Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

To ιδανικό περιβάλλον για υπνοδωμάτιο

To ιδανικό περιβάλλον για υπνοδωμάτιο

To ιδανικό περιβάλλον για υπνοδωμάτιο

To ιδανικό περιβάλλον για υπνοδωμάτιο. Μια σε βάθος ματιά στο πώς κάθε πτυχή της ρύθμισης του υπνοδωματίου σας επηρεάζει στο πόσο καλά κοιμάστε. Σημαντικά στοιχεία ενός χαλαρωτικού υπνοδωματίου Πρόσθετες συμβουλές για τη βελτίωση του περιβάλλοντος του υπνοδωματίου σας

Ένα περιβάλλον χαλάρωσης είναι απαραίτητο για μια καλή νυχτερινή ξεκούραση. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι απλώς κοιμούνται καλύτερα όταν η κρεβατοκάμαρά τους είναι βελτιστοποιημένη για επίπεδα φωτός και θορύβου, θερμοκρασία και άνεση.

Και δεδομένου ότι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου συνδέονται άμεσα με άλλες πτυχές της ανθρώπινης υγείας, ένα περιβάλλον κρεβατοκάμαρας που προάγει τον ύπνο μπορεί επίσης να βελτιώσει το πώς νιώθετε ενώ είστε ξύπνιοι.

Το καλύτερο από όλα, η δημιουργία της ιδανικής κρεβατοκάμαρας δεν χρειάζεται πολλά χρήματα. Υπάρχουν αρκετοί οικονομικά αποδοτικοί τρόποι για να κάνετε τον χώρο ύπνου σας πιο χαλαρωτικό και κατάλληλο για ξεκούραση.

Σημαντικά στοιχεία ενός χαλαρωτικού υπνοδωματίου

Για να σχεδιάσετε ένα χαλαρωτικό υπνοδωμάτιο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:

Θερμοκρασία
Μερικοί άνθρωποι θέλουν ζεστό το κρεβάτι ενώ άλλοι κοιμούνται κάπως δροσερά. Ωστόσο, κάθε υγιής ενήλικας θα παρουσιάσει πτώση της θερμοκρασίας του σώματος ενώ κοιμάται. Αυτό συμβαίνει φυσικά κατά τα αρχικά στάδια του κύκλου του ύπνου σας, επειδή μια χαμηλότερη θερμοκρασία σας κάνει να νιώθετε υπνηλία, ενώ μια υψηλότερη θερμοκρασία σας βοηθά να παραμένετε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είτε χρησιμοποιείτε μόνο επάνω σεντόνι είτε κοιμάστε κάτω από ένα παχύ πάπλωμα, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η ιδανική θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα για ύπνο είναι 65 βαθμοί Φαρενάιτ (18,3 βαθμοί Κελσίου). Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο ψυχρό για μερικούς, αλλά μια πιο δροσερή ρύθμιση θερμοστάτη σάς βοηθά να διατηρείτε χαμηλότερη θερμοκρασία ενώ κοιμάστε.

Τούτου λεχθέντος, οι 65 βαθμοί μπορεί να μην είναι η καλύτερη θερμοκρασία για όλους. Ένα εύρος από 60 έως 71,6 βαθμούς Φαρενάιτ (15,6 έως 22,0 βαθμοί Κελσίου) θα πρέπει να είναι κατάλληλο για τους περισσότερους ύπνους.

Εάν εξακολουθείτε να βρίσκετε αυτές τις ρυθμίσεις πολύ κρύες, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα ή δύο στρώματα στο κρεβάτι σας. Εάν είστε πολύ ζεστοί ή ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός ή υγρός, σκεφτείτε να αφαιρέσετε ένα στρώμα ή να φορέσετε ελαφρύτερα κλινοσκεπάσματα για να παραμείνετε δροσεροί στο κρεβάτι.

Θόρυβος

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα πιο ήσυχο υπνοδωμάτιο είναι καλύτερο για ύπνο από ένα πιο δυνατό. Οι διαταραχές του δυνατού θορύβου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό κατακερματισμό και διακοπή του ύπνου, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Έρευνες υποδηλώνουν ακόμη ότι ο θόρυβος σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να σας κάνει να μεταβείτε σε ένα πιο ελαφρύ στάδιο ύπνου ή να ξυπνήσετε στιγμιαία.To ιδανικό περιβάλλον για υπνοδωμάτιο

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε την κρεβατοκάμαρά σας όσο το δυνατόν πιο ήσυχη, εμποδίζοντας τους εξωτερικούς θορύβους. Το χτύπημα ενός ανεμιστήρα ή μιας καταπραϋντικής μηχανής λευκού θορύβου μπορεί να κρύψει αποτελεσματικά άλλους ήχους και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν επίσης να ακούν μουσική όταν πάνε για ύπνο. Ήχοι περιβάλλοντος ή χαλαρωτική μουσική, που μπορεί επίσης να ανακουφίσουν το άγχος και να απαλύνουν τον σωματικό πόνο. Οι κουρτίνες που εμποδίζουν τον θόρυβο είναι επίσης ευρέως διαθέσιμες.

Φως

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί που καθοδηγούν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό φως και το σκοτάδι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα μάτια σας αντιλαμβάνονται το φως του ήλιου και δίνουν σήμα στον εγκέφαλο να παράγει κορτιζόλη, μια ορμόνη που σας βοηθά να παραμένετε σε εγρήγορση και ενέργεια. Τη νύχτα, όταν πέφτει το σκοτάδι, ο εγκέφαλός σας παράγει μια άλλη ορμόνη, τη μελατονίνη, για να προκαλέσει αισθήματα υπνηλίας και χαλάρωσης.

To ιδανικό περιβάλλον για υπνοδωμάτιο

Η έκθεση σε τεχνητό φως το βράδυ μπορεί να καθυστερήσει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να παρατείνει την έναρξη του ύπνου ή τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε. Η ένταση του φωτός μετριέται σε μονάδες γνωστές ως lux. Μελέτες έχουν βρει ότι η έκθεση σε πηγές φωτός με lux 10 ή υψηλότερη αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες νυχτερινές αφυπνίσεις και λιγότερο ύπνο βραδέων κυμάτων, ένα μέρος του κύκλου ύπνου σας που είναι ζωτικής σημασίας για την επισκευή των κυττάρων και τη σωματική αποκατάσταση. Τα smartphone, οι τηλεοράσεις και άλλες συσκευές με οθόνες6 παράγουν επίσης τεχνητό μπλε φως που μπορεί να είναι επιζήμιο για τον ύπνο, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε πιο αμυδρές ρυθμίσεις οθόνης «νυχτερινής ώρας».

Κρατήστε τα επίπεδα φωτισμού του υπνοδωματίου σας όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, αν σας αρέσει να διαβάζετε στο κρεβάτι πριν κοιμηθείτε. Τα χαμηλότερα φώτα θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Ένας άλλος καλός εμπειρικός κανόνας είναι να αποφεύγετε τη χρήση συσκευών οθόνης – συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων – στην κρεβατοκάμαρά σας.

Στρώμα και κλινοσκεπάσματα

Ανάλογα με τις προτιμήσεις ύπνου σας, μπορείτε να απολαύσετε το στενό περίγραμμα του σώματος από αφρό μνήμης, την απαλή υποστήριξη από λάτεξ ή την ελαστική αίσθηση ενός στρώματος με πηνία. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι ένα νεότερο στρώμα θα προάγει την καλύτερη ποιότητα ύπνου και θα ανακουφίσει περισσότερο τον πόνο στην πλάτη από ένα παλαιότερο μοντέλο.

Ωστόσο, το καλύτερο στρώμα για εσάς εξαρτάται πιθανώς από μεμονωμένους παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, τη φυσιολογική θέση ύπνου και το αν προτιμάτε να ξαπλώνετε σε μια μαλακή ή σταθερή επιφάνεια.

Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε τα κλινοσκεπάσματα σας με βάση προσωπικά κριτήρια. Σημαντικά στοιχεία για την επιλογή του καλύτερου μαξιλαριού περιλαμβάνουν τη σταθερότητα, τη σοφίτα (πάχος) και την ανθεκτικότητα. Για τα σεντόνια, η καλύτερη επιλογή για εσάς μπορεί να είναι αν προτιμάτε μια τραγανή ή μεταξένια αίσθηση στο χέρι και πόσο ζεστό κοιμάστε το βράδυ.

Ένα υπνοδωμάτιο υγιεινής είναι επίσης σημαντικό για την προώθηση του υγιούς ύπνου. Το σκούπισμα του χαλιού σας με ηλεκτρική σκούπα και το τακτικό πλύσιμο των κρεβατιών σας μπορεί να μειώσει την παρουσία ακάρεων σκόνης, μικρών αρθρόποδων που προκαλού αλλεργίες. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες πλυσίματος και στεγνώματος στις ετικέτες φροντίδας του κρεβατιού σας για να αποφύγετε ζημιά ή υπερβολική συρρίκνωση.To ιδανικό περιβάλλον για υπνοδωμάτιο

Πρόσθετες συμβουλές για τη βελτίωση του περιβάλλοντος του υπνοδωματίου σας
Για να διασφαλίσετε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ένα χαλαρωτικό περιβάλλον που προάγει τον υγιή ύπνο, θα πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα:

To ιδανικό περιβάλλον υπνοδωματίου

 

Διατηρήστε φρέσκα τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας:

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Εάν ιδρώνετε υπερβολικά στον ύπνο σας ή μοιράζεστε το κρεβάτι σας με ένα κατοικίδιο, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο εβδομαδιαίου καθαρισμού. Οι τακτικές πλύσεις όχι μόνο αποτρέπουν τη συσσώρευση ακάρεων σκόνης και λιπαρών ουσιών, αλλά μπορούν επίσης να προάγουν τον καλύτερο ύπνο. To ιδανικό περιβάλλον για υπνοδωμάτιο

Η δημοσκόπηση του National Sleep Foundation 2012 Bedroom Poll διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που κοιμούνται είναι πιο ενθουσιασμένοι να πάνε για ύπνο όταν έχουν σεντόνια με φρέσκο ​​άρωμα.

Στρώσε το κρεβάτι πριν κοιμηθείς: Η δημοσκόπηση του Bedroom έδειξε επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χαμηλώνουν το κρεβάτι τους αρκετές φορές την εβδομάδα, αν όχι καθημερινά.

Αυτοί οι ερωτηθέντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθούν καλύτερα τη νύχτα. Ένα στρωμένο κρεβάτι σας επιτρέπει επίσης να συρθείτε στο κρεβάτι και να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα. Γεμίστε την κρεβατοκάμαρα με χαλαρωτικά αρώματα:

Ορισμένες μυρωδιές μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο χαλαροί. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να σας επιτρέψει να ξυπνήσετε νιώθοντας πιο ανανεωμένοι. Άλλα αρώματα, όπως η μέντα και η ηλιοτροπίνη, μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικά. Εάν μοιράζεστε το κρεβάτι σας με έναν σύντροφο, το μοναδικό του άρωμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο