Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Μυστικά μακροζωίας – Πώς να είστε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα

Μυστικά μακροζωίας

Μυστικά μακροζωίας – Πώς να είστε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα

Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το στρες είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για τα προβλήματα υγείας που μαστίζουν τους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής. Μυστικά μακροζωίας

Παρακολουθώντας ορισμένους λαούς και ειδικότερα περιοχές ανά τον κόσμο όπου ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων ξεπερνά τα 90 ή και τα 100 χρόνια, μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες και μυστικά μακροζωίας.

Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες  έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ορισμένες περιοχές – οι οποίες έχουν ονομαστεί «μπλε ζώνες» στις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων φτάνει συχνά τα 100 χρόνια.

Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές, φιγουράρει και η Ικαρία, γνωστή για τη χαλαρότητα των κατοίκων της.

Στα πέντε μέρη του κόσμου τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας, εκτός από την Ικαρία βρίσκονται η Σαρδηνία, Οκινάουα( Ιαπωνία) , η  χερσόνησος Νικόγια (Κόστα Ρίκα) , και το χωριό Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια.

Μυστικά μακροζωίας

Σε αυτά τα μέρη, οι κάτοικοι ακολουθούν – όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα που διήρκησε χρόνια – κάποια κοινά σημεία στον τρόπο ζωής τους που τους βοηθούν να παραμένουν υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Καθημερινή άσκηση για το σώμα, εκγύμναση του μυαλού, χαμηλό βάρος, διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε κρέας είναι μερικά μόνο από τα κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ζουν στις «μπλε ζώνες».

Οι επιστήμονες συμπέραναν ακόμη ότι οι κάτοικοι  αυτών των  περιοχών, γυρνούσαν την πλάτη τους σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες – κάτι που γίνεται κατά κόρον στις μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο – ενώ κατανάλωναν απλόχερα ότι τους προσέφερε η φύση.

Είναι ενδεικτικό   σε αυτά τα πέντε ξεχωριστά μέρη του κόσμου η διατροφή αποτελείται κυρίως από δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια,  λαχανικά και ψάρια .

Τι έδειξε η έρευνα για τη διατροφή που συμβάλει στη μακροζωία   

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων έδειξαν ότι οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές τρώνε λίγο κρέας, αρκετό ψάρι, όπως σαρδέλες και μπακαλιάρο, καθώς και πολλά ά φρούτα και λαχανικά. Ειδικότερα οι κάτοικοι στις πέντε αυτές περιοχές έχουν τα παρακάτω κοινά διατροφικά χαρακτηριστικά:

  • Τρώνε λίγο κρέας, περισσότερο ως συνοδευτικό σε κάποια πιάτα το οποίο προέρχεται από ζώα τα οποία βόσκουν ελεύθερα στην ύπαιθρο.
  • Τρώνε σχεδόν σε καθημερινή βάση μικρές ποσότητες ψαριού ενώ προτιμούν περισσότερα σαρδέλες και μπακαλιάρο επειδή δεν εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου ή άλλες χημικές ουσίες
  • Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι στην καθημερινότητά τους ενώ το ελαιόλαδο, ειδικά στην Ικαρία βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα φαγητά.
  • Καταναλώνουν τσάι το οποίο βοηθά στη μείωση των λιπιδίων ενώ βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία .

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο