Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Γιατί να μάθω τόσα διαφορετικά στυλ κολύμβησης;

Γιατί να μάθω τόσα διαφορετικά στυλ κολύμβησης;

Γιατί να μάθω τόσα διαφορετικά στυλ κολύμβησης;

Αναρωτιέσαι αν το να μαθαίνεις όλα  τα διαφορετικά στυλ κολύμβησης είναι σημαντικό; Ή αν το να εξασκείσαι μόνιμα  στο αγαπημένο σου στυλ είναι αρκετό;

Γιατί να μάθω τόσα διαφορετικά στυλ κολύμβησης;

Είτε είσαι ένας έμπειρος κολυμβητής με ενα  εξαιρετικά  καλό πρόσθιο ή ελεύθερο , είτε ενας μικρός νέος κολυμβητής η κολυμβήτρια προαγωνιστικών κατηγοριών πάντα θα αναρωτιέσαι αν είσαι σε θέση να κολυμπήσεις πεταλούδα ή ύπτιο και τί πλεονεκτήματα θα είχε κατι τετοιο….

 

Τα οφέλη των διάφορων στυλ κολύμβησης

 

Είναι γεγονός ότι εκτός από μια πολύ σημαντική επένδυση χρόνου, υπάρχουν μόνο οφέλη για όσους γνωρίζουν πολυ καλά όλα τα στυλ κολύμβησης.

  • Όταν κολυμπάτε με διαφορετικά στυλ, χρησιμοποιείτε περισσότερους μυς, και το σώμα σας γυμνάζεται καλύτερα και ποιοτικότερα
  • Ο κίνδυνος τραυματισμού μειώνεται, επειδή δεν πιέζεται πάντα το σώμα με τις ίδιες κινήσεις και το μυϊκό σύστημα είναι πιο ισορροπημένο.
  • Η διασκέδασή σας αυξάνεται επειδή οι προπονήσεις σας έχουν μεγαλύτερη ποικιλία και δεν είναι βαρετές.
  • Οι δεξιότητες που αποκτάτε στο ένα στυλ,  μπορούν συχνά να μεταφερθούν σε ένα άλλο στυλ κολύμβησης. Για παράδειγμα, οι δεξιότητες  υδροδυναμικής , rotation, αναπνοών ,τράβηγμα χεριών που μαθαίνετε στο ελεύθερο, είναι επίσης απαραίτητες και στο ύπτιο. Ή η κυματοειδής κίνηση που μαθαίνει το σώμα για την πεταλούδα, είναι επίσης μοναδικό πλεονέκτημα για το πρόσθιο.
  • Το να γνωρίζετε πολυ καλά ΟΛΑ τα στύλ κολύμβησης μπορεί επίσης να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για καποιο αλλο αθλημα που ίσως ασχοληθείται στο μέλλον όπως  το τρίαθλο. Προφανώς, αν γνωρίζετε καλά πρόσθιο, θα κολυμπήσετε γρηγορότερα και θα κουραστείτε λιγότερο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Η κολύμβηση σε πρόσθιο, μπορεί να είναι χρήσιμη όταν χρειάζεται να προσανατολιστείτε, καθώς έχετε καλύτερη ορατότητα από ό,τι όταν κολυμπάτε ελεύθερο , κατι τέτοι βοηθά πολύ σε αγώνες στην ανοιχτή θάλασσα.  Και αν ξέρετε καλά να κολυμπάτε ύπτιο, μπορείτε να κυλήστε στην πλάτη σας όταν είστε κουρασμένοι και να κολυμπήσετε για λίγο σε αυτό το στυλ, για να ξεκουράσετε το σώμα σας.

 

Συμπερασματικά

 

Ίσως το καλύτερο θα ήταν να μάθετε να κολυμπάτε και με τα τέσσερα γνωστά στυλ, αν δεν υπάρχει βιασύνη για εξειδίκευση σε κάποιο συγκεκριμένο που θεωρητικά και ίσως πρακτικά μερικές φορές να είναι λάθος . Η γνώση των περισσότερων στυλ σίγουρα θα λειτουργήσει προς όφελός σας.

 

Σαλταμανίκας Νικόλας

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ -Ειδικότητα κολύμβησης

Προπονητής κολύμβησης Α κατηγορίας

No Comments