Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Παιδιά: Τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου

Παιδιά: Τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου

Παιδιά: Τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου

Στη  σύγχρονη  εποχή όπου όλοι μας, από τα παιδιά μικρής ηλικίας μέχρι τους γονείς, τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ έχοντας μία σειρά υποχρεώσεων, ο μεσημεριανός ύπνος  έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα και θεωρείται από την πλειονότητα των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας πολυτέλεια. Παιδιά: Τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου

Μπορεί οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας να μην προλαβαίνουν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων να έχουν μεσημεριανή σιέστα, ωστόσο τα παιδιά, και κυρίως αυτά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να κοιμούνται  κάποια  μεσημέρια, καθώς τα οφέλη για τον οργανισμό τους και μία σειρά από παραμέτρους που αφορούν στην ψυχολογία τους, ακόμη και στις σχολικές επιδόσεις είναι σημαντικά.

Δύο διαφορετικές έρευνες  που έγιναν  σε παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών  σχολείων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού απέδειξαν αυτά τα οφέλη. Ειδικότερα, έρευνα σε ανώτατο ίδρυμα στη Μασαχουσέτη, απέδειξε πως ο μεσημεριανός  ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη των παιδιών και κατ΄ επέκταση να έχουν καλύτερες  επιδόσεις στο σχολείο.

Όσα παιδιά είχαν κοιμηθεί κατά μέσο όρο 44 λεπτά το μεσημέρι και συμμετείχαν σε ειδικά τεστ μνήμης, είχαν εντυπωσιακά καλύτερα αποτελέσματα.

Μία πιο πρόσφατη  μελέτη, αυτή τη φορά σε παιδιά με ηλικίες 10 έως 12 έτη, έδειξε πως ο μεσημεριανός ύπνος δύναται να τα  βοηθήσει στον αυτοέλεγχο που έχουν αλλά και στις σχολικές επιδόσεις.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όσα παιδιά έπαιρναν τον… υπνάκο τους το μεσημέρι 3 με 4 φορές την εβδομάδα, εμφάνισαν τα λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, συγκέντρωσαν δεδομένα για  τις ώρες και τη συχνότητα του ύπνου και εν συνεχεία – και με τη βοήθεια των δασκάλων τους – ανέλυσαν τα οφέλη που είχαν στις  σχολικές αίθουσες.

Όσο πιο συχνά κοιμόντουσαν τα παιδιά  τις μεσημεριανές ώρες, τόσο πιο πολύ βελτιωνόντουσαν οι δείκτες σε μία σειρά από παράγοντες, όπως οι σχολικές επιδόσεις. Παιδιά: Τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο