Όταν έχεις γονείς που ασχολούνται και αυτοί με την κολύμβηση πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, γιατί η ζωή σου μπορεί να μοιάζει με ναρκοπέδιο…. Φοβάμαι μην απογοητεύσω τους γονείς μου
Φυσικά, οι γονείς σου θέλουν πάντα το καλύτερο για εσένα…
Nα κολυμπάς καλά, να είσαι ευχαριστημένος με την απόδοσή σου και να το διασκεδάζεις.
Αυτή η επιθυμία των γονιών σου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά από μεριάς τους, όπως το να δίνουν συμβουλές από τις κερκίδες.
Αυτή η συμπεριφορά σου προσθέτει άγχος και πίεση και κάνει το σπορ λιγότερο διασκεδαστικό. Εδώ θα βρεις έναν οδηγό συμπεριφοράς, όχι μόνο για τον κολυμβητή αλλά και για τους γονείς του.
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ
Ο δεσμός παιδιού-γονιού είναι πολύ ισχυρός. Το πιο κρίσιμο όμως είναι το παιδί να βλέπει το γονιό ως μια ατελείωτη και άνευ όρων αγάπη και ασφάλεια. Όταν όμως τα παιδιά κολυμβητές ξεκινούν να πιστεύουν ότι η αγάπη έγγυται στο πόσο καλά τα πάνε στο νερό, ξεκινούν τα αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν φυσικά και την απόδοσή τους. Ο φόβος του να απογοητεύσουμε τους γονείς μας είναι βαθιά ριζωμένος και μπορεί να προκαλέσει ατελείωτο άγχος. Φυσικά, αν το δεις λογικά δεν έχει καμιά βάση. Αλλά από πότε τα συναισθήματα βασίζονται στην λογική…?
ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ
Αυτή είναι μια πολύ καλή άσκηση για να κρατάς το νου σου σε ισορροπία. Όταν την ολοκληρώσεις θα έχεις κάτι να σε παρακινεί και να ωθεί προς τα σωστά πράγματα στην πισίνα. Αυτή η άσκηση μπορεί επίσης να θυμίσει στους δικούς σου ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κολυμπάς που δεν σχετίζονται με την κατάκτηση μεταλλίου. Πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί κολυμπάτε. Συχνά όταν είμαστε κουρασμένοι και απογοητευμένοι είναι επειδή έχουμε χάσει τον σκοπό μας.
Έχουμε αποσυνδεθεί από το στόχο μας. Αντί να προπονούμαστε σκληρά, να διασκεδάζουμε με τους φίλους μας και να απολαμβάνουμε τα οφέλη του αθλήματος, καταπονούμαστε με το να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες που έχουν κάποιοι άλλοι για εμάς. Πιάστε μια κόλλα χαρτί και γράψτε τους πραγματικούς λόγουςγια τους οποίους αγαπάτε ένα σπορ που απαιτεί ατελείωτες ώρες προπόνησης στην πισίνα και σας κάνει να αποπνέετε συνεχώς τη μυρωδιά της χλωρίνης..
- Επειδή η σκληρή δουλειά με αποφορτίζει ψυχολογικά
- Επειδή θέλω να δω μέχρι που φτάνουν τα όριά μου.
- Επειδή διασκεδάζω πολύ όταν προπονούμαι με τους φίλους μου.
- Οι φιλίες που αναπτύσσω στην πισίνα είναι ανεκτίμητες .
- Επειδή με γεμίζει ενέργεια και καλή διάθεση για την υπόλοιπη μέρα. -Επειδή μου φτιάχνει θεϊκούς κοιλιακούς.
- Κολλήστε τη λίστα αυτή στο ψυγείο και γράψτε ως τίτλο ΄΄Γιατί κάνω αυτό το χαζό αλλά θεσπέσιο άθλημα κάθε μέρα΄΄
Οι καλύτεροι χρόνοι, τα μετάλλια, οι στατιστικές σβήνουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που μετράει τελικά είναι τα μαθήματα και οι εμπειρίες που σου δίνει η πισίνα.
ΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΑΓΧΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΟΥ, ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΣΕΝΑ
Παρόλο που συχνά κοιτάμε τα είδωλά μας για να μας εμπνεύσουν, αυτοί που μας επηρεάζουν περισσότερο είναι οι κοντινοί μας άνθρωποι. Όταν αρχίζουν να σε ρωτούν πως τα πας στην προπόνηση, αν ήταν καλοί οι τελευταίοι σου χρόνοι, αν καταφέρεις να νικήσεις τον διπλανό σου, τότε φυτρώνει και σε εσένα ο σπόρος της ανησυχίας και της αμφιβολίας. Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι με το να δείχνουν την αγωνία τους στο παιδί, το παρακινούν να προσπαθήσει περισσότερο.
Φοβάμαι μην απογοητεύσω τους γονείς μου
Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει ποτέ. Αν το παιδί δεν νοιαζόταν από μόνο του δεν θα το αποφασίσει τώρα επειδή νοιάζονται οι γονείς του. Στην πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος να βγάλεις στο άθλημα τον καλύτερό σου εαυτό είναι να νιώθεις χαλαρός και να μην έχεις άγχος για το τι θα γίνει μετά τον αγώνα. Η απόδοση βελτιώνεται όταν οι αθλητές έχουν αυτοπεποίθηση, είναι χαλαροί και προσηλωμένοι στην προετοιμασία τους. Όχι όταν είναι αγχωμένοι και ανήσυχοι για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για αυτούς.
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ
Οι συζητήσεις για την κολύμβηση πρέπει να αποφεύγονται στο σπίτι. Έχεις πολλά να σκεφτείς και για τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής σου. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς την κολύμβηση και εκτός πισίνας. Αυτό έχει χειροτερέψει με τα social media που δίνουν στον αθλητή τη δυνατότητα να έχει επαφή με το άθλημα συνεχώς. Ας ακούσουμε την άποψη του Ολυμπιονίκη Adam Peaty που πιστεύει ότι πρέπει να μένεις μακριά από συζητήσεις για το άθλημα.
‘’ Στο σπίτι έχουμε τον κανόνα να μην μιλάμε για την κολύμβηση. Σπάνια, όταν βγαίνω από το δωμάτιό μου και βλέπω τους γονείς μου να παρακολουθούν έναν από τους αγώνες μου στην τηλεόραση, τους λέω αμέσως να το κλείσουν. Αν ξεκινήσω και εγώ να βλέπω μαζί τους, δε θα μπορέσω να σταματήσω να το σκέφτομαι όλο το βράδυ και αυτό σε κάνει να χάνεις ενέργεια, ενώ θα έπρεπε μόνο να κερδίζεις.”
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυτό που χρειάζεσαι από τους γονείς σου δεν είναι οι συμβουλές και τα ενθαρρυντικά λόγια, αλλά η αγάπη και η ασφάλεια. Αυτό είναι όλο. Το πιο απλό, το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Αν έχεις αυτές τις γερές βάσεις, σου δίνεται η ελευθερία να κυνηγήσεις τους στόχους σου χωρίς να χάνεις την συγκέντρωσή σου. Αντί να αγχώνεσαι για το αν θα απογοητεύσεις τους γονείς σου, μπορείς να βουτήξεις στο νερό με όλη σου την καρδιά και με καθαρό μυαλό. Το μόνο που θέλεις να ακούσεις από τους γονείς σου πριν ,και μετά από έναν καλό ή κακό αγώνα είναι: “Σ ’αγαπώ και είμαι υπερήφανος για σένα”.
Σαλταμανίκας Νικόλας
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ειδικότητα κολύμβηση
Προπονητής κολύμβησης Α κατηγορίας
Χωρίς Σχόλια