Τρίαθλο: Τρεις Παγίδες
Προσεγγίζοντας διαφορετικά τον τρόπο προπόνησης στην πισίνα ίσως είναι το κλειδί για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες την ημέρα του αγώνα στο τρίαθλο.
Οι περισσότεροι τριαθλητές προέρχονται από το χώρο της ποδηλασίας ή των δρομέων και έτσι η κολύμβηση είναι η τελευταία ειδικότητα που προστίθεται στη λίστα τους, πράγμα που σίγουρα δεν την κάνει λιγότερο σημαντική από τα δύο άλλα αγωνίσματα. Άλλωστε μπορεί η κολύμβηση να μην είναι αυτή στην οποία θα κερδηθεί ο αγώνας, είναι όμως εκείνη στην οποία μπορεί να χαθεί.
Αν και δεν υπάρχει υποκατάστατο για
την προπόνηση σε ανοιχτή θάλασσα, θα βρείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο εύκολα στους στόχους σας σχετικά με το τρίαθλο.
Σταματήστε να “κλοτσάτε” σαν ποδηλάτες
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο οι μυς έχουν μνήμη. Δώστε χρόνο στα πόδια σας να μάθουν να κλοτσούν σαν κολυμβητές και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
Επενδύστε σ’ένα καλό ζευγάρι μαλακά βατραχοπέδιλα, κατάλληλα για εκπαίδευση-προπόνηση. Αυτό θα σας βοηθήσει τόσο στο να διορθώσετε τον τρόπο που κλοτσάτε, όσο και στο να βελτιώσετε συνολικά την τεχνική σας στην κολύμβηση. Επίσης θα ενδυναμώσετε εκείνους τους μυς του κορμού και των ποδιών που δεν μπορούν να δουλευτούν εκτός πισίνας.
Τρίαθλο: Τρεις Παγίδες
Συχνά οι τριαθλητές λένε πως δεν μπορούν να δουλέψουν το κλότσημα επειδή θέλουν να προστατέψουν τα πόδια τους για το υπόλοιπο του αγώνα, αφού το κέρδος τους θα είναι ελάχιστα δευτερόλεπτα από την κολύμβηση και δεν αξίζει την θυσία. Η απάντηση είναι απλή. Αν κλοτσούν σωστά, αυτό θα βοηθήσει συνολικά το κομμάτι της κολύμβησης. Ο χρόνος μπορεί να μη μειωθεί δραστικά αλλά το επίπεδο της σωματικής κόπωσης θα είναι μικρότερο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και έτσι θα εξοικονομηθεί ενέργεια κάνοντας τη συνολική μείωση χρόνου μεγαλύτερη.
Προπονηθείτε σαν κολυμβητής
Ένας δρομέας ποτέ δεν θα προπονούνταν κάνοντας ένα μαραθώνιο και για τους περισσότερους αθλητές η στιγμή του αγώνα είναι η πρώτη φορά που διανύουν μια τόσο μεγάλη απόσταση. Στην κολύμβηση συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι κολυμβητές προπονούνται σε υπερβολικά μεγάλες αποστάσεις και συχνά με το ρυθμό ενός αγώνα.
Σχεδιάστε την ημέρα και την εβδομάδα σας έτσι ώστε να περνάτε περισσότερη ώρα στην πισίνα. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να γίνεται πραγματικά καλοί στην κολύμβηση. Αυτός ο έξτρα χρόνος στην πισίνα θα σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε σε σωματική κατάσταση και θα δώσει στους συνδέσμους του σώματος το χρόνο να ξεκουραστούν από όλο το σφυροκόπημα του αγώνα δρόμου.
Αφήστε την τεχνολογία μακριά
Ειδικά στην περίπτωση που είστε νέος σ’ αυτό το είδος προπόνησης, κάντε το με τον πιο απλό τρόπο. Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα παλιάς σχολής. Απλά έρχεσαι στην πισίνα και κάνεις τη δουλειά σου με τον καλύτερο τρόπο. Βέβαια υπάρχει αρκετός και πολύ μοντέρνος εξοπλισμός εκεί έξω. Ίσως αργότερα να τον χρειαστείτε, αλλά σίγουρα όχι από την πρώτη μέρα. Αρχικά δώστε χρόνο για να μάθετε τον εαυτό σας σαν κολυμβητή και να αξιολογήσετε τους στόχους και τις ανάγκες σας. Μπορείτε επίσης να δανειστείτε εξοπλισμό από φίλους, ώστε να δείτε πόσο χρήσιμος μπορεί να φανεί για τις δικές σας ανάγκες. Το να ξοδέψετε από την αρχή πολλά χρήματα δεν είναι καλή ιδέα για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Ίσως μάλιστα να λειτουργήσει και σαν δικαιολογία για να μην έρθετε στην πισίνα και να μην κάνετε την σωστή προπόνηση. Και έτσι για την ιστορία: οι κολυμβητές δε χρησιμοποιούν ακουστικά!!!
Συμπέρασμα
Είτε ο σκοπός σας είναι να γίνεται ένας καλύτερος κολυμβητής, είτε να μειώσετε το χρόνο σας την ημέρα του αγώνα, ο ιδανικός τρόπος για να προπονηθείτε και να απολαύσετε την κολύμβηση είναι να συμπεριφερθείτε σαν κολυμβητής. Όταν είστε στην πισίνα δεν είστε τριαθλητής. Είστε κολυμβητής.
Σαλταμανίκας Νικόλας
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ειδικότητα κολύμβησης
Προπονητής Α κατηγορίας
Χωρίς Σχόλια