Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

«Ένοχες» οι υπερωρίες για τα καρδιαγγειακά προβλήματα

υπερωρίες για τα καρδιαγγειακά προβλήματα

«Ένοχες» οι υπερωρίες για τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης χιλιάδες Έλληνες έχουν αναγκαστεί να εργάζονται περισσότερες ώρες προκειμένου να καλύψουν τις μειώσεις μισθών αλλά και τους υπέρογκους φόρους. υπερωρίες για τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Κάποιοι από αυτούς καθόντουσαν περισσότερες ώρες στη δουλειά ή έκαναν και δεύτερες δουλειές. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι αυξημένες ώρες εργασίας στην υγεία μας στο πέρασμα των χρόνων.

Νέα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι οι υπερωρίες μπορούν σε βάθος χρόνου να δημιουργήσουν καρδιαγγειακά προβλήματα σε μία σειρά εργαζομένων.

Τα ευρήματα

Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 140.000 εργαζόμενους στη Γαλλία, οι οποίοι έχουν απασχοληθεί για τουλάχιστον έξι μήνες.

Στη διάρκεια της έρευνας οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την υγεία και την εργασιακή τους ζωή. Στη συνέχεια οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για να εξετάσουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ του ωραρίου εργασίας και της κατάστασης της υγείας των ατόμων.

υπερωρίες για τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Βάσει της έρευνας, συνολικά 1224 από τους συμμετέχοντες είχαν βιώσει εγκεφαλικό επεισόδιο – και φαίνεται πως οι εργασιακές τους συνήθειες συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι που δούλευαν δέκα ώρες την ημέρα επί τουλάχιστον 50 ημέρες το χρόνο είχαν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με τους υπόλοιπους που εργαζόντουσαν το πολύ 8 ώρες.

Αξίζει να επισημανθεί πως αν οι υπερωρίες συνεχίζονταν για περισσότερα από δέκα χρόνια, το ποσοστό επιπλέον κινδύνου εκτοξευόταν στο 45%.

Συμβουλές αποφόρτισης

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα δεν αναφέρει τις αιτίες που καθιστούν τη δεκάωρη εργασία επικίνδυνη για την υγεία μας, πρότερες μελέτες μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πού έγκειται το πρόβλημα. Όταν περνάμε τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας στο γραφείο, αναπτύσσουμε ανθυγιεινές συνήθειες και κινούμαστε λιγότερο.
Τα βασικότερα μέτρα αυτοπροστασίας που μπορείτε να λάβετε σε πρώτη φάση, συμβουλεύουν οι ειδικοί, συνδέονται άμεσα με τη φροντίδα του εαυτού σας. Εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, μην ξεχνάτε να ενισχύετε και την ψυχική σας υγεία.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο