Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Έλλειψη ύπνου: Αιτίες και συμπτώματα

Έλλειψη ύπνου

Έλλειψη ύπνου: Αιτίες και συμπτώματα

Σχεδόν όλοι έχουν αντιμετωπίσει μια αίσθηση ζόμπι μετά από μια νύχτα ελάχιστου ή καθόλου ύπνου. Έλλειψη ύπνου Ακόμη και μετά από μόλις μία νύχτα χωρίς αρκετή ξεκούραση, μπορεί να νιώθουμε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας με αργή σκέψη, έλλειψη ενέργειας και ευερέθιστη διάθεση.

Η στέρηση ύπνου είναι όταν δεν κοιμάστε τον απαραίτητο ύπνο και υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων, ένα πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί μόνο τα τελευταία χρόνια.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει άμεσα το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε. Ενώ οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις είναι πιο αισθητές, η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας.

Έλλειψη ύπνου

Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη στέρηση ύπνου. Η κατανόηση αυτής της πάθησης, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων, της διάγνωσης και της θεραπείας μπορεί να σας φέρει σε καλύτερη θέση για να διασφαλίσετε ότι κοιμάστε που χρειάζεστε.

Τι είναι η στέρηση ύπνου;

Ο όρος στέρηση ύπνου αναφέρεται σε λιγότερο από την απαιτούμενη ποσότητα ύπνου, η οποία, για τους ενήλικες, κυμαίνεται από επτά έως εννέα ώρες2 ύπνου τη νύχτα. Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται ακόμη περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες.

Είναι όλοι οι ορισμοί της στέρησης ύπνου ίδιοι;

Στην ιατρική του ύπνου, η στέρηση ύπνου ορίζεται με βάση τη διάρκεια του ύπνου, που είναι ο συνολικός χρόνος που περνάει ένα άτομο στον ύπνο. Στην πραγματικότητα, όμως, το να είσαι καλά ξεκούραστος είναι κάτι περισσότερο από το πόσες ώρες κοιμάσαι. Ως αποτέλεσμα, οι όροι έλλειψη ύπνου ή ανεπάρκεια ύπνου3 χρησιμοποιούνται συχνότερα για να περιγράψουν παράγοντες που μειώνουν την ποσότητα ή/και την ποιότητα του ύπνου και εμποδίζουν το άτομο να ξυπνήσει ανανεωμένο.

Με αυτόν τον τρόπο, η έλλειψη ύπνου έχει ευρύτερη εφαρμογή. Για παράδειγμα, ένα άτομο που κοιμάται συνολικά για οκτώ ώρες αλλά με πολλές αφυπνίσεις που κατακερματίζουν τον ύπνο του μπορεί να έχει ανεπαρκή ύπνο, παρόλο που η διάρκεια του ύπνου του πληροί τεχνικά τη συνιστώμενη ποσότητα.

Αυτή η ορολογία μπορεί να διαφέρει από την καθημερινή συνομιλία στην οποία ο όρος στέρηση ύπνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια ευρύτερη έννοια που αναφέρεται στον κακό ύπνο συνολικά και όχι μόνο στη συνολική διάρκεια ύπνου.

Ακόμη και στον ιατρικό τομέα, οι μελέτες μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τεχνικούς ορισμούς της στέρησης ύπνου, καθώς ορισμένοι την ταξινομούν ως επτά ώρες ύπνου ή λιγότερες, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν έξι ώρες ως το όριο.

Τι προκαλεί τη στέρηση ύπνου;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν στη στέρηση ύπνου, όπως η κακή υγιεινή ύπνου, οι επιλογές τρόπου ζωής, οι εργασιακές υποχρεώσεις, οι διαταραχές ύπνου και άλλες ιατρικές καταστάσεις.
Η στέρηση ύπνου συχνά οφείλεται σε εθελοντικές επιλογές που μειώνουν τον διαθέσιμο χρόνο ύπνου. Για παράδειγμα, ένα άτομο που αποφασίζει να μείνει ξύπνιος μέχρι αργά για να παρακολουθήσει μια τηλεοπτική σειρά μπορεί να βιώσει οξεία στέρηση ύπνου. Ένα ασυνεπές πρόγραμμα ύπνου μπορεί να διευκολύνει αυτές τις αποφάσεις και να τις κάνει να αισθάνονται λιγότερο σκόπιμες αυτή τη στιγμή.

Οι εργασιακές υποχρεώσεις είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας που συμβάλλει στη στέρηση ύπνου. Τα άτομα που εργάζονται πολλές δουλειές ή πολλές ώρες μπορεί να μην έχουν αρκετό χρόνο για επαρκή ύπνο. Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες που πρέπει να εργάζονται όλη τη νύχτα μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να κοιμηθούν την ποσότητα που πραγματικά χρειάζονται.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκληθεί από άλλες διαταραχές ύπνου ή ιατρικές παθήσεις. Για παράδειγμα, η υπνική άπνοια, μια αναπνευστική διαταραχή που προκαλεί δεκάδες νυχτερινές αφυπνίσεις, μπορεί να εμποδίσει τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου. Άλλα προβλήματα υγείας ή ψυχικής υγείας, όπως ο πόνος ή η γενική αγχώδης διαταραχή, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της στέρησης ύπνου;

Τα κύρια σημεία και συμπτώματα της στέρησης ύπνου περιλαμβάνουν την υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη διαταραχή της ημέρας, όπως μειωμένη συγκέντρωση, πιο αργή σκέψη και αλλαγές στη διάθεση.

Το να αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα από τα κύρια σημάδια της στέρησης ύπνου. Τα άτομα με υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αισθάνονται υπνηλία και να δυσκολεύονται να μείνουν ξύπνιοι ακόμα και όταν το χρειάζονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οδηγεί σε μικρούπνους5 στους οποίους ένα άτομο κοιμάται για λίγα δευτερόλεπτα.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει άμεσα το πώς αισθάνεται ένα άτομο κατά τις ώρες που είναι ξύπνιοι. Παραδείγματα αυτών των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν:

  • Επιβράδυνση της σκέψης
  • Μειωμένο εύρος προσοχής
  • Επιδεινωμένη μνήμη
  • Κακή ή επικίνδυνη λήψη αποφάσεων
  • Έλλειψη ενέργειας
  • Αλλαγές της διάθεσης συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων άγχους, άγχους ή ευερεθιστότητας

Τα συμπτώματα ενός ατόμου μπορεί να εξαρτώνται από την έκταση της στέρησης ύπνου και από το εάν είναι οξεία ή χρόνια. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ορισμένα άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα μετά από έλλειψη ύπνου και ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με τη γενετική του ατόμου7. Διεγερτικά όπως η καφεΐνη μπορούν επίσης να καλύψουν τα συμπτώματα της στέρησης ύπνου, επομένως είναι σημαντικό να σημειώσετε πώς αισθάνεστε με και χωρίς αυτές τις ουσίες.

Έλλειψη ύπνου

Ποιες είναι οι συνέπειες της στέρησης ύπνου;
Οι επιπτώσεις της στέρησης ύπνου και της έλλειψης ύπνου μπορεί να είναι σοβαρές και εκτεταμένες.

Η οξεία στέρηση ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο ακούσιων λαθών και ατυχημάτων. Η νυσταγμένη οδήγηση, η οποία συνεπάγεται επιβράδυνση του χρόνου αντίδρασης και τον κίνδυνο μικροϋπνιών, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Τα άτομα που στερούνται ύπνου είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο σχολείο και στην εργασία ή να βιώσουν αλλαγές στη διάθεση που μπορεί να επηρεάσουν τις προσωπικές σχέσεις.

Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να συμβάλει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Ο ύπνος παίζει θεμελιώδη ρόλο στην αποτελεσματική λειτουργία σχεδόν όλων των συστημάτων του σώματος8, επομένως η επίμονη έλλειψη ύπνου δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία:

  • Καρδιαγγειακή νόσος:

    Μελέτες έχουν βρει ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της ανεπάρκειας ύπνου και των καρδιαγγειακών προβλημάτων9, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.

  • Διαβήτης: Ο ανεπαρκής ύπνος φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα10, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεταβολικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης.
  • Παχυσαρκία: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες11 όταν δεν κοιμούνται αρκετά, κάτι που είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους που ο κακός ύπνος μπορεί να συνδέεται με την παχυσαρκία και τα προβλήματα διατήρησης ενός υγιούς βάρους.
  • Ανοσοανεπάρκεια: Η ανεπάρκεια ύπνου έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε επιδείνωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας12, συμπεριλαμβανομένης της φτωχότερης απόκρισης στα εμβόλια.
  • Ορμονικές ανωμαλίες: Ο ύπνος βοηθά το σώμα να παράγει και να ρυθμίζει σωστά τα επίπεδα διαφόρων ορμονών13, αυξάνοντας ενδεχομένως την ευαισθησία σε ορμονικά προβλήματα σε άτομα με στέρηση ύπνου.
  • Πόνος: Τα άτομα που στερούνται ύπνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο14 να εμφανίσουν πόνο ή να αισθανθούν ότι ο πόνος τους επιδεινώνεται. Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω διακοπές ύπνου, δημιουργώντας έναν αρνητικό κύκλο επιδείνωσης του πόνου και του ύπνου.
  • Διαταραχές ψυχικής υγείας: Ο ύπνος και η ψυχική υγεία είναι στενά αλληλένδετες και ο κακός ύπνος έχει ισχυρούς συσχετισμούς15 με καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η διπολική διαταραχή.

Τα αποτελέσματα των μελετητών

Δεδομένων αυτών των διαφορετικών και σημαντικών επιπτώσεων της στέρησης ύπνου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μελέτες έχουν βρει ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με μεγαλύτερο συνολικό κίνδυνο θανάτου16 καθώς και με χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Σε επίπεδο κοινωνίας, οι επιπτώσεις της στέρησης ύπνου είναι τεράστιες. Το CDC εκτιμά ότι έως και 6.000 θάνατοι κάθε χρόνο προκαλούνται από υπνηλία στην οδήγηση18xTrusted Source
Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών
Ως οργανισμός προστασίας της υγείας του έθνους, το CDC σώζει ζωές και προστατεύει τους ανθρώπους από απειλές για την υγεία.
cdc.gov
, και η στέρηση ύπνου έχει υπολογιστεί ότι επιφέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια πρόσθετο κόστος υγειονομικής περίθαλψης19 καθώς και πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες παραγωγικότητας ετησίως20 μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο