Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα άθλημα “φήμης”, που σημαίνει ότι είναι θεωρητικά αδύνατο για έναν αθλητή που έρχεται από το πουθενά να προσπεράσει κάποιον ήδη καθιερωμένο. Η κρίση είναι υποκειμενική, με ξεκάθαρες πολιτικές εμπλοκές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι, όπως ο χορός, το πατινάζ ή ο χορός στον πάγο, ένα άθλημα όπου η καλλιτεχνική εντύπωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τους συνολικούς βαθμούς που θα μαζέψει ο αθλητής, σε συνδυασμό με την υποκειμενική φύση της αξιολόγησης της παρουσίασης.
Συγχρονισμένη κολύμβηση
Το άθλημα έχει πολύ μεγάλες φυσικές απαιτήσεις. Αν και η ικανότητα των πνευμόνων μπορεί να θεωρηθεί μεγίστης σημασίας, οι ορθοπεδικές και μεταβολικές απαιτήσεις είναι επίσης σημαντικές.
Έρευνες στον τομέα της συγχρονισμένης κολύμβησης και στους τραυματισμούς που σχετίζονται με αυτό το άθλημα, θεωρητικά δεν υπάρχουν. Ωστόσο κάποιες μελέτες που έγιναν το 1997 από κινέζους ερευνητές αξιολόγησαν τις ανθρωπομετρικές απαιτήσεις 81 διεθνών κολυμβητών, συγκρίνοντας τους με την κινεζική ελίτ των αθλητών της συγχρονισμένης κολύμβησης.
Τα συμπεράσματά τους ήταν ότι υπάρχει μία τεράστια ομοιότητα ανάμεσα στους αθλητές της συγχρονισμένης κολύμβησης όλων των χωρών και ότι οι ρώσοι κολυμβητές είχαν το καλύτερο σωματότυπο γι’ αυτό το άθλημα. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα ευρήματα της έρευνας συμπίπτουν με την πραγματικότητα, δηλαδή με το ότι οι ρώσοι κολυμβητές είναι πάντα διεκδικητές των χρυσών μεταλλίων.
Βρέθηκε ότι έχουν μέσο ύψος και βάρος και σωματικό λίπος περίπου 19,83 %. Επίσης έχουν φαρδύτερους ώμους, μακρύτερα χέρια και στενότερη πύελο, όταν συγκρίνονται με το μέσο όρο. Η αμερικανική ομάδα η οποία τερμάτισε όγδοη, είχε παρόμοιες σωματικές μετρήσεις αλλά με μεγαλύτερες αποκλίσεις σε κάθε κατηγορία.
Η συλλογή στοιχείων από κάθε μέρος του κόσμου τα τελευταία πέντε χρόνια, σχετικά με την συγχρονισμένη κολύμβηση έδειξαν προβλήματα με εξαρθρήματα στους ώμους, πόνους χαμηλά στη μέση, σύνδρομο άγχους στα γόνατα και καταπόνηση των μαλακών μυών. Τα σωματικά προβλήματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα κυρίως σε ομάδες με μεγάλη ένταση στις προπονήσεις τους, μεγάλη διάρκεια προπονήσεων και εξαιρετικά δύσκολα προγράμματα.
Eπιμέλεια Σαλταμανίκας Νικόλας
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ,ειδικότητα κολύμβηση
Συμπληρωματική Πηγή στατιστικών : Clinics in Sports Medicine
Χωρίς Σχόλια