Αφού πήρατε τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσετε τη γυμναστική και να αφήσετε κατά μέρος τις γνωστές δικαιολογίες όπως «δεν υπάρχει χρόνος, είμαι κουρασμένος», ήρθε η στιγμή να δείτε που θα χωρέσετε μέσα στο 24ωρο τη μορφή της άθλησης που επιλέξατε. Πρωινή ή βραδινή γυμναστική
Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αθλητισμό, πάντα έβρισκαν – όσο δύσκολο και αν ήταν το καθημερινό τους πρόγραμμα – λίγο χρόνο για την αγαπημένη τους άσκηση. Άρα είναι θέμα απόφασης. Αν περάσατε σε αυτό το «στρατόπεδο» ώρα να ακολουθήσετε το επόμενο βήμα.
Πρωινή ή βραδινή άσκηση ;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ,καταρχήν, εξαρτάται από το πώς είναι διαμορφωμένο το καθημερινό σας πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, καμία ώρα δεν είναι απαγορευτική για άθληση, απλά η κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Στην πρωινή άσκηση, ο οργανισμός είναι πιο ξεκούραστος ενώ είναι αυξημένα τα επίπεδα του μεταβολισμού γεγονός που οδηγεί – ανάλογα και με το είδος της άσκησης που θα επιλέξετε – με μεγαλύτερη ευκολία σε απώλεια κιλών.
Οι μυς έχουν αποκατασταθεί από μία ενδεχόμενη άσκηση που είχε προηγηθεί πριν από μία ή δύο ημέρες με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ότι μπορούμε να αποδώσουμε περισσότερο.
Πρωινή ή βραδινή γυμναστική
Επίσης ένα από τα πλεονεκτήματα της πρωινής άσκησης είναι ότι για το υπόλοιπο της ημέρας αισθανόμαστε τον οργανισμό μας να βρίσκετε σε ισορροπία και είμαστε σε πνευματική εγρήγορση προκειμένου να αποδώσουμε καλά στη δουλειά μας ή στις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας.
Στον αντίποδα, στην βραδινή άσκηση ή σε αυτήν που γίνεται νωρίς το βράδυ υπάρχει ο μύθος που λέει ότι μετά θα είμαστε σε υπερένταση , θα φάμε ότι «βρούμε μπροστά μας» και δεν θα μπορούμε να κοιμηθούμε.
Σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται τίποτε από όλα αυτά.
Τι έδειξε μελέτη
Tα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι άσκηση, ακόμη και υψηλής έντασης, που εκτελείται νωρίς το βράδυ, δεν επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του βραδινού ύπνου . Επίσης αντιθέτως με ότι γνωρίζαμε ή πιστεύαμε, η άσκηση που πραγματοποιείται νωρίς το βραδύ, μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας.
Οι ενήλικοι που συμμετείχαν στην έρευνα ολοκληρώσουν τρεις πειραματικές δοκιμές με στόχο να διερευνηθεί πως συσχετίζεται η άσκηση με τη διαταραχή του ύπνου και το αίσθημα της πείνας. Στην πρώτη η άσκηση γινόταν το πρωί (6 – 7 π.μ.), στη δεύτερο το απόγευμα (2 – 4 μ.μ.) και στην τρίτη το βράδυ (7 – 9 μ.μ.).
Οι συμμετέχοντες ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν ποδήλατο σε υψηλή ένταση. Αφού έγινε λήψη αίματος – πριν και μετά την άσκηση – προκειμένου να εξεταστεί το επίπεδο των ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι η βραδινή άσκηση δεν είχε επιβλαβή επίδραση στον ύπνο ενώ την ίδια στιγμή μειώθηκε η αίσθηση της πείνας.
Συμπέρασμα. Αφήστε τις δικαιολογίες ότι «δεν έχω χρόνο» ή «δεν κάνει να αθληθώ νωρίς το βράδυ». Βρείτε την άσκηση που σας ταιριάζει και ξεκινήστε.
Χωρίς Σχόλια