Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

4 ματ κινήσεις για την εμμηνόπαυση

4 ματ κινήσεις για την εμμηνόπαυση

Είναι γνωστό ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μια δύσκολη περίοδο για τη γυναίκα, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα από τις αλλαγές στο μεταβολικό μας προφίλ με το που παρέλθει η παύση της περιόδου και άρα η μείωση στην έκκριση των οιστρογόνων.
Τι αλλάζει στο σώμα μας με την εμμηνόπαυση και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία μας;
Αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της πιθανότητας για ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας
Αυτό, πρακτικά, φαίνεται συνήθως από την αύξηση των λιπιδίων αίματος, κυρίως της χοληστερόλης. Ως γνωστόν τα οιστρογόνα προστατεύουν τη γυναίκα από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, γι’ αυτό και οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας. Έτσι, μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά εξισώνεται ανάμεσα στα δύο φύλα.
Αύξηση της σπλαχνικής εναπόθεσης λίπους
Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες αποκτούν την ονομαζόμενη «κεντρικού τύπου παχυσαρκία», το είδος δηλαδή που είναι περισσότερο επικίνδυνο για την υγεία καθώς σχετίζεται με εναπόθεση λίπους γύρω από τα όργανα.
Διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων
Με άλλα λόγια η εμμηνόπαυση αποτελεί περίοδο υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τα δύο ή και τα τρία παραπάνω συμβάλλουν στην εγκαθίδρυση του επονομαζόμενου «μεταβολικού συνδρόμου», κάτι που ενισχύεται σαν πιθανότητα από μία καθιστικού τύπου καθημερινότητα.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές;
Όλες οι παραπάνω αλλαγές χρήζουν μιας πιο ειδικής αντιμετώπισης, ωστόσο είναι απόλυτα διαχειρίσιμες αν ακολουθήσετε τα παρακάτω 4 βήματα!
Βήμα 1ο: Προσεκτική και ισορροπημένη διατροφή
Περιττό, μάλλον, να πούμε ότι μια πλήρης σε θρεπτικά συστατικά διατροφή είναι ουσιώδης στη φάση αυτή.
– Ιδιαίτερης σημασίας είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D, άρα η κατανάλωση 3 γαλακτοκομικών την ημέρα και φυσικά έκθεση στον ήλιο (για παραγωγή βιταμίνης D).
– Εξίσου σημαντικό είναι να μειωθούν τα λιπαρά της διατροφής (άρα να αποφεύγονται τα τηγανιτά τρόφιμα, τα γλυκά, τα σφολιατοειδή και τα πολύ λιπαρά κρέατα) αλλά και η πρόσληψη άλατος και απλών σακχάρων (μέλι, ζάχαρη, χυμοί, αναψυκτικά, επεξεργασμένα λευκά τρόφιμα όπως ψωμί).
– Τέλος, πολύ σημαντικά όπως και σε κάθε άλλη περίοδο της ζωής μας είναι τα λαχανικά και τα ψάρια.
Βήμα 2ο: Άσκηση!
Η άσκηση είναι απαραίτητη αυτή την περίοδο για πολλούς λόγους: μυική και οστική ενδυνάμωση, μεγαλύτερες αντοχές, αντιμετώπιση των πιθανώς διαταραγμένων δεικτών υγείας και, φυσικά, ψυχολογική τόνωση! Στοχεύστε σε 30-40 λεπτά μέτριας έντασης περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα και προαιρετικά ενδυνάμωση 2 φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις.

Βήμα 3ο: Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ
Ειδικά σε σχέση με το αλκοόλ, και μόνο εφόσον ήδη καταναλώνετε τακτικά, στοχεύστε στο να το περιορίσετε σταδιακά στο 1 ποτήρι/ημέρα έως και να το αποφύγετε τελείως.
Βήμα 4ο: Νοητική δραστηριότητα
Κρατήστε σε εγρήγορση το μυαλό σας μέσα από δραστηριότητες που σας δίνουν αντίστοιχα ερεθίσματα και σας προσφέρουν ψυχαγωγία. Ας μην ξεχνάμε ότι η διατήρηση της ψυχικής και νοητικής ισορροπίας είναι εξίσου σημαντική με την σωματική υγεία!
Αν ακόμα σας αγχώνει αυτή η περίοδος ή αν θέλετε πιο εξατομικευμένες οδηγίες, ελάτε να βρούμε μαζί τρόπους να περάσετε αυτή την περίοδο όσο πιο ανώδυνα γίνεται!
Αρθρο από Ευτροφία-Διατροφικό εργαστήρι για παιδιά και ενήλικες

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο