Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Botox: Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα

Botox: Απαντήσεις

Botox: Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα

Botox: Απαντήσεις

Τι ακριβώς είναι το botox;

Όταν μιλάμε για το botox, ουσιαστικά εννοούμε την εμπορική ονομασία της αλλαντικής τοξίνης τύπου Α, που προέρχεται από το βακτηρίδιο Clostridium Botulinum. Η μορφή του είναι ενέσιμη. Αποτελεί παγκοσμίως την πιο δημοφιλή, ελάχιστα επεμβατική ιατρική αισθητική θεραπεία σε γυναίκες και άνδρες, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής, μόνο στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν 6 εκατομμύρια εφαρμογές για αισθητικούς λόγους και δαπανήθηκαν περίπου 1δις $ το έτος 2013.

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το botox;

Όταν το 1968 νευρολόγοι, ορθοπεδικοί και οφθαλμίατροι αναζητούσαν νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για διάφορες νευρομυϊκές ασθένειες που ταλαιπωρούσαν τους ασθενείς τους, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το botox με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η χρήση του επεκτάθηκε και σε άλλες ειδικότητες και ενδείξεις. Χρησιμοποιείται με άριστα αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Εφαρμογή & αποτελέσματα

Πού ακριβώς εφαρμόζεται το botox και γιατί;

Οι πιο συνήθεις ομάδες μυών στις οποίες εφαρμόζεται είναι οι εξής:

  • πυραμοειδής ή συνοφρυωτήρες, υπεύθυνοι για τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια
  • κυκλοτερής των βλεφάρων, υπεύθυνο για τις ρυτίδες στο ‘πόδι χήνας’
  • μετωπιαίους μύες, υπεύθυνους για τις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου

Πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή του και σε ποιους δεν ενδείκνυται;

Πρόκειται για μια ακίνδυνη μικροεπέμβαση αφού η ποσότητα του φαρμάκου που χρησιμοποιείται είναι πρακτικά αμελητέα και φυσικά απόλυτα ελεγχόμενη. Η χρήση πιθανώς να αντενδείκνυται σε ασθενείς με μυοπάθεια, νευροπάθεια ή άλλες σοβαρές νευρολογικές παθήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθεί ο ιατρός.

Πόσο χρόνο παίρνει η εφαρμογή και ποιοι την επιλέγουν;

Η θεραπεία ρυτίδων προσώπου με botox γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό, πλαστικό χειρουργό, δερματολόγο ή οφθαλμίατρο και διαρκεί από 10 έως και 20 λεπτά, ανάλογα με την κατάσταση. Το φάρμακο εγχύεται στην ρυτίδα με μικροσκοπική βελόνα ινσουλίνης πάχους μισού μόλις χιλιοστού.

Πότε εμφανίζονται τα αποτελέσματα και πόσο διαρκούν;

Η έναρξη της δράσης ξεκινά μετά 3 μέρες έως 3 εβδομάδες κατόπιν της έγχυσης. Η διάρκεια της δράσης του φαρμάκου εξαρτάται από τον οργανισμό, την ένδειξη, τη δοσολογία αλλά και τη μέθοδο χορήγησης. Γενικά πάντως η διάρκεια των αποτελεσμάτων είναι από 4 έως και 6 μήνες και πολλές φορές περισσότερο.

Συχνές ερωτήσεις

Η συγκεκριμένη επέμβαση αφήνει κάποια σημάδια και αν ναι, πότε εξαφανίζονται;

Μετά την εφαρμογή ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του αφού τα σημάδια συνήθως υποχωρούν σε λιγότερο από 30 λεπτά. Τα σημάδια αυτά είναι ένας ελάχιστος ερεθισμός, σαν τσίμπημα κουνουπιού. Επίσης συνιστάται ο ασθενής να μην ξαπλώσει για τουλάχιστον 3 ώρες μετά την επέμβαση για την αποτελεσματικότερη δράση του φαρμάκου. Botox: Απαντήσεις

Ποιες ηλικίες είναι οι πιο ενδεδειγμένες για τη θεραπεία με botox;

Η ενδεδειγμένη ηλικία με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι μετά τα 30, όπου η θεραπεία εξασφαλίζει ορατά και φυσικά εντυπωσιακά αποτελέσματα, χωρίς να αποκλείονται και μικρότερες ηλικίες εφόσον υπάρχει η κατάλληλη ένδειξη.

Botox: Απαντήσεις

Close-up female face with a big wrinkles on her forehead – isolated on white

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;

Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τέτοιες παρενέργειες οφείλονται στην μετακίνηση του υγρού σε γειτονικούς μύες με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη παροδική ακινητοποίησή τους. Ωστόσο ακόμη και μια τέτοια σπάνια παρενέργεια είναι 100% αναστρέψιμη και παροδική. Botox: Απαντήσεις

Υπάρχει περίπτωση εμφάνισης αντισωμάτων που θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου;

Αντισώματα στην αλλαντοτοξίνη ενδέχεται να εμφανιστούν, με αποτέλεσμα την μειωμένη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου την επόμενη φορά που θα γίνει χρήση. Αυτό βέβαια ενδέχεται να παρουσιαστεί μόνο σε πολύ μακροχρόνια χρήση και σε μεγάλες ποσότητες φαρμάκου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι σε περιστατικά σπαστικότητας κάτω άκρων, σε βρέφη μικρότερα των 2 ετών, χορηγούνται ποσότητες που αγγίζουν το δεκαπλάσιο από ότι στα περιστατικά για ρυτίδες, και πάλι δεν έχουμε σοβαρή παραγωγή αντισωμάτων ή άλλους κίνδυνους.

Οδηγίες μετά τη θεραπεία

Χρήσιμες οδηγίες & συμβουλές:

  • προσπαθήστε να εξασκήσετε τους μύες του προσώπου σας, για 20 – 30 λεπτά μετά τη θεραπεία (π.χ συνοφρύωση, ανασήκωμα των φρυδιών). Αυτό βοηθά το φάρμακο να ενεργήσει γρηγορότερα μέσα στους μύες. Παρόλο που η τεχνική αυτή θα βοηθήσει, δεν σημαίνει πως αν το ξεχάσετε θα υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα
  • μη δοκιμάσετε να τρίψετε τις περιοχές που έγινε η θεραπεία, για τις επόμενες 24 ώρες
  • μη χρησιμοποιήσετε make – up για 4 ώρες μετά την θεραπεία
  • μη ξαπλώσετε και μην ασκηθείτε έντονα για 3 – 4 ώρες μετά την θεραπεία
  • αποφύγετε το καυτό ντους, το σεσουάρ και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, για τις επόμενες 2 ημέρες
  • να είσαστε σίγουροι πως μικρά σημαδάκια, ή κοκκινίλες θα εξαφανιστούν τελείως μέσα σε λίγες ώρες

Καλύτερα αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα της θεραπείας ενδέχεται να εμφανιστούν μετά από 2 βδομάδες. Δεν είναι μόνιμα. Διαρκούν συνήθως 3 – 4 μήνες. Εφόσον ακολουθήσετε τα ραντεβού για θεραπεία με την συχνότητα που θα σας προτείνει ο ιατρός σας, τα αποτελέσματα θα διαρκούν ακόμη περισσότερο. Στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica ο στόχος είναι οι ασθενείς να ικανοποιούνται πλήρως με το αποτέλεσμα.

Έτσι, βλέπουμε τους ασθενείς μας μεταξύ του 3ου και 4ου μήνα. Τα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται μέσα σε αυτή την περίοδο. Αν επιτρέψετε στο φάρμακο να απενεργοποιηθεί τελείως (6+ μήνες), και μετά επισκεφθείτε πάλι τον ιατρό σας, θα είναι δυσκολότερο για εκείνον να δει πώς οι διάφοροι μύες αντέδρασαν στη θεραπεία. Botox: Απαντήσεις

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η θεραπεία πραγματοποιείται με μια ειδική τεχνική που εξατομικεύει τις εγχύσεις στην συγκεκριμένη μυϊκή δομή του κάθε ασθενούς. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο για τον ιατρό να σας δει πριν ενεργοποιηθούν οι μύες ξανά. Ο ιατρός πρέπει να σας δει το ακριβές χρονικό σημείο που ο μυς μόλις που αρχίζει να ενεργοποιείται, αλλά πριν ενεργοποιηθεί πλήρως. Με τον συγκεκριμένο τρόπο γίνεται εφικτή η εξατομίκευση της έγχυσης που θα έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στο πρόσωπό σας

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο