχοθυλάκιο αποτελείται από τον θύλακο, τον βολβό της τρίχας που δημιουργεί την τρίχα, το στέλεχός της και τον σμηγματογόνο αδένα. Οποιαδήποτε βλάβη στον θύλακο ή τον βολβό μπορεί να προκαλέσει αλωπεκία.

Επίσης η νόσος μπορεί να προκληθεί και από τη διαταραχή σε κάποια από τις φάσεις ανάπτυξης της τρίχας. Έτσι παρατηρείται απώλεια περισσοτέρων από 100 τριχών την ημέρα, γεγονός που οδηγεί στην αλωπεκία.

Αιτίες της αλωπεκίας

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο της αλωπεκίας είναι αρκετές. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε τις:

*Χειρουργικές επεμβάσεις

*Τοκετός

*Στρες

*Διαρκής έλξη των μαλλιών κατά το χτένισμα

*Τεχνικές κομμωτηρίου

*Αυτοάνοσα νοσήματα

*Χρόνια χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων όπως πχ αντικαταθλιπτικά, κορτιζόνη ή ορμονικά σκευάσματα

*Κληρονομικότητα

*Ορμονικά προβλήματα

*Χρόνιες φλεγμονές

*Σακχαρώδης Διαβήτης

*Μυκητισιακές λοιμώξεις

*Παθήσεις του θυρεοειδούς

*Υπερβιταμίνωση Α

*Ανεπάρκεια σιδήρου

*Κακή διατροφή

Ορισμένες από τις παραπάνω καταστάσεις είναι προσωρινές. Επομένως το πρόβλημα των μαλλιών παύει να υπάρχει μετά την αποκατάστασή τους.

Η αλωπεκία στους άντρες

Αλωπεκία. Γνωρίστε την και αντιμετωπίστε την.

 

Η πιο συχνή μορφή αλωπεκίας είναι αυτή που εμφανίζεται στους άντρες και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από το 90%.  Συνήθως παρατηρείται αραίωση ή και πλήρης απώλεια των μαλλιών στην μετωπιαία και πάνω περιοχή του κεφαλιού, ενώ η τριχοφυΐα διατηρείται στην ινιακή περιοχή.

Η αλωπεκία στις γυναίκες

Αλωπεκία. Γνωρίστε την και αντιμετωπίστε την.

 

Η νόσος εμφανίζεται πιο σπάνια στις γυναίκες, με την μορφή αραίωσης στην περιοχή από το μέτωπο και πάνω, χωρίς όμως να υπάρχει πλήρης απώλεια.

Η αλωπεκία στα παιδιά

Στα παιδιά και τους εφήβους συναντούμε κυρίως τη μορφή της προκλητής αλωπεκίας, η οποία προέρχεται από το τράβηγμα των τριχών και είναι συνήθως ψυχολογικής αιτιολογίας.

No Comments