Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Νιώστε ασφαλής μέσα στο νερό

Νιώστε ασφαλής μέσα στο νερό

Νιώστε ασφαλής μέσα στο νερό

Εάν είστε αρχάριος, είναι σημαντικό να μάθετε μερικές βασικές τεχνικές κολύμβησης, ώστε να αισθάνεστε ασφαλείς στο νερό.

 

Αν κατακτήσετε αυτές τις βασικές τεχνικές, θα νιώσετε πιο άνετα και χαλαρά όταν θα έρθει  στιγμή να αντιμετωπίσετε τα δημοφιλή στυλ κολύμβησης.

 

Αυτό το άρθρο σας παρέχει μια επισκόπηση αυτών των βασικών τεχνικών.

 

Ξεπερνώντας το φόβο του νερού και της κολύμβησης

 

Νιώστε ασφαλής μέσα στο νερό

 

Ο φόβος για το νερό, μπορεί να έχει διαφορετική αιτία για τον καθένα από μας. 

Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για πρακτικές ασκήσεις που θα βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος σας και θα σας κάνουν να νιώσετε πιο άνετα όταν βρεθείτε κοντά σε μεγάλους όγκους νερού.

 

Μαθαίνοντας το Flutter Kick-ίσιες γρήγορες ποδιές

 

Η απότομη κλωτσιά είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική τεχνική κολύμβησης, όπου τα πόδια σας εκτελούν ένα είδος κίνησης μαστιγώματος.

Ως αρχάριοι θα πρέπει να μάθετε αυτήν την τεχνική μπρούμυτα και σε ύπτια θέση. Έτσι θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την απότομη κλωτσιά για να κρατήσετε το κεφάλι σας στην επιφάνεια του νερού κουνώντας τα άκρα σας και για να κολυμπήσετε με την πιο απλή τεχνική, που λέγεται dog paddle. 

 

Αργότερα, θα χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική, ενώ θα κολυμπάτε ύπτιο και πρόσθιο. 

 

Επιπλέοντας σαν αστερίας 

 

Νιώστε ασφαλής μέσα στο νερό

 

Το να επιπλέει κανείς σαν αστερίας είναι μια βασική τεχνική κολύμβησης όπου επιπλέεις στην πλάτη σου με χέρια και πόδια ανοικτά και τεντωμένα. Το καλύτερο σημείο, για να κατακτήσετε αυτή την τεχνική, είναι στο ρηχό μέρος της πισίνας. Αρχικά μπορείτε να κρατιέστε από το τοίχωμα και, καθώς μαθαίνετε να επιπλέετε, να απομακρυνθείτε, φυσικά υπό την επίβλεψη του προπονητή σας. 

 

Μαθαίνοντας το λάκτισμα στο πρόσθιο

 

Ως αρχάριος, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πως κλωτσάμε στο πρόσθιο (μικρή ποδιά με “μαζεμένα γόνατα” , αν και είναι λίγο πιο δύσκολο από το flutter kick. 

Οι αρχάριοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρόσθιο λάκτισμα για να κινηθούν στο νερό και να εξασκήσουν το βασικό ύπτιο.

 

Sculling water-“σπρώχνοντας το νερό”

 

Το sculling water είναι μια άλλη βασική τεχνική κολύμβησης.

Βασικά, επιπλέετε σε όρθια θέση με το κεφάλι πάνω από το νερό και με τα χέρια σας να εκτείνονται πλαγίως στο επίπεδο του ώμου σας. 

Χρησιμοποιείτε γρήγορες κινήσεις των χεριών σας στην επιφάνεια του νερού για να επιπλεύσετε. 

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται καλύτερα σε συνδυασμό με κίνηση ποδιών κάτω από το νερό. 

 

Βάδιση στο νερό

 

Η βάδιση στο νερό σας επιτρέπει να παραμείνετε στο ίδιο σημείο κρατώντας το κεφάλι σας πάνω από το νερό και το σώμα σας όρθιο.

Είναι μια πολύ χρήσιμη τεχνική όταν πρέπει να προσανατολιστείτε στο νερό ή να παρατηρήσετε κάτι που συμβαίνει γύρω σας στην ξηρά.

Αν γνωρίζετε τις τεχνικές του flutter kick και του sculling water είναι εύκολο, συνδυάζοντας τες, να μάθετε τη βάδιση στο νερό. 

 

Dog Paddle- (δες ενα σκύλο στο νερό…)

 

Το Dog Paddle είναι επίσης μια βασική τεχνική κολύμβησης. Επιπλέετε στο νερό σε μια περισσότερο ή λιγότερο οριζόντια θέση, κρατάτε το κεφάλι σας πάνω από την επιφάνεια του νερού και κοιτάτε μπροστά.

Τα πόδια σας κάνουν μια απότομη κλωτσιά και κωπηλατήτε προς τα εμπρός και προς τα κάτω με τα χέρια σας. 

Από πάνω οι κινήσεις σας μοιάζουν πολύ με αυτές που θα χρησιμοποιούσε ένας σκύλος αν κολυμπούσε.

 

Βασικό ύπτιο 

 

Το βασικό ύπτιο είναι ένα βασικό στυλ κολύμβησης που μπορείτε να μάθετε γρήγορα όταν είστε σε θέση να επιπλέετε στην πλάτη σας. Πραγματοποιείται με ανεστραμμένο πρόσθιο με μικρές ποδιές  και απλές ταυτόχρονες κινήσεις των χεριών για προώθηση.

 

Συμπέρασμα

 

Νιώστε ασφαλής μέσα στο νερό

 

Σας προτείνω να περάσετε λίγο χρόνο μαθαίνοντας τις βασικές τεχνικές κολύμβησης που αναφέρονται παραπάνω.

Θυμηθείτε να εξασκείστε πάντα σε ασφαλή περιοχή με επίβλεψη από ναυαγοσώστη ή πτυχιούχο προπονητή κολύμβησης . Και μην ξεχάσετε να πάρετε το χρόνο σας και να απολαύσετε τη διαδικασία!

 

Σαλταμανίκας Νικόλας

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ειδικότητα κολύμβηση

Προπονητής κολύμβησης Α κατηγορίας 

 

No Comments