Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Πως επηρεάζει η πισίνα την ταχύτητα του κολυμβητή;

Πως επηρεάζει η πισίνα την ταχύτητα του κολυμβητή;

Αν και για κάποιους από εσάς δεν υπήρξαν ποτέ αθλητές κολύμβησης η ερώτηση μπορεί να φαίνεται αστεία, στην πραγματικότητα η ίδια η πισίνα καθώς και η ποιότητα του νερού που περιέχει επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένας κολυμβητής.

Ο οποιοσδήποτε κολυμβητής…!

Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν μια πισίνα ως γρήγορη η αργή είναι οι εξής:

1. Ο στροβιλισμός, δηλαδή τα επιφανειακά κύματα που δημιουργούνται στην πισίνα

2. Το βάθος της πισίνας

3. Η κυκλοφορία του νερού

4. Οι βατήρες.

Ο στροβιλισμός είναι ο βασικότερος παράγοντας που επηρεάζει την ταχύτητα του αθλητή μέσα στην πισίνα. Για όσους έχουν κολυμπήσει στη θάλασσα, γνωρίζουν πόσο πολύ επηρεάζουν τα κύματα την κίνηση μέσα στο νερό ακόμα και όταν δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά.

Στην πισίνα τα κύματα είναι δύο μορφών τα εξ επαφής και τα από αντανάκλαση. Τα εξ επαφής είναι εκείνα που δημιουργούν οι αθλητές ένας προς τον άλλον, καθώς κολυμπούν και κινούνται μέσα στην πισίνα. Τα από αντανάκλαση είναι εκείνα που δημιουργούνται κατά την κίνηση του νερού προς το τοίχωμα της πισίνας.

Ένας καλός τρόπος για να περιοριστούν τα κύματα που δημιουργούν οι αθλητές ο ένας προς τον άλλον είναι τα διαχωριστικά διαδρομών οποία φτιάχνονται πλεον με τέτοιο τρόπο, ώστε να απορροφούν τον κυματισμό.

Σχετικά με τα κύματα από αντανάκλαση, ένας τρόπος περιορισμού τους είναι η τοποθέτηση διαχωριστικού διαδρομής στα δύο άκρα της πισίνας ώστε να απορροφά το κύμα πριν αυτό φτάσει στο τοίχωμα.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι να η κατασκευή πισίνας 10 διαδρομών αντί για 8 που συνηθίζεται, και οι δύο ακραίες διαδρομές να παραμένουν κενές. Ο δεύτερος τρόπος βέβαια έχει εξαιρετικά μεγάλο κόστος.

Μια τρίτη λύση είναι η ύπαρξη ειδικών οπών στα τοιχώματα της πισίνας ώστε να απορροφούν μέρος του κύματος και να μην επηρεάζουν τους αθλητές.

Ο δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει την ταχύτητα μέσα στην πισίνα είναι το βάθος της. Όπως δημιουργούνται κύματα κατά την κίνηση των αθλητών στην επιφάνεια με τον ίδιο τρόπο δημιουργείται κυματισμός και προς το βάθος της πισίνας.

Εάν ο τρόπος που βαθαίνει πισίνα είναι απότομος, τότε ο κυματισμός επιστρέφει προς τον αθλητή και εμποδίζει την κίνηση του, το τράβηγμα του .

Αν όμως η πισίνα βαθαίνει έχοντας μια ήπια κλήση, τότε οι συνέπειες του βάθους στον αθλητή είναι πολύ λιγότερες.

Πάμε τώρα στον τρίτο παράγοντά που είναι κυκλοφορία του νερού. Πρόκειται για τις γνωστές αντλίες που βρίσκονται σε όλες τις πισίνες και δημιουργούν γύρω τους μικρό κυματισμό που έλκει η απωθεί τον αθλητή. Γι’ αυτό το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί η καταλληλότερη λύση. Τοποθετούνται στον πυθμένα της πισίνας ώστε να μην εμποδίζουν και να μην επηρεάζουν κανέναν.

Ο τελευταίος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση των αθλητών μέσα στην πισίνα είναι οι βατήρες. Για να αποτελούν πραγματική βοήθεια για τον αθλητή η βατήρες πρέπει να έχουν τη σωστή κλήση, να μην είναι ολισθηροί και να βρίσκονται στην σωστή απόσταση από την επιφάνεια του νερού. Μόνο αν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις βοηθούν για μια γρήγορη και σωστή εκκίνηση.

Εκτός από αυτούς τους τέσσερις βασικούς παράγοντες υπάρχουν και κάποιοι άλλοι , επίσης εξαιρετικής σημασίας, που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση των αθλητών όπως: η θερμοκρασία του νερού, η ολισθηρότητά του τοιχώματος της πισίνας, η ποιότητα του αέρα, τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της πισίνας και το έντονο φως του ήλιου.

Οι ίδιοι αθλητές ισχυρίζονται πως η ταχύτητα τους μπορεί να αυξηθεί η να μειωθεί και για άλλους λόγους. Εκείνο που μπορούμε να πούμε ως κατακλείδα είναι ότι δυστυχώς στην Ελλάδα στα περισσότερα κολυμβητήρια που φιλοξενούν κολυμβητικά event υπάρχουν τεχνικές ελλείψεις που στερούν από τους αθλητές κάποια δευτερόλεπτα, όπου δυστυχώς ορισμένοι έχοντας κολυμπήσει και σε κολυμβητήρια του εξωτερικού ,το έχουν διαπιστώσει και σίγουρα τους έχει επηρεάσει.

Σαλταμανίκας Νικόλας

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ

Ειδικότητα Κολύμβηση

Προπονητής επί σειρά ετών σε γνωστά Ναυταθλητικα Σωματεία σε όλες τις κολυμβητικές κατηγορίες

nikos.saltamanikas@gmail.com

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο