Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Λασπόλουτρα Κρηνίδων: Χιλιάδες Έλληνες και ξένοι απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητές τους

Λασπόλουτρα Κρηνίδων

Λασπόλουτρα Κρηνίδων: Χιλιάδες Έλληνες και ξένοι απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητές τους

Η φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων και η ευρύτερη περιοχή της δεν είναι μόνο ένας ιστορικός τόπος, ενταγμένος πλέον στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λασπόλουτρα Κρηνίδων

Είναι ένας τόπος όπου ο χριστιανισμός συναντάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το ανθρώπινο σώμα αναγεννάται μέσα από ένα πανάρχαιο υλικό, τη λάσπη. Στους Φιλίππους, ο θεραπευτικός πηλός συνδυάζεται άριστα με το ιαματικό νερό παρέχοντας την απαραίτητη φροντίδα και θεραπεία που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πηλού ή της λάσπης όπως τη λένε οι ντόπιοι, στον ανθρώπινο οργανισμό είχαν γίνει γνωστές από τα οθωμανικά χρόνια και ακόμα παλιότερα. Η γιαγιά Ευδοκία θυμόταν μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της μαρτυρίες της δικής της γιαγιάς, της Μαρούδας, που ταξίδεψαν από γενιά σε γενιά σύμφωνα με τις οποίες ένας κτηνοτρόφος στην περιοχή των σημερινών Κρηνίδων είχε μια αγελάδα που χτυπήθηκε από αρρώστια και ήταν έτοιμη να πεθάνει. Κάποιο πρωινό βρήκε την αγελάδα του να επιπλέει μέσα στη λάσπη. Με δυσκολία την έβγαλε και λίγες μέρες μετά η αγελάδα είχε γίνει καλά.

Σήμερα, περισσότερες από οκτώ δεκαετίες, μέσα σε μια κατάφυτη έκταση που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη λειτουργούν τα λασπόλουτρα Κρηνίδων, στην έδρα του πρώην Δήμου Φιλίππων και πλέον έδρα της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας. Χιλιάδες άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι, κάθε ηλικίας δέχθηκαν όλα αυτά χρόνια τις ευεργετικές ιδιότητες του πηλού και χάρηκαν την ευεξία που τους παρείχε το μεταλλικό νερό.

Λασπόλουτρα Κρηνίδων

Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων ή αλλιώς λασπόλουτρα για τους ντόπιους, αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια ένα «αειφόρο εργαστήρι της φύσης» που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό υλικό. Κατά το παρελθόν, γεωλογικές, οικολογικές, βιολογικές, χημικές συνθήκες και πολύπλοκοι μεταξύ τους φυσικοί μηχανισμοί στάθηκαν ευνοϊκοί καθώς δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον από το οποίο και μέσα στο οποίο, παρασκευάσθηκε και ωρίμασε με φυσικό τρόπο ο θεραπευτικός πηλός.
Στις μέρες μας, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων που λειτουργούν με την ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, αποτελούν ένα πλήρως οργανωμένο χώρο πηλοθεραπείας αλλά και υδροθερεπείας, στο καθ’ όλα εντυπωσιακό και πλήρως ανακαινισμένο μεταβυζαντινό λουτρό, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες ν’ ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός.

Η πηλοθεραπεία βασίζεται στη χρήση του λεγόμενου «ώριμου» πηλού. Η εφαρμογή του πηλού είναι δυνατόν να είναι ολική ή μερική, με εμβάπτιση του σώματος σ’ αυτόν ή με επάλειψη. Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή: ασκεί δράση τοπική (στην επιφάνεια του δέρματος) και γενική. Η δράση της πηλοθεραπείας οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: μηχανικό, θερμικό και χημικό.

Κάθε χρόνο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονται το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων του Δήμου Καβάλας προκειμένου να νιώσουν τις ευεργετικές ιδιότητες της λάσπης. Όπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου, «η αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα και από το εξωτερικό φανερώνει τα οφέλη που είχαν στο σώμα τους και στην υγεία τους όλοι αυτοί οι άνθρωποι».
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ασφαλιστικά ταμεία όπως ο ΕΟΠΥΥ, ο ΟΓΑ αλλά και η Εργατική Εστία επιδοτούν την πηλοθεραπεία, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να κάνουν χρήση των υποδομών του αλλά και να διανυκτερεύσουν στις σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του πηλοθεραπευτηρίου.

Απώτερος στόχος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ είναι να υπάρξει στροφή στον νέο κόσμο και στην παροχή υπηρεσιών ατομικής θεραπείας. «Επιδιώκουμε», συνεχίζει η κ. Ιωσηφίδου, «να καταστήσουμε το προϊόν γνωστό στη νεολαία. Ο πηλός είναι εξαιρετικός για την αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων. Δε χρειάζεται να αντιμετωπίζει κανείς προβλήματα υγείας για να κάνει πηλοθεραπεία. Μπορεί αυτή να επιδράσει ευεργετικά και στην ευεξία των νεαρών ηλικιών. Επιπλέον, θέλουμε να αναπτύξουμε ορισμένα πακέτα ατομικής πηλοθεραπείας για όσους δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος σε ομαδική λούση».

Πηγή: iefimerida.gr
Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο